Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΠΟ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ 23% ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ!



Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τους καφέδες, τα σουβλάκια κ.ά. γεμίζει οργή όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους:  Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ κ.λπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε!

Νέες μαζικές ανατιμήσεις στα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης, την πρόσθετη φοροαφαίμαξη στα λαϊκά εισοδήματα φέρνει η εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του πρώτου από τους εφαρμοστικούς νόμους.

Από την 1η Σεπτέμβρη και με στόχο να πιάσουν τις νόρμες της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, ξεκινούν οι μεταφορές εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης από το λεγόμενο «χαμηλό» 13% συντελεστή ΦΠΑ, στο ψηλό του 23% με αύξηση δηλαδή του φόρου κατά 10 επιπλέον μονάδες, διευρύνοντας τα προηγούμενα πακέτα και απογειώνοντας τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Η μεταφορά των νέων συντελεστών ΦΠΑ στις τελικές τιμές σημαίνει επιβάρυνση των τιμών κατά 8,84%!

Το νέο μέτρο αφορά συνολικά τον κλάδο της εστίασης, το ταβερνάκι της γειτονιάς και το σουβλατζίδικο της γωνίας. Επεκτείνεται σε χυμούς, αναψυκτικά, σε κατηγορίες από εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, ακόμη και για την περίπτωση που αγοράζονται από το περίπτερο, το μπακάλικο ή οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης. 

Η κλιμάκωση θα έχει και συνέχεια από τον Οκτώβρη φέτος με τις νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Φόρους που το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας έχει αποφασίσει να σηκώσει ακόμη περισσότερο στον «επόμενο τόνο», προκειμένου να ικανοποιήσει την αδηφαγία των μονοπωλίων!

Το απόλυτο ψέμα είναι οι «αιτιάσεις» που προβάλλουν ορισμένοι από τους κυβερνητικούς παράγοντες τάχα για την «προσωρινότητα» του νέου μέτρου, όπως και τα κροκοδείλια δάκρυα για την πτώση του τζίρου, την «απασχόληση», για τα μικρομάγαζα... Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν συμφωνήσει ότι για οποιαδήποτε «αλλαγή» ακόμη και στη «λογική του Χότζα», όπως για την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στα προηγούμενα επίσης ληστρικά επίπεδα, θα «πρέπει» προηγουμένως να βρεθούν άλλα μέτρα με τουλάχιστον «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό ότι οι αντιλαϊκοί στόχοι μαζί και οι προδιαγραφές της πολιτικής τους όχι μόνο δεν πρόκειται να αμβλυνθούν, αλλά, αντίθετα, θα ενισχυθούν στη συνέχεια με πρόσθετα πακέτα.

Από την 1η του Σεπτέμβρη μπαίνει ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ (23% από 13%) στην εστίαση, στα αναψυκτικά και αλλού.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις μετατάξεις εμπορευμάτων προβλέπει:

  • Στο 23% ανεβαίνει η εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια κ.ά.), καθώς επίσης και τα έτοιμα τρόφιμα που διατίθενται σε«πακέτο» στο σπίτι. Η αναβάθμιση της φορο-ληστείας αφορά σε ολόκληρη την γκάμα των προσφερόμενων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.


  • Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν τα κυλικεία των σχολείων, εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επίσης και το ψωμί (ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης). Τα είδη αυτά παραμένουν στο 13% στο επίπεδο δηλαδή που τα ανέβασαν με τις προηγούμενες αποφάσεις τους.


  • Επίσης, στο 23% (από 13%) μετατάσσονται και οι «υπηρεσίες εστίασης» των ξενοδοχείων. Ο ΦΠΑ για τις άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες τους, για τη διευκόλυνση των μεγαλοξενοδόχων παραμένει στο 6,5%.


  • Στο 23% μετατάσσονται τα μεταλλικά και αεριούχα νερά, έτοιμα ροφήματα (καφές, τσάι, σοκολάτα), χυμοί φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης και το είδος του καταστήματος λιανικής. Στο 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.


    Πέρα και από το ΦΠΑ, οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν και την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο! Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Πάνω στον αυξημένο ειδικό φόρο προσθέτουν και το ΦΠΑ (ακόμη 23%). Μόνο από τη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση (χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων) φέρνουν ανατιμήσεις ύψους 6 λεπτών στο λίτρο ή 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο.
    .

    Δεν υπάρχουν σχόλια: