Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 5νθήμερου!

Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια» απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προκλητικές αξιώσεις, προκειμένου να πετύχουν «εκμετάλλευση χωρίς εμπόδια». Απαιτούν ολοκληρωτική ασυδοσία δράσης, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να βγει από την κρίση πιο ισχυρό και ασύδοτο στέλνοντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Οι μεγαλοβιομήχανοι, αποθρασυμένοι, αξιώνουν να αποφασίζουν αυτοί το χρόνο εργασίας και το μισθό πείνας που θα δίνουν στους εργαζόμενους! Η κυβέρνηση και η ΝΔ όχι μόνο υιοθετούν τις αντιδραστικές τους επιδιώξεις αλλά και προπαγανδίζουν ως πατριωτικό καθήκον τη συναίνεση για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους! 
Σε ένα κείμενο 250 σημείων με τίτλο «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια» συνοψίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τις προκλητικές αξιώσεις τους προκειμένου να πετύχουν στην ουσία «εκμετάλλευση χωρίς εμπόδια», επιπρόσθετα από τις αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές που προωθούνται στο πλαίσιο του μνημονίου και των υπόλοιπων αντιδραστικών σχεδιασμών που έχουν δρομολογηθεί. 
Βασικός στόχος είναι η «επόμενη μέρα» της κρίσης να βρει το μεγάλο κεφάλαιο πιο ισχυρό από ποτέ και ασύδοτο στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, με τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό καθηλωμένους στην εξαθλίωση, στην ανέχεια, στην ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων. Τα 250 σημεία - μαζί με ένα υπόμνημα με 30 άμεσης προτεραιότητας - παραδόθηκαν χτες στην κυβέρνηση μέσω του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που έσπευσε να τα παραλάβει στα γραφεία του ΣΕΒ, τον συνεχάρη (!!!) ενώ δήλωσε ότι το αντιδραστικό πόνημα είναι μια «πράξη ευθύνης» και συνεισφοράς για να διαμορφωθεί ένα «νέο Εθνικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», καθώς και ότι το μήνυμα της συνάντησης είναι ότι «για να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους, να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, ώστε να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις»!
Η «μαύρη βίβλος» του ΣΕΒ συνιστά απροκάλυπτο ιστορικό πισωγύρισμα, στις καταδικασμένες εποχές της πλήρους ασυδοσίας των πλουτοκρατών. Ξεκινά από τις εργασιακές σχέσεις με έμφαση σε ανατροπές στο χρόνο εργασίας, στους μισθούς, στα δικαιώματα που προκύπτουν από τις ειδικότητες.
Συνεχίζει με προκλητικές θέσεις για πλήρη ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών των τροφίμων και άλλων αγαθών.
Προχωρά στην απαίτηση μιας ισοπεδωτικής απαλλαγής από θεσμικά, διοικητικά και παρεπόμενα οικονομικά βάρη σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, με συνέπεια την έμμεση κατάργηση πόρων και προς ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και άμεσα με την κατάργηση του αγγελιόσημου. Εισάγει την έννοια του «ελέγχου» από... ιδιωτικές εταιρείες αντί των δημόσιων υπηρεσιών! Το κείμενο, που διαμόρφωσαν οι κυριότεροι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και επιχειρήσεις, απαιτεί τελικά «συνοπτικές» και ελάχιστες διαδικασίες επιχειρηματικής δράσης.

Με το επιχείρημα ότι υπάρχει «έλλειψη ευελιξίας στην απασχόληση», απαιτείται άμεσα:
«1) Συμψηφισμός της υπέρβασης του ημερησίου ωραρίου που πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας, έως 2 ώρες πέραν του οκταώρου, ή
2) Περίοδος αναφοράς 4 μηνών, όπως η Οδηγία για το χρόνο εργασίας.
3) Για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, ηλεκτρονική ενημέρωση ΣΕΠΕ για την εκτέλεση υπερωριών. Στην περίπτωση αυτή, κατάργηση του Βιβλίου Υπερωριών και της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας της Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης.
4) Δυνατότητα υποβολής κατάστασης στην Επιθεώρηση Εργασίας κάθε 2 μήνες με τους εργαζομένους που έχουν πραγματοποιήσει ώρες νόμιμης υπερωρίας καθώς και το σύνολο των ωρών αυτών.
5) Να επιτρέπεται απασχόληση την 6η ημέρα με χορήγηση αναπληρωματικής ανάπαυσης ή
6) Ο,τι ανωτέρω, με άδεια ΣΕΠΕ
ή 7) Δυνατότητα απασχόλησης εφόσον υπάρχει αίτημα και συμφωνία του εργαζόμενου».
Οι αξιώσεις του ΣΕΒ μιλάνε από μόνες τους. Το χτύπημα του 5νθημέρου με υποχρεωτική εργασία το Σάββατο και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι από τους κύριους στόχους αυτής της θέσης, σε συνδυασμό με τη λεηλασία των μισθών των εργαζομένων, μέσα από την «ευελιξία» και τις αλχημείες - διευθετήσεις με το ωράριο και τις υπερωρίες!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: