Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 27% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ...!



Η δραματική μείωση των συντάξεων και κατ' επέκταση του εισοδήματος των συνταξιούχων, η απόδοση 12 αντί 14 συντάξεων, το πετσόκομμα του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων και συνολικά όλων των παροχών των Ταμείων αποτυπώνονται στις αναλογιστικές μελέτες που με περηφάνια παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα. Ομολογούνται έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο τα πραγματικά επώδυνα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του νόμου 3863/2010.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι άμεσα, αλλά όχι προσωρινά. Αρχισαν ήδη από το 2010 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2060! Για τα επόμενα πενήντα χρόνια, οι συντάξεις και οι παροχές των Ταμείων θα μειώνονται, οι συνταξιούχοι θα χάνουν εισοδήματα, η απώλεια για τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς ασφαλισμένους ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Το ομολογούν άλλωστε και οι ίδιοι οι συντάκτες των μελετών. Οπως επισημαίνεται στο ολιγόλογο σημείωμα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει τις μελέτες: «Οι συνολικοί δείκτες παροχών βαίνουν μειούμενοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τροποποιήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης από τη μεταρρύθμιση. Ο δείκτης αναπλήρωσης μειώνεται».

Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, τραγικές είναι οι συνέπειες για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους (εν δυνάμει συνταξιούχους) του ΙΚΑ. Η ψήφιση του 3863/2010 έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση - μέσα σε μια πενταετία (2011-2015) - του συνολικού κονδυλίου για τις συντάξεις κατά 8,344 δισ. ευρώ. Ετσι, ενώ με τους όρους που ίσχυαν πριν την ψήφιση του νόμου 3863, το ΙΚΑ, την επόμενη πενταετία, θα απέδιδε συντάξεις ύψους 50,346 δισ. ευρώ, μετά την ψήφιση του νόμου, το ΙΚΑ θα αποδώσει στους συνταξιούχους του μόνο 42,002 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, το 2011, η απώλεια για τους συνταξιούχους στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 1,184 δισ. ευρώ, το 2012 οι απώλειες για τους συνταξιούχους αυξάνονται στα 1,449 δισ. ευρώ, το 2013 στα 1,738 δισ. ευρώ, το 2014 οι απώλειες φτάνουν στα 1,879 δισ. ευρώ και το 2015 οι απώλειες για τους συνταξιούχους ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ (2,094 δισ.)!


Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η εικόνα των απωλειών όταν αυτές υπολογίζονται στη μέση ετήσια σύνταξη για κάθε νέο συνταξιούχο ξεχωριστά. Ετσι ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός νέου συνταξιούχου, σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν πριν την ψήφιση του νόμου, για το 2011 θα ανερχόταν στο ποσό των 11.451 ευρώ, μετά την ψήφιση και με βάση τους νέους υπολογισμούς, η μέση ετήσια σύνταξη θα δίνει εισόδημα 9.860 ευρώ! Δηλαδή η μέση ετήσια σύνταξη -άρα και το αντίστοιχο εισόδημα για κάθε νέο συνταξιούχο- για φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου, μειώνεται κατά 1.691 ευρώ. Οσο μάλιστα απομακρυνόμαστε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου, το ύψος των απωλειών αυξάνεται. 

Ετσι για τους νέους συνταξιούχους, συγκρίνοντας τη μέση ετήσια σύνταξη που δικαιούνταν πριν την ψήφιση του νόμου και μετά την ψήφισή του, οι απώλειες διαμορφώνονται ως εξής: Το 2011 για τους νέους συνταξιούχους η μέση ετήσια σύνταξη θα μειωθεί κατά 13,90%, το 2012 η μείωση θα είναι 17,80%, το 2013 ο νέος συνταξιούχος του ΙΚΑ θα πάρει το 79,68% της σύνταξης που εδικαιούτο πριν την ψήφιση του νόμου (ποσοστό μείωσης 20,32%), το 2014 το 78,7% (μείωση 21,30%), ενώ το 2015 θα λάβει μόλις το 73,04% της σύνταξης που θα επαιρνε αν δεν είχε επιβληθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος. Δηλαδή το 2015 η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, για τους νέους συνταξιούχους, θα είναι μικρότερη περίπου κατά 27%, ως αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ(Βλέπε Πίνακα). Εννοείται ότι εδώ πρόκειται για τη μείωση στη «μέση σύνταξη». Στην πραγματικότητα θα υπάρξουν κατηγορίες συντάξεων που η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτές οι μειώσεις επιβάλλονται στις ήδη πενιχρές συντάξεις που δίνει το ΙΚΑ, ακόμα και με τον παλιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Ανάλογες είναι οι απώλειες για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη για το συγκεκριμένο Ταμείο, οι παροχές του για τις συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου θα μειωθούν κατά 396 εκατομμύρια ευρώ το 2011, κατά 501 εκατ. ευρώ το 2012, κατά 602 εκατ. ευρώ το 2013, κατά 657 εκατ. ευρώ το 2014 και κατά 728 εκατ. ευρώ το 2015. Συνολικά οι απώλειες για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ την πενταετία 2011-2015 θα φτάσουν τα 2,884 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι απώλειες στις συντάξεις για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ την επόμενη πενταετία, ως αποτέλεσμα του νέου νόμου, θα φτάσουν 11,228 δισεκατομμύρια ευρώ.Αυτό είναι το κόστος της περίφημης μεταρρύθμισης -και μάλιστα στο άμεσο μέλλον- για το ασφαλιστικό, όπως το αποτυπώνουν οι αναλογιστικές μελέτες που έκανε η ίδια η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, σε βάρος των συνταξιούχων, «καλύπτονται» και τα περίφημα «ελλείμματα» με τα οποία τρομοκρατούσε η κυβέρνηση τους εργαζόμενους πριν την ψήφιση του νόμου.

Οι ίδιες αυτές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πλέον για την κυβέρνηση η 13η και 14η σύνταξη δεν θα αποδίδονται. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στο σχετικό σημείωμα «Στον υπολογισμό της σύνταξης, πλην ΟΓΑ, ελήφθη υπόψη ότι αυτή θα καταβάλλεται 12 φορές το χρόνο από τον Ιούνιο του 2010»! Ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στη Βουλή, ότι αυτό αφορά μόνο στη βασική σύνταξη, αποδεικνύεται αναληθής. Οι αναλογιστικές μελέτες έχουν συνταχθεί με δεδομένο ότι τα Ταμεία από εδώ και στο εξής θα αποδίδουν μόνο 12 συντάξεις το χρόνο. Αρα οι περικοπές που επιβλήθηκαν στη 13η και 14η σύνταξη το 2010 ήταν μόνο η προειδοποιητική βολή ενόψει της οριστικής κατάργησής τους.

Εξίσου ανησυχητική είναι και μια άλλη παραδοχή, με την οποία συντάχθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες. Με το γεγονός δηλαδή, ότι στον υπολογισμό των εσόδων - εξόδων των Ταμείων -προφανώς με εντολή της κυβέρνησης- δεν υπολογίζονται ως έσοδα οι θεσμοθετημένοι πόροι που πρέπει να καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός. Βέβαια πολλές φορές ως τώρα η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να επιβληθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, επικαλούνταν τα «ελλείμματα», τα οποία «φούσκωναν» με λογιστικά κόλπα. Ενα απ' αυτά ήταν ο μη υπολογισμός στα έσοδα της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο μη υπολογισμός της κρατικής χρηματοδότησης στα έσοδα των Ταμείων δείχνει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η οριστική παύση της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.Αλλωστε ο ίδιος ο νόμος 3863 προβλέπει ότι το κράτος συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ μόνο με την κάλυψη της ελεημοσύνης που ονόμασε «βασική σύνταξη».

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την περικοπή κατά 40% του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί και με αυτόν τον τρόπο η μείωση του κόστους -όπως λέει- των συντάξεων. Μάλιστα όρισε ότι ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων από το 14,5% σήμερα θα μειωθεί στο 8,5% το 2020. Δηλαδή η κυβέρνηση προεξοφλεί -και ως μάντης Κάλχας- μαντεύει και τον ακριβή αριθμό των αναπηρικών συντάξεων μετά από μια δεκαετία. Δεν μας λέει βέβαια με ποιο τρόπο θα μειώσει τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν στους χώρους δουλειάς και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους να χάνουν την υγεία τους και την αρτιμέλειά τους, μαζί και την ικανότητά τους προς εργασία. Είναι και αυτό ένα ακόμη δείγμα πως οι πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων υποτάσσονται και θυσιάζονται στις σκοπιμότητες της πολιτικής και όχι η πολιτική στις ανάγκες των ανθρώπων.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: