Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΘΗΛΕΙΑ 116 δισ. ευρώ, ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ...!


Στα 116 δισ. ευρώ, πάνω από το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ, διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιούνη τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των νοικοκυριών στις τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η οριακή τάση υποχώρησης, η «θηλιά» του τραπεζικού δανεισμού σφίγγει ολοένα και περισσότερο μαζί με την καπιταλιστική κρίση, τις απολύσεις και τη μαζική ανεργία, τις συνεχιζόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη συρρίκνωση συνολικά του λαϊκού εισοδήματος!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων φτάνει στα 116 δισ. ευρώ με το ρυθμό μεταβολής σε σχέση με τον Ιούνη του 2010 να υποχωρεί σε ποσοστό 2,5%. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στα79,8 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 1,7% και τα καταναλωτικά στα 33,6 δισ. ευρώ με υποχώρηση 5,8%.

Επιχειρήσεις: Διαμορφώνονται στα 121,4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 0,2% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις στα 16 δισ. ευρώ (-3,4%).

Το συνολικό υπόλοιπο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνει στα 253,5 δισ. ευρώ (110% του ΑΕΠ) και εμφανίζει ρυθμό υποχώρησης 1,2%.

Για την ενίσχυση των τραπεζών και για την «αντιμετώπιση» της καπιταλιστικής κρίσης, στο όνομα διοχέτευσης ρευστότητας στην «αγορά», οι κυβερνήσεις πρώτα της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ τους εκχώρησαν 4 στη σειρά πακέτα ύψους 98 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακές ενισχύσεις και κρατικές εγγυήσεις για λογαριασμό και των άλλων τρωκτικών του πλούτου. 

Περίπου άλλα τόσα, πάνω από 100 δισ. ευρώ, είναι τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια που έχουν σήμερα από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ετοιμο για ξεκοκάλισμα έχουν και το κομμάτι με τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά δάνεια με τα 110 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί με κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις με ποσά που φτάνουν στο παραγόμενο ΑΕΠ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: