Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΟ ΑΙΣΧΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ...!

Το κατέθεσαν ήδη στη Βουλή και θα ψηφισθεί μέχρι τη Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να προλάβουν και τις αντιδράσεις!  

Οι όροι των νέων συμβάσεων θα προσδιορίζονται από το σωματείο και την εργοδοσία στην κάθε επιχείρηση, αλλά οι μισθοί δεν μπορούν να πέφτουν κάτω από το βασικό μισθό, (740 €!), που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση. 

Κανένας άλλος περιορισμός, όπως απαγόρευση απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, συγκεκριμένης διάρκειας εφαρμογής της ειδικής σύμβασης κτλ δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο!!! 

Ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους. 

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η εφαρμογή των συμβάσεων και οι διαστάσεις που αυτή θα πάρει, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τη μαχητικότητα των εργαζομένων και την ωριμότητα των εργοδοτών(!!!!) 

Το Υπουργικό ενέκρινε όμως και άλλες ανατροπές στο εργατικό δίκαιο. Μεταξύ αυτών, η απόλυση εργαζομένων χωρίς αποζημίωση για το πρώτο έτος εργασίας -το οποίο πλέον μπορεί να θεωρηθεί δοκιμαστική περίοδος- , η αύξηση της περιόδου «ενοικίασης» εργαζομένων, η επέκταση του χρόνου της διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις, περιλαμβάνονται στο νόμου με τίτλο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας», που μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό κατατέθηκε στη Βουλή και προτείνεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών αυτό προτείνεται καθώς το σύνολο των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο συνδέονται άμεσα με την επίτευξη των στόχων και την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της χώρας μας και θα πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: