Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...!


Η κυβέρνηση εξασφάλισε επιπλέον 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων που συμμετέχουν στο «κούρεμα» του χρέους με το γελοίο επιχείρημα της εξασφάλισης των λαϊκών καταθέσεων, χαρίζοντάς τους χρήμα την ώρα που μειώνει δραστικά μισθούς και συντάξεις και επιβάλλει φοροληστεία με τα χαράτσια. 

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των τραπεζών γίνεται, όπως είπαν, για «να έχουμε δάνεια, μια ζωντανή αναπτυσσόμενη οικονομία, να δώσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες».  Αρα, για ανάπτυξη τκαφαλαίουν και των κερδών που καμιά σχέση δεν έχει με την ευημερία του λαού. Την ίδια ώρα, απειλεί ασφαλιστικά ταμεία, που δεν μπήκαν στο «κούρεμα», με παύση της κρατικής χρηματοδότησης - ψίχουλα, απειλώντας εργαζόμενους και συνταξιούχους να μείνουν χωρίς συντάξεις, όταν την περιουσία των Ταμείων, κτήμα των ασφαλισμένων, διαχρονικά την έχουν λεηλατήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Ταυτόχρονα, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι γενικεύει τη μείωση των μισθών των νέων εργαζομένων κάτω των 25 ετών ως μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας είναι ένα τεράστιο ψέμα. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με μείωση μισθών, για την ανεργία δε φταίνε οι μισθοί. Σε περίοδο κρίσης η ανεργία αυξάνεται πολλαπλάσια και απότομα. Αλλά και σε περιόδους ανάκαμψης η αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός των μέσων παραγωγής που συμβάλλει στην πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής και των κερδών με λιγότερους εργαζόμενους, αυξάνει την ανεργία. 

Το βασικό πρόβλημα για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι να σώσει τάχα τους εργαζόμενους δίνοντάς τους δουλειά, αλλά το ίδιο το κεφάλαιο να σωθεί από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης. Η μείωση μισθών είναι μια μορφή έντασης της εκμετάλλευσης. Στις συνθήκες κρίσης θέλουν να αντισταθμίσουν τη χασούρα κερδών του κεφαλαίου. Στις συνθήκες ανάκαμψης την πολλαπλάσια αύξησή τους. Η μείωση μισθών συμβάλλει αποφασιστικά σ' αυτό, αλλά δε δημιουργεί θέσεις εργασίας. Επιβάλλει εργασιακή ζούγκλα δίνοντας «τζάμπα» εργάτες στο κεφάλαιο, νέους σε ηλικία, νέα ζευγάρια. Αυτούς δηλαδή που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη δουλειά και στη ζωή αλλά με τέτοιους μισθούς θα φυτοζωούν. Ούτε οικογένεια μπορούν να κάνουν ούτε να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 

Οι νέες και οι νέοι εργαζομένοι, πρέπει  να στηριχθούν στο ΠΑΜΕ, να οργανωθούν στα σωματεία τους. Αφοβα να εμποδίσουν κάθε μείωση στους μισθούς, να διεκδικήσουν αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Για να δυναμώσει η πάλη παρεμπόδισης της αντιλαϊκής πολιτικής, για να διαμορφωθεί η εργατική λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής για την εργατική λαϊκή εξουσία.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: