Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ... "ΕΚΤΑΚΤΟ ΦΟΡΟ", ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


Η εξεταζόμενη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρόταση για την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθεί αποθεματικό ύψους 10 -20 δισ. ευρώ, κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί μέρος του συνολικού μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά από όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ευρωπαϊκές τράπεζες θα εξέταζαν την κατάθεση αγωγών σε περίπτωση που αποφασιστεί η επιβολή έκτακτου τραπεζικού φόρου με στόχο να διοχετευτεί στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει ευρεία πρακτική.Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το ζητούμενο είναι το ποιες υπηρεσίες και προϊόντα θα επιβαρυνθούν με τον εν λόγο φόρο και για πόσο χρονικό διάστημα. 

Όπως σημειώνουν αν ο φόρος επιβληθεί σε επενδυτικά προϊόντα και στις συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS -Credit Default Swap) που δημιουργούν κόστη (Externalities) κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα θεμιτό.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν πως ακόμη και εάν ο φόρος επιβαλλόταν στις κοινές τραπεζικές συναλλαγές οι τράπεζες δεν θα έβγαιναν χαμένες διότι απλά θα έβρισκαν την ευκαιρία να τιμολογήσουν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους, ήτοι όχι μόνο δεν θα απορροφούσαν το πρόσθετο κόστος αλλά θα έβγαζαν κέρδος από αυτό!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: