Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ.....


Η νέα κερδοσκοπική επίθεση αυτή τη φορά σε Ιταλία και σε Ισπανία κτυπά την πόρτα της Ελλάδος  που διαπραγματεύεται το νέο δάνειο αλλά και την 6η δόση.


Με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο από το βήμα της Βουλής να ανακοινώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο θα ολοκληρωθούν στην αρχή Οκτωβρίου, την καταβολή της 5ης δόσης (του Ιουνίου) στο.. δρόμο και τη διασφάλιση της 6ης δόσης (του Σεπτεμβρίου) σε πλήρη εξέλιξη, το νέο χτύπημα των αγορών δεν ήταν καθόλου ευχάριστη είδηση.

Αρμόδια στελέχη ανησυχούν για τις εξελίξεις τις οποίες προσπαθούν να αποτιμήσουν. Κάποια φοβούνται ότι η νέα κερδοσκοπική κρίση μπορεί να αναθεωρήσει τα σχέδια της Ελλάδας και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που προς το παρόν βρίσκονται στο επίπεδο των λεκτικών υποσχέσεων και δεν έχουν αποτυπωθεί σε... χαρτί.

Διερωτώνται πως η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ θεωρούν πλέον ότι  το περιθώριο για τις γνωστές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος (που και πάλι εμφανίζονται με πληροφορίες  να αναφέρουν ότι η τρύπα στα έσοδα αυξήθηκε τον Ιούλιο στα 3,3 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν) δεν θα γίνουν ανεκτές σε λίγες ημέρες που θα έρθουν ξανά στην Αθήνας οι εκπρόσωποι της τρόικας για την πλέον κρίσιμη αξιολόγηση.

Πάντως, κάποιοι δίνουν και ένα παράθυρο ελπίδας, η κρίση να επιταχύνει τις αποφάσεις με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων εντός του Αυγούστου και την ενίσχυση του περιβόητου μηχανισμού  από τον οποίο θα δανείζεται και η Ελλάδα τουλάχιστο έως το 2014 όταν – σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών – θα ξαναβγεί στις αγορές.

Δεν θεωρούν τυχαίο το αίτημα για  άμεση ρύθμιση των λεπτομερειών για την τεχνική εφαρμογή του διευρυμένου τρόπου παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και  συμφωνία επί του νέου πλαισίου λειτουργίας του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης  που ζήτησε χθες ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.  Εκτιμάται ότι παρά τα βήματα που έγιναν στην τελευταία Σύνοδο, δεν έχει δοθεί  ακόμη αποφασιστική απάντηση απέναντι στου κερδοσκόπους.

Η Επιτροπή δουλεύει – όπως και η κυβέρνηση – για πρώτη φορά τον Αύγουστο με στόχο  να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση της συστημικής ικανότητας της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την εξελισσόμενη κρίση. Το ζήτημα είναι αν θα ληφθούν αποφάσεις για μεγάλες χώρες της ΕΕ και αν αυτές θα  είναι ή όχι ευνοϊκές για την Ελλάδα που πλέον δεν είναι το επίκεντρο των εξελίξεων όπως συνέβαινε τους τελευταίους δύο μήνες.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: