Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!



Σε μειώσεις των μισθών κατά 18,5% οδηγεί η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) που υπέγραψε πριν λίγες μέρες η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣ), του ΔΣ στο Σωματείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η Διοίκηση της τράπεζας με χτεσινό δελτίο Τύπου σημειώνει: «Με τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας μειώνεται περαιτέρω το λειτουργικό κόστος της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 18,5%, ως επί το πλείστον μέσα από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (μείωση μισθών, επιδομάτων, παροχών, υπερωριών και αποζημιώσεων εκτός έδρας). Παράλληλα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξημένου υπηρεσιακού φόρτου που απορρέει από τη συνεχή ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Τράπεζα, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του προσωπικού της (-22,7% την τετραετία 2008-11), συμφωνήθηκε η επιπλέον προσφορά εργασίας τριών ωρών την εβδομάδα»

Δηλαδή η σύμβαση, εκτός από τις μειώσεις αποδοχών, επιβάλλει την αύξηση του ωραρίου κατά 35 λεπτά τη μέρα. Αυτό το μέτρο της παραπέρα εντατικοποίησης της εργασίας, εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία το παρουσιάζουν ως προσφορά!

Την αντεργατική αυτή συμφωνία της πλειοψηφίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ. Επίσης αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της «Παρέμβασης» που «νομιμοποίησε» τις διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις των μισθών με τη συμμετοχή της σε αυτές ακόμα και όταν τέθηκε το ζήτημα της μείωσης των μισθών και της αύξησης των ωρών εργασίας. Η εκ των υστέρων καταγγελία της σύμβασης δεν την αθωώνει.

Η ΕΣΣΕ, σημειώνει η ΕΣΑΚ, σηματοδοτεί «τις γενικότερες επιδιώξεις των τραπεζιτών» και θα αποτελέσει τη βάση για τις άλλες επιχειρησιακές ή την κλαδική σύμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ) συγκάλεσε χθες το Γενικό Συμβούλιο όπου διατυπώνει τη διαφωνία της γιατί η επιχειρησιακή σύμβαση περιλαμβάνει δύο ζητήματα, (επίδομα ισολογισμού και ωράριο), που αφορούν στην κλαδική σύμβαση. 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: