Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΘΑΝΑΣΗ..........


Απεβίωσε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 84 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους  έλληνες κωμικούς και τραγικούς συνάμα, ο  Θανάσης Βέγγος, μετά από πολλές περιπέτειες με την υγεία του. Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο τον Μάιο του 1929. Το 1948 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου έμεινε. για δύο χρόνια. Εκεί γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά το 1954 με την ταινία Μαγική Πόλις του σκηνοθέτη.


Στη συνέχεια έπαιξε μικρούς –αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους- σε σημαντικές ταινίες όπως Ο δράκος, Μανταλένα, ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή, ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως φροντιστής στα πλατό.


Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη οδηγεί στον σχηματισμό του αεικίνητου ήρωα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα ενσάρκωνε τόσο καλά ο Θανάσης Βέγγος. Το κοινό τον αγαπά μέσα από τις ταινίες Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης και άλλες.


Το 1964 ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής με τίτλο ΘΒ-Ταινίες Γέλιου. Σε συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες ή περνώντας ο ίδιος πίσω από την κάμερα γυρίζει το διάστημα 1965-1967 πολλές αγαπημένες κωμωδίες όπως τα Φανερός Πράκτωρ 000, Ποιος Θανάσης; και άλλες


Ο Θανάσης Βέγγος αποθεώνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, με την ταινία του Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; να αποσπά βραβεία κοινού και κριτικών.


Μετά από ένα διάλειμμα επιστρέφει στο σινεμά με την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Ήσυχες μέρες του Αυγούστου και Όλα είναι δρόμος, ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.


Συνολικά, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε σε περισσότερες από 125 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.


Την εποχή που γυριζόταν Ο δράκος παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δύο γιούς. 
«Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.


«Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού. Έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτό που μας κάνει ανθρώπους - αυτό που τελικά μας ενώνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, ο κόσμος του Πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του ελληνικού κινηματογράφου, έχασε τον 'καλό του άνθρωπο', το Θανάση Βέγγο. Έναν από τους δημοφιλέστερους κωμικούς και συνάμα βαθύτατα τραγικούς ηθοποιούς. Ένα πρότυπο ήθους, απλότητας και αστείρευτου ταλέντου.


Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα βαθιά, ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού Θανάση Βέγγου στην οικογένεια του. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης. Γιος εργατικής οικογένειας που υποχρεώθηκε πολύ νωρίς να βγει στο μεροκάματο, ειδικά όταν ο πατέρας του απολύθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού, λόγω πολιτικών φρονημάτων. Για τον ίδιο λόγο ο νεαρός Θανάσης βρέθηκε στην Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος τον κάλεσε να παίξει στην «Μαγική πόλη». Από τότε αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο. Τα βιώματά του ο Βέγγος τα μετέτρεψε σε τέχνη. Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας». 
«Η Ελλάδα έχασε τον καλό της άνθρωπο. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν το πρόσωπο που μπόρεσε στη ζωή, στο σανίδι και στο πανί να αποδώσει με τον πιο αληθινό τρόπο την ελληνική κοινωνία και την πολυτάραχη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Βιοπαλαιστής και Μακρονησιώτης, αυτοδίδακτος και σπουδαίος ηθοποιός, σεμνός και ευγενής, ήταν η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας. Δεν είναι τυχαίο που αγαπήθηκε τόσο πολύ από όλες τις γενιές που είχαν την τιμή να παρακολουθήσουν την πορεία και το έργο του. Όλοι και όλες μας είμαστε τυχεροί που υπήρξε και περπάτησε δίπλα μας. Καλό ταξίδι Θανάση μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Η απώλεια του Θανάση Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Πηγαίο ταλέντο, συνεπής επαγγελματίας, βαθιά λαϊκός και ανθρώπινος, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο. Ενσάρκωνε τον απλό Έλληνα, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Με τις ταινίες του μας δίδαξε ανθρωπιά και καλοσύνη. Αντίο 'καλέ μου άνθρωπε', θα σε θυμόμαστε για πάντα» αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία.
Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον Θανάση Βέγγο, τον Θανάση όλων των Ελλήνων.
«Αυτοδίδακτος ηθοποιός, εξαιρετικό ταλέντο, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου. Μακρονησιώτης, βαθύτατα δημοκράτης, δίδαξε γενιές Ελλήνων με τη διαδρομή του, με το ήθος του, με τη συνέπειά του. Οι ταινίες του θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στη μνήμη μας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.»
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: