Σε συνθήκες κορύφωσης της καπιταλιστικής κρίσης, συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος και αλματώδους αύξησης της ανεργίας, αυτός προβλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα για το 2012 θα αυξηθούν κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011.
Τα έσοδα από την άμεση φορολογία των φυσικών προσώπων προϋπολογίζει ότι θα ανέλθουν στα 10,7 δισ., δηλαδή αύξηση σε σχέση με το 2011 κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα. Ουσιαστικά το σύνολο των επιπλέον φόρων θα κληθούν να το καταβάλουν τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Τρομακτική αύξηση κατά 217,6% σε σχέση με το 2011 προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν τα έσοδα από τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία. Η αύξηση αυτή προβλέπεται ότι θα προκύψει από την πλήρη απόδοση του χαρατσιού μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε έσοδα ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
Τα δε έσοδα από τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους προϋπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 29,1 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2011. Από αυτούς, αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.
Οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο προσφέρονται αφειδώς. Τα έσοδα από την άμεση φορολογία των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, κλπ.) προβλέπεται ότι το 2012 θα μειωθούν κατά 22,0%, εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη από το 24% στο 20%. Η συνεισφορά των επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα περιορίζεται σε ποσοστό 3,9% επί του συνόλου των φορολογικών εσόδων.
Μηδενικά έσοδα προβλέπονται για το 2012 από το «ανελέητο» κυνήγι είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 44 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο προβλέπεται και το αποτέλεσμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, στο όνομα της οποίας κάθε φορά εξαπολύονται νέες φοροεπιδρομές στο λαϊκό εισόδημα.
Τη βαρβαρότητα αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να αναιρέσει η προπαγανδιστικού χαρακτήρα εκστρατεία ενάντια στους μεγαλοοφειλέτες και η αυστηροποίηση ελέγχων. Από τα 1,3 δισ. ευρώ πρόστιμο που επιβλήθηκαν το 2010 εισπράχτηκαν μόνο τα 29,1 εκατ. ευρώ, δηλ. ποσοστό 2,3%.
Οι συνολικές δαπάνες για τους μισθούς και τις συντάξεις του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 5,6% σε σχέση με το 2011. Με βάση τους υπολογισμούς του γενικού λογιστηρίου του κράτους εκτιμάνε ότι από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου - φτωχολογίου θα εξοικονομήσουν περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ από τις νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις προβλέπεται να εξοικονομήσουν 1,2 δισ. ευρώ και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στο εφάπαξ.
Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μειώνεται κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 9,1%. Για το ΙΚΑ, η μείωση αυτή ανέρχεται στο 41,6% και για τον ΟΓΑ στο 23,5%. Τη μείωση αυτή πρέπει να τη δούμε μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης και των επιπτώσεών της συνολικά στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μείωσης μισθών και την έντασης της εισφοροδιαφυγής.
Η εξέλιξη αυτή θα είναι τραγική για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Κάθε θέση εργασίας που χάνεται «στοιχίζει» στα ταμεία 5.000 ευρώ το χρόνο. Μια γενικευμένη μείωση των μισθών οδηγεί σε απώλειες ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα Ταμεία. Η εισφοροδιαφυγή μόνο για το ΙΚΑ ξεπερνάει τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει είτε σε παύση πληρωμών των συντάξεων είτε σε δραστική μείωση των συντάξεων και των παροχών.
Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε τη μείωση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ κατά 20% με σοβαρές επιπτώσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ενώ η χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΔ, παρά την αύξηση της ανεργίας, μειώνεται κατά 250 εκατ. ευρώ, κατάσταση του οδηγεί είτε στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων είτε σε μείωση του επιδόματος ανεργίας.
Οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία και Πρόνοια προβλέπονται μειωμένες κατά 6,5% σε σχέση με αυτές του 2011. Αποτέλεσμα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης είναι η προσαρμογή των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας στην επιχειρηματική δράση, η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ' αυτούς τους τομείς και η αύξηση των δαπανών που θα κληθούν να καταβάλουν τα λαϊκά στρώματα.
Οι δαπάνες για την Παιδεία εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 2,9%.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου