Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Και νέα κίνητρα αξιώνουν οι τραπεζίτες!


Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο, θέλουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι απαιτούν αυξημένα κίνητρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συμμετάσχουν οι μέτοχοί τους στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό που αξιώνουν, με δυο λόγια, τη χρηματοδότηση των μετόχων των τραπεζών για να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου...

Το θράσος τους όσο πάει και γιγαντώνεται. Δεν τους φτάνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που τέθηκαν στη διάθεσή τους για να έχουν εξασφαλισμένη τη ρευστότητα. Δεν τους φτάνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που καρπώθηκαν από το 2000 και μετά με τη μορφή των επίσημων καθαρών κερδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που είχαν την προηγούμενη βδομάδα με κυβερνητικούς παράγοντες, όχι μόνο δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την επιλογή της ανακεφαλαιοποίησης - της ενίσχυσής τους με ζεστό κρατικό χρήμα, τη στιγμή κατά την οποία τα αποθεματικά νοσοκομείων, πανεπιστημίων και άλλων ΝΠΔΔ «κουρεύτηκαν» κατά 70% - αλλά έθεσαν και όρους...

Ειδικότερα, ζήτησαν κίνητρα, προκειμένου οι παλιοί μέτοχοι να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Στο «Μνημόνιο 2» προβλέπεται, ότι, εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα φτάσει τα 50 δισ., θα πρέπει να υπάρξει και ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από την πλευρά των παλαιών μετόχων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα στην οποία οι παλιοί μέτοχοι δε συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Πέραν τούτου, ζητούν χαμηλότοκα επιτόκια για τα δάνεια που θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους, αλλά και για τα επιπλέον δάνεια που θα λάβουν από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες από επισφαλή δάνεια που έχουν χορηγήσει στον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), όπως προβλέπεται από την έκθεση που συνέταξε για το πιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, η ιδιωτική εταιρεία black Rock.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος, αντί των δανείων που θα δώσει στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα λάβει προνομιούχες μετοχές με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου, λύση η οποία επιλέχθηκε για να αποφευχθεί η κρατικοποίησή τους, όπως θα συνέβαινε αν εκδίδονταν κοινές μετοχές, οπότε και το κράτος θα αποκτούσε την πλειοψηφία των μετοχών. 

Ακόμη, όμως, και αν γινόταν αυτό, δεν θα υπήρχε και παραμικρό θετικό αντίκρισμα για τον ελληνικό λαό, γιατί αν κρατικοποιούνταν οι τράπεζες, στη συνέχεια θα εφάρμοζαν προγράμματα «εξυγίανσης» και θα τις επέστρεφαν «καθαρές» στους ιδιώτες. Αλλά και αυτή τη λύση την επεύχονται τραπεζίτες και συγκυβέρνηση, με τους πρώτους μάλιστα να κάνουν λόγο για κίνδυνο ...αφελληνισμού των τραπεζών.

Σύμφωνα με πολιτικό παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εγκριθεί τη Μεγάλη Βδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), είπε ότι σε αυτό εντάχθηκαν ομόλογα ύψους 199 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με ομόλογα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, τα οποία διέπονται από το ξένο δίκαιο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: