Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΠΛΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ....



Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων αποτελούν μέρος των μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι προωθούμενες ανατροπές δίνουν από τη μια νέο χτύπημα στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία και εξασφαλίζουν από την άλλη επιπλέον γενναιόδωρες παροχές στο κεφάλαιο. Ολα τα παραπάνω θα απασχολήσουν τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης - που ζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση Παπαδήμου - Κουτρουμάνη - είναι και το ξήλωμα του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καθολική επιβολή επιχειρηματικών συμβάσεων των 500 και 600 ευρώ, καθώς επίσης η γενικευμένη εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι όλα τα ζητήματα«είναι ανοιχτά».

Για να θολώσει τα νερά ως προς τις προθέσεις κυβέρνησης - τρόικας, ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του κατώτερου βασικού μισθού που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (ΕΓΣΕΕ). Συγκαλύπτει έτσι ότι με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, ήδη δημιουργούνται στρατιές φθηνού εργατικού δυναμικού με αμοιβές χαμηλότερες από τα όρια της ΕΓΣΣΕ (π.χ. μαθητεία, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας).

Από την άλλη, το ζήτημα της επί της ουσίας κατάργησης της ΕΓΣΣΕ έχει τεθεί από την τρόικα, αλλά και από εργοδοτικές οργανώσεις, που μιλάνε για «υψηλό μισθολογικό κόστος» και επιδιώκουν την κατάργηση πολυετιών και επιδομάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική μείωση των μισθών εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο με τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», την ενίσχυση δηλαδή του κεφαλαίου με παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων και με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, που υπολογίζονται ως ποσοστό στις αποδοχές των μισθωτών, κυμαίνονται για την κύρια σύνταξη 13,3%-26%, την επικουρική 3%-9%, την ασθένεια 2%-12,5%, το εφάπαξ 1%-6,25%. Για το ΙΚΑ, στο οποίο ασφαλίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, η εργοδοτική συμμετοχή ανέρχεται στο 13,3% για την κύρια σύνταξη, στο 3% για την επικουρική, στο 5,1% για την ασθένεια, ενώ στην περίπτωση των ΒΑΕ υπάρχει επασφάλιστρο 1,40%. Το κεφάλαιο επιδιώκει ακόμα τη μείωση των εισφορών που καταβάλλονται σε φορείς όπως ο ΟΑΕΔ (6,25%), ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (0,75%) και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (0,35%), με άμεση αντανάκλαση στην υποβάθμιση των στοιχειωδών υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι Οργανισμοί στους εργαζόμενους - ασφαλισμένους.

Τα παραπάνω συνοδεύουν οι δύο μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Σεπτέμβρη (3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ) και τον περασμένο Νοέμβρη (30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ και άλλα Ταμεία). Την τρίτη μείωση θα επιβάλει η συγκυβέρνηση και θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 15% (σε ορισμένα Ταμεία θα φτάσει το 25%). Η ανώτερη μείωση θα επιβληθεί στο ΕΤΕΑΜ, το οποίο έχει τους περισσότερους συνταξιούχους (αποτελούν σχεδόν το 50% όσων λαμβάνουν επικουρική σύνταξη).
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: