Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΣΕ "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ" ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.


Την ανάκληση των αδειών για τρεις συνεταιριστικές τράπεζες με την ταυτόχρονη υπαγωγή τους σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για τις Αχαϊκή Συν.ΠΕ,Λαμίας Συν.ΠΕ και Λέσβου - Λήμνου Συν.ΠΕ που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι απόλυτο φανερό πως η διαδικασία εξόδου και από την τραπεζική πιάτσα θα συνεχιστεί και επιταχυνθεί σε όφελος των μονοπωλίων, τα οποία περιμένουν να αποσπάσουν ολόκληρη τη διαθέσιμη πίτα. 

Η Τράπεζα της Ελλάδας προχωρά στη «μεταφορά των καταθέσεων» που βρίσκονται στις τρεις παραπάνω συνεταιριστικές τράπεζες, ποσά ύψους 369 εκατ. ευρώ, τα οποία και καλοβλέπουν οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί πως για τις συνεταιριστικές τράπεζες δε προβλέπεται υπαγωγή και στήριξη από το λεγόμενο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», έτσι επέλεξαν τη «λύση» της εκκαθάρισης. Στον «αέρα» βρίσκονται οι 190 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η υπαγωγή τους στα «μέτρα εξυγίανσης» κρίθηκε αναγκαία, καθώς δεν έγινε δυνατή η «λήψη των μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους». Αμεσα ξεκινά και η διαδικασία για τη μεταφορά των καταθέσεων σε άλλες τράπεζες. Ηδη, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τράπεζες με επιχειρηματική παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Στους ισολογισμούς για το έτος 2010 οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες εμφανίζουν σύνολο ενεργητικού στα 449 εκατ. ευρώ και συνολικές καταθέσεις ύψους 369 εκατ. ευρώ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: