Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...!



Πριν ακόμα τελειώσει ο χρόνος, η συγκυβέρνηση των κομμάτων της πλουτοκρατίας εξήγγειλε και νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και στα Ταμεία. Η νέα αντεργατική παρέμβαση θα γίνει με διατάξεις, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - μπορεί να κατατεθεί και αύριο στη Βουλή. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι πολύπαθες επικουρικές συντάξεις. Και το χτύπημα θα είναι διπλό.


Ετσι με όχημα τις αναλογιστικές μελέτες και πρόσχημα τα αναλογιστικά ελλείμματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο καθεστώς για τις επικουρικές, με ατομικούς λογαριασμούς, ανάλογο με αυτό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς να καθορίζεται το ύψος των επικουρικών, και χωρίς την εγγύηση του κράτους. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας κατ' εντολήν της κυβέρνησης προχωρά σε μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2012 που μεσοσταθμικά θα ανέλθει στο 15%. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 10% έως και 30%, ενώ σε ορισμένα Ταμεία μπορεί να φτάσουν και το 40%!

Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στους τελευταίους 5 μήνες. Η πρώτη αφορούσε την επιβολή παρακράτησης από 3% έως 10% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ από την 1/9/2011, και η δεύτερη, πρόσθετη μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ από την 1η Νοέμβρη. Συνολικά με τις μειώσεις στις επικουρικές η κυβέρνηση και μόνο για το 2012 θα αφαιρέσει από την τσέπη των συνταξιούχων περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ!

Θυμίζουμε ότι στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, που αριθμεί περίπου 650.000 συνταξιούχους, οι δύο αντεργατικές παρεμβάσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε μειώσεις από 7,5% έως 30,5% και σε αυτές θα προστεθούν μειώσεις από 10% έως 20%! Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του 2011 καμία επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού (του μισθού πάνω στον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη), με το σχετικό νόμο που θα 'ρθει για ψήφιση στη Βουλή. Η κυβέρνηση εστιάζει στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) σαν την πιο πολυπληθή ομάδα συνταξιούχων. Και μάλιστα συνταξιούχους που η κύρια σύνταξή τους είναι και αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χτυπά δηλαδή τους πιο αδύναμους οικονομικά και ας χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επικαλείται τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 20%) στις συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, η αλήθεια είναι όμως ότι οι οικονομικές δυσκολίες που διαπιστώνονται σήμερα, καθόλου δεν οφείλονται στις συντάξεις των 150 και 200 ευρώ που δίνει το Ταμείο. Η μέση επικουρική σύνταξη σήμερα είναι 250 ευρώ και η κύρια σύνταξη του ΙΚΑ το 2009, (πριν δηλαδή τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με τις αναγκαστικές εισφορές) στα 662,89 ευρώ. 

Αλλού βρίσκεται η αιτία, και η κυβέρνηση όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί να την αποκρύψει. Τα αποθεματικά που λεηλατήθηκαν και σήμερα δεν υπάρχουν, η εισφοροδιαφυγή που συνεχίζεται, οι χαριστικές ρυθμίσεις σε όσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις εισφορές, οι χαμηλοί μισθοί που συνεχώς συρρικνώνονται, αυτές είναι οι πραγματικές πληγές, που η κυβέρνηση δε θέλει να τις αντιμετωπίσει. Και επειδή για τις επικουρικές ο κρατικός προϋπολογισμός δεν δίνει ούτε ένα ευρώ, καταφεύγει και πάλι στις περικοπές.

Η επίθεση στο ΕΤΕΑΜ εξυπηρετεί και τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Ταμείου μαμούθ, όπου αρχικά θα ενταχθούν το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), το ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων σούπερ μάρκετ), το ΤΕΑΤΥΚΩ (επικουρικό πρώην ΔΕΚΟ, ΕΥΔΑΠ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ - ΔΕΗ κ.λπ.) και το ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών). Συνολικά στο νέο επικουρικό ταμείο και σε πρώτη φάση, θα ασφαλίζονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Και αυτή η «ενοποίηση» δεν είναι καθόλου αθώα, όπως και όλες όσες έχουν κάνει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει ρευστότητα για τις επικουρικές συντάξεις, αφού το κράτος δεν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, από τα ταμεία όπως το ΤΕΑΔΥ και το ΤΕΑΥΕΚ, βάζοντας στο χέρι τα αποθεματικά και την περιουσία τους. Ετσι «μπαλώνει» προσωρινά την έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε σε βάρος του ΕΤΕΑΜ αλλά και άλλων επικουρικών ταμείων με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Σημειώνεται ότι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ «απαλλοτριώθηκαν», για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΙΚΑ για τις κύριες συντάξεις.

Και όπως για όλες τις αντεργατικές πολιτικές και η «ενοποίηση» αυτή, γίνεται με ανοιχτό εκβιασμό σε βάρος των ασφαλισμένων, αφού ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προειδοποίησε, πως όποιος δε δεχτεί την ενοποίηση θα αφεθεί στη μοίρα του, και εμμέσως πλην σαφώς απείλησε με κόψιμο των κοινωνικών πόρων που έχουν ορισμένα Ταμεία. «Το ένα μετά το άλλο τα επικουρικά ταμεία θα οδηγηθούν σε αναστολή πληρωμών... αν δεν κάνουν αναδιάρθρωση παροχών», απείλησε χωρίς ντροπή ο υπουργός Εργασίας, φορτώνοντας τις ευθύνες στους ασφαλισμένους.

Αφού, λοιπόν, με ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων τα αποθεματικά των Ταμείων μετατράπηκαν σε χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αφού αφέθηκε η εισφοροδιαφυγή να φτάνει ετησίως πάνω από το 30%, σήμερα η κυβέρνηση απειλεί πως τα Ταμεία που δεν θα μπούνε στη στρούγκα που θέλει, που δεν αποδεχτούν δηλαδή κατακόρυφη μείωση των συντάξεων, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους...

Στο βάθος όλου αυτού του σχεδιασμού η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων, όπου κάθε ασφαλισμένος, με αρχή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα πληρώνει μεν καθορισμένες εισφορές, όμως το Ταμείο δε θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης. Η σύνταξη στο τέλος του εργάσιμου βίου δε θα είναι καθορισμένη αλλά θα εξαρτάται από τις αποδόσεις, από τις τοποθετήσεις δηλαδή που θα έχουν γίνει στο χρηματιστήριο, σε ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ. Οι εισφορές θα πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό κάθε ασφαλισμένου, με τον τρόπο αυτό, θα πρόκειται για ένα ατομικό σύστημα που εξοβελίζει το στοιχείο της αναδιανομής και την αλληλεγγύη μεταξύ των ασφαλισμένων. Το ίδιο καμία εγγύηση για την επικουρική σύνταξη δεν δίνει ούτε το κράτος, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν απέδιδε και ούτε θα αποδίδει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επικουρική ασφάλιση.

Η επίθεση στις επικουρικές συντάξεις συμπληρώνεται από ανάλογη επίθεση στις αναπηρικές με τον νέο κανονισμό εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (ΚΕΒΑ), μέσα από τον οποίο οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων θα μειωθούν στο 8% του συνόλου των συνταξιούχων από περίπου 13% που είναι σήμερα. Ομως και μόνο ο εκ των προτέρων στόχος πλαφόν που θέτει η κυβέρνηση, αποδεικνύει όχι μόνο την παντελή έλλειψη αντικειμενικών και επιστημονικών κριτηρίων αλλά και πως στην πραγματικότητα την ενδιαφέρει μόνο η επίτευξη οικονομικών αποτελεσμάτων και όχι η προστασία των αναπήρων.

Ταυτόχρονα, και ενώ η κυβέρνηση ήδη προχώρησε σε νέα λίστα στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) με την οποία έθεσε εκτός δεκάδες επαγγέλματα και ειδικότητες στα οποία σήμερα ασφαλίζονται 166.000 εργαζόμενοι, οι βιομήχανοι με υπόμνημά τους ζητάνε «την εκπόνηση συγκεκριμένων αναλογιστικών μελετών για την εξέταση της οικονομικής διάστασης του θέματος δηλαδή του ύψους του επασφάλιστρου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος». Η αξίωση αυτή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και για τους εργαζόμενους που παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ, αφού τυχόν μείωση των εισφορών, αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα και στη συνταξιοδότηση - και στο ύψος των συντάξεων - των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν στα ΒΑΕ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: