Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ...!



Νέας κοπής αναδρομικά χαράτσια περιλαμβάνει η επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Αυτά και άλλα θα καταγραφούν με σαφήνεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο - προπομπό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, που σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Το σύνολο των φορολογικών διατάξεων του «εφαρμοστικού νόμου», που ψήφισαν φέτος το καλοκαίρι, ωχριά μπροστά στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν και που θα εφαρμόσουν αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2011.


Συγκεκριμένα:
  • Το λεγόμενο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς - συνταξιούχους, που θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα (θα δηλωθούν το 2012), ορίζεται στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ πέρσι. Δηλαδή, για τα φετινά εισοδήματα θα πληρώσουν φόρο όσοι έχουν μηνιαίο εισοδήματα από 355 ευρώ το μήνα, χαμηλότερα και από 12 ευρώ τη μέρα! Ο επιπλέον φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι είναι 700 ευρώ!
  • Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, από τους επόμενους μήνες και μέσω της αυξημένης παρακράτησης του φόρου, θα δουν παραπέρα μειώσεις αποδοχών στα 50 ευρώ το μήνα!
  • Το αφορολόγητο για συνταξιούχους πάνω από 65 χρονών με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη και για νέους κάτω από 30 διαμορφώνεται στα 9.000 με 9.500 ευρώ, από 12.000 ευρώ. Το τελικό ξεζούμισμα θα γίνει με την εκκαθάριση των δηλώσεων την ερχόμενη χρονιά. Είναι απόλυτο φανερό ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή, αλλά αντίθετα θα προκύψει μεγάλη μπάζα σε πρόσθετους φόρους.
  • Αναγκάζουν οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να μαζεύουν μεγαλύτερης αξίας αποδείξεις. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων για το 25% του ετήσιου εισοδήματος. Οπως προκλητικά άφησε να εννοηθεί χτες ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση θα ζητάει από τους εργαζόμενους να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 50% και 60% των εισοδημάτων τους. Ετσι, όχι μόνο καταργούν κάθε επιστροφή φόρου, αλλά βάζουν και ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα! Για παράδειγμα, αν η απαιτούμενη αξία των αποδείξεων είναι 6.000 ευρώ και η προσκομιζόμενη στα4.000 ευρώ, για τη «διαφορά» (2.000 ευρώ) βάζουν πρόστιμο 10%, δηλαδή 200 ευρώ!
  • Καταργούν ή πετσοκόβουν μεγάλη γκάμα των «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά, όπως για δαπάνες που αφορούν σε νοίκια, ιατρικές δαπάνες, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Σύμφωνα με διακινούμενα σενάρια κάποιες από αυτές θα προσκομίζονται με τη μάζα των αποδείξεων λιανικής.
  • Ηδη απογείωσαν σε ποσοστό 30% και τα δήθεν «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης» των λαϊκών νοικοκυριών. Με αυτό τον τρόπο, πιάνουν στη μέγκενη και έρχονται να φορολογήσουν εισοδήματα πολύ κάτω ακόμα και από το επίσημο, πλέον, αφορολόγητο όριο. Για παράδειγμα φορολογούμενος που μένει σε κατοικία 85 τετραγωνικών και διαθέτει αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα που θα έχει, η κυβέρνηση θα θεωρεί και θα τον φορολογεί για εισόδημα 10.725 ευρώ!
.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: