Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του σδ. ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΤΑΠΓΤΕ και ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΠΓΤΕ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΣΓΤΕ
Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ



Συνάδελφοι,

Το Σάββατο στις 10/9/2011, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, στις 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΤΑΠΓΤΕ.

Είναι ίσως, η πλέον σημαντική συνέλευση των τελευταίων ετών, γιατί θα συζητηθούν η ανάγκη τροποποίησης του Καταστατικού του Ταμείου και οι προτεινόμενες διατάξεις του προτεινόμενου νέου Καταστατικού. Οι νέες προτάσεις, αφορούν τον κλάδο εφάπαξ, μιας και ο κλάδος σύνταξης δεν υφίσταται πλέον λόγω υπαγωγής μας στο ΕΤΕΑΜ.

Κάτω από το πρίσμα αυτό, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη συνέλευση απευθύνεται στους εργαζόμενους και μόνο, επιτρέψτε μου παρόλα αυτά μέσα από τη σημερινή μου θέση στο Ταμείο και τον Σύλλογο Συνταξιούχων, αν και συνταξιούχος, να σας εκφράσω τη προσωπική μου άποψη, όπως σας την έχω εκφράσει επανειλημμένα και στο παρελθόν με ανακοινώσεις , ομιλίες στις Γ.Σ., κ.α., κρούοντας για μία ακόμα φορά τον «κώδωνα» του κινδύνου και  πιστεύοντας ότι έστω αυτή τη φορά δεν θα αδιαφορήσετε, γιατί τότε δεν θα υπάρχει επόμενη και δεν θα φταίνε «πάλι οι άλλοι», αλλά εσείς.

Όλοι γνωρίζετε ότι το Ταμείο βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση, οι εισφορές έχουν μειωθεί, τα νέα μέλη δυστυχώς αποφεύγουν να εγγραφούν, οι πληρωμές των βοηθημάτων και εφάπαξ χορηγούνται με καθυστέρηση πάνω από δύο χρόνια.

Τι φταίει για όλα αυτά, τα έχουμε συζητήσει άπειρες φορές και καλό θα είναι να μην αναλωθούμε περισσότερο στους κακούς χειρισμούς του παρελθόντος (χρηματιστήριο, κ.λ.π.). Άλλωστε, δεν έχουμε καμία πλέον πολυτέλεια να κάνουμε αναδρομές στο παρελθόν. Αν θέλουμε να εξακολουθεί να υφίσταται το Ταμείο, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και μόνο και να είμαστε ενωμένοι.

Μία πνοή πριν από το τέλος – ας το συνειδητοποιήσουμε - , πρέπει να αποφασίσουμε εάν επιθυμούμε το τέλος αυτό ή αν θα δώσουμε «το φιλί της ζωής», αφού πρώτα αναγνωρίσουμε και τις συνέπειες για τους εργαζόμενους που επί χρόνια καταβάλουν τις εισφορές τους και εύλογα περιμένουν να έχουν ανάλογη ανταπόδοση.

Οι δρόμοι είναι δύο, κι εσείς πρέπει να διαλέξετε τον ένα, όχι χωρίς κόστος. Απλά, πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσετε.

Εάν το Καταστατικό παραμείνει ως έχει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Ταμείο θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και δεν θα είναι σε θέση να χορηγεί εφάπαξ και βοηθήματα. 


Στη περίπτωση αυτή, το κόστος θα είναι τεράστιο, τόσο για τους νεότερους που μέχρι σήμερα δεν έχουν ωφεληθεί οποιασδήποτε παροχής (προκαταβολές, βοηθήματα, δάνεια, κ.λ.π.), αλλά κυρίως για όσους έχουν δώσει τις εισφορές τους επί σειρά ετών και στο τέλος δεν θα πάρουν σχεδόν τίποτα. Γιατί εάν το Ταμείο προχωρήσει σε εκκαθάριση, αναρωτηθείτε τι θα λάβει κάθε εργαζόμενος. Προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι το ποσό που θα του διανεμηθεί θα είναι της τάξεως των 3.000 – 4.000 ευρώ περίπου.

Εάν το Καταστατικό τροποποιηθεί, σίγουρα οι παροχές στους εργαζόμενους δεν θα είναι όμοιες με εκείνες που θα χορηγούνταν σύμφωνα με το παλαιό Καταστατικό, όμως σίγουρα δεν θα είναι σαν εκείνες που θα δοθούν εάν γίνει εκκαθάριση, σε ότι τουλάχιστον αφορά στη χορήγηση του εφάπαξ.

Οι νέες προτάσεις – διατάξεις, έχουν λάβει υπόψη τους τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης και η επεξεργασία τους έχει γίνει από Επιτροπή που είχε ορισθεί για το λόγο αυτό και συμμετείχαν σε αυτή, μόνο ο Πρόεδρος και εν ενεργεία μέλη.

Ίσως κρίνετε ότι κάποια σημεία επιδέχονται βελτίωσης, άλλα εξ αυτών ίσως σας ικανοποιούν, άλλα ίσως όχι. Αν με ρωτήσετε, στο παρελθόν είχα εκφράσει και κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, σε κάποια σημεία της νέας πρότασης έχω διαφωνίες, αλλά τον κύριο λόγο έχουν οι απόψεις των εν ενεργεία μελών, δεδομένου ότι το νέο καταστατικό αφορά αυτούς και μόνο και για το λόγο αυτό πρυτάνευσαν οι απόψεις και προτάσεις τους και για μένα.

Εξάλλου, το ζητούμενο του σήμερα είναι να λειτουργήσουμε πέρα από προσωπικά συμφέροντα και οφέλη, όχι για τη μονάδα αλλά για το σύνολο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ζητήσω να δείξετε το ενδιαφέρον σας με τη συμμετοχή σας στη συνέλευση και να λειτουργήσετε συνεκτιμώντας ότι το «όφελος» πρέπει να αφορά σε όλους τους εργαζόμενους.

Εάν παλαιότερα ήσασταν πολλοί αυτοί που αδιαφορούσατε και δεν παρευρισκόσαστε στις Συνελεύσεις, αυτή τη φορά κανείς δεν πρέπει να απουσιάζει, κι αν χρειαστεί να καταθέσει και τις δικές του προτάσεις στη Συνέλευση για οτιδήποτε καλύτερο, διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι ο καθένας θα φέρει για άλλη μια φορά το δικό του μερίδιο ευθύνης...

Εάν δεν πραγματοποιηθεί η συνέλευση αυτή που αφορά μόνο τους εν ενεργεία, τότε …….και η τελευταία μικρή ελπίδα που έχουμε, θα χαθεί.


Εύχομαι και ελπίζω, οι εξελίξεις και οι προτάσεις σας, να είναι οι καλύτερες, γιατί πρέπει το ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ


Συναδελφικά,

  
Ν. Καραγεώργος


Υ.Γ. :  Παρακαλώ τον ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, την ΠΑΣΚΕ και την ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, να αναρτήσουν στα Blog site τους την παραπάνω ανακοίνωση για ενημέρωσή σας, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα αυτή.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: