Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.........ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ..!




Η 3η Σεπτεμβρίου 1843…. Εφιππος ο Δημήτρης Καλλέργης.

Την 3η Σεπτεμβρίου 1843 οι πολίτες της Αθήνας, αν και δεν είχαν δυνατότητα ενημέρωσης από : εφημερίδες (οι περισσότεροι δεν ήξεραν να διαβάζουν), Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, κινητά και Ιντερνέτ, τόλμησαν και πέτυχαν  κάτι πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό αίτημα· πέτυχαν την αλλαγή του πολιτεύματος της απόλυτης μοναρχίας σε συνταγματική μοναρχία. Υποχρέωσαν δηλαδή ένα βασιλιά, που ούτε Έλληνας ήταν,  ούτε τον είχαν επιλέξει οι Έλληνες, να κάνει το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα προς τη Δημοκρατία. Να θεσμοθετήσει  Συνταγματικό Νόμο, που περιόριζε την απόλυτη εξουσία του ίδιου του βασιλιά.

Ηταν ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843… Στην πλατεία, κάτω από τα Ανάκτορα, συγκεντρώνονται στρατιώτες και πλήθη κόσμου, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη. Μόνο αίτημα η κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και η ψήφιση δημοκρατικού Συντάγματος…

Ο βασιλιάς Οθωνας υπέκυψε στους όρους των επαναστατών. Δεσμεύτηκε, με υπογραφή, για τη διεξαγωγή εκλογών προς ανάδειξη της Εθνικής Συνέλευσης, η οποία θα είχε ως μόνη αποστολή τη σύνταξη και ψήφιση του πρώτου Συντάγματος. Τότε και η πλατεία, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί οι επαναστάτες του Καλλέργη, πήρε την ονομασία Πλατεία Συντάγματος.



































Τα αιματηρά γεγονότα της 3ης και 4ης του Δεκέμβρη 1944

Στις 3 του Δεκέμβρη ο λαός της Αθήνας κατεβαίνει σε ειρηνική διαδήλωση ενάντια στα σχέδια των Αγγλων.  Κεντρικό σύνθημα ήταν το “ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΟΧΗ”. Οι διαδηλωτές ήταν περίπου 500.000. Ενας ατελείωτος χείμαρρος λαού ξεχυνόταν απ’ όλους τους δρόμους της Αθήνας με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος. Εκεί ήταν παραταγμένοι άνδρες της χωροφυλακής που εμπόδιζαν το λαό να προχωρήσει. Ο αστυνομικός κλοιός εύκολα έσπασε, όμως μετά από λίγο πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί από τα Παλαιά Ανάκτορα και από το κτίριο της Διεύθυνσης της Αστυνομίας. Ετσι, ξεκινάει το μακελειό. Ταυτόχρονα οι διαδηλωτές που βρίσκονται στην Ηρώδου Αττικού δέχονται πυρά από το ξενοδοχείο  "Μεγάλη Βρεττάνια".

Συνολικά σκοτώνονται 26 διαδηλωτές και τραυματίζονται πάνω από 100. Η μέρα αυτή ονομάστηκε “Ματωμένη Κυριακή”. Την επομένη (4 του Δεκέμβρη), είχε κηρυχθεί γενική απεργία. Τα πάντα στην Αθήνα σταματούν τη λειτουργία τους. Κλείνουν εργοστάσια, τράπεζες, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, το πανεπιστήμιο, καταστήματα. Ολος ο αθηναϊκός λαός ήταν στο πόδι για την κηδεία των θυμάτων της προηγούμενης μέρας. Στην κεφαλή της νεκρώσιμης πομπής, μαυροφορεμένες νέες κρατούσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε: “ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ, ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ”. 




























2011:  ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ!

Στις μέρες μας και πάλι χιλιάδες διαδηλωτές, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι,  «Αγανακτισμένοι Πολίτες», συγκεντρώθηκαν και συγκεντρώνονται  στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε πλατείες άλλων πόλεων της Ελλάδας, διαδηλώνοντας κατά του μνημονίου και των βάρβαρων μέτρων της Κυβέρνησης, απαιτώντας να σταματήσει η πορεία πτώχευσης του ελληνικού λαού που έχουν σχεδιάσει Κυβέρνηση, κεφάλαιο, τρόϊκα, ΔΝΤ!
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: