Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ.

Απεβίωσε προχθές έπειτα από άνιση μάχη με την ανίατη ασθένεια, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ,  πρόεδρος του ΣΥΓΤΕ κατά τη περίοδο 1975 - 1981 και πρόεδρος της ΟΤΟΕ το 1980, στη μεγάλη απεργία των 39 ημερών για το ωράριο και τη ΣΣΕ. 

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη 30 Δεκέμβρη στις 2.30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο της Καισαριανής.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ,  υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου σε μια περίοδο, με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία μαζικών διαδικασιών, συνδικαλιστικών παρατάξεων και οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι πρόεδροι Συλλόγων τραπεζών στην ΟΤΟΕ  την εποχή εκείνη.

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ,  με τη συγκρότησή της το 1975, κάτω από την ανάγκη  συμμετοχής των εργαζομένων στις αποφάσεις και τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος,  ήρθε πολλές φορές  αντιμέτωπη με τον εκλιπόντα, σε ζητήματα τακτικής και λειτουργίας του Συλλόγου πάνω στα προβλήματα του Κλάδου, αλλά και σε πρωτόγνωρα εργασιακά θέματα στο χώρο της Γενικής Τράπεζας που δημιουργούσε τη περίοδο εκείνη, το αλήστου μνήμης καθεστώς του στρατηγού Παπαθανασίου, με τις διώξεις, τις απολύσεις, τη τρομοκρατία, κλπ. 

Ο εκλιπών, λόγω αντικειμενικών συνθηκών δεν μπόρεσε ν' αντιληφθεί έγκαιρα, ότι η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, δεν ήταν ένα "πυροτέχνημα"  όπως λεγόταν, αλλά ώριμο τέκνο των μεγάλων ιδεολογικοπολιτικών αλλαγών και αναζητήσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα της εποχής, που έφερε και τις μεγάλες κατακτήσεις των επομένων δεκαετιών! Επομένως, οι οξύτατες πολλές φορές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, δεν είχαν προσωπικό χαρακτήρα, αλλά έβαζαν επί τάπητος το μεγάλο ζήτημα της δημοκρατίας, της μαζικότητας και της πολιτικής χειραφέτησης του συνδικαλιστικού κινήματος.    

Στις εκλογές του ΣΥΓΤΕ το 1982,  η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ αναδείχθηκε σε πλειοψηφικό ρεύμα, ανατρέποντας όλα τα μέχρι τότε δεδομένα στο τραπεζικό χώρο, όχι μόνο από πλευράς  συμμετοχικών διαδικασιών, αλλά και από πλευράς εμφάνισης ως συνδικαλιστικής παράταξης.  Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο εκλιπών αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό συνδικαλιστική δράση. 

Παρά τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις μας πάνω στο τρόπο που χειρίστηκε τα προβλήματα της εποχής ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ,  οφείλουμε να εξάρουμε τη θετική συμβολή του  ως Προέδρου της ΟΤΟΕ,  στην έκβαση του μεγάλου απεργιακού αγώνα των 39 ημερών, όπου με τη μαζική συμμετοχή 35.000 τραπεζοϋπαλλήλων, υπεγράφη νέα ΣΣΕ και ακυρώθηκε στη πράξη το νέο ωράριο που προσπαθούσε να επιβάλει η τότε Κυβέρνηση της Ν.Δ.  

Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε, τη συμβολή του ως προέδρου του ΣΥΓΤΕ και ως επικεφαλής του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, στην υπογραφή του Οργανισμού Προσωπικού που ισχύει μέχρι σήμερα,  στην έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Υγείας, και στην αγορά του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία του ΣΥΓΤΕ σήμερα. 


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ  ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΛΕΒΑ........
.


Δεν υπάρχουν σχόλια: