Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Στις τράπεζες, όπου είναι συγκεντρωμένος ο ιδρώτας των εργαζομένων, είναι η συσσωρευμένη κλοπή του μόχθου χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, έγιναν χτες το πρωί ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας με συμβολικούς αποκλεισμού και παρεμβάσεις. Ετσι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ κατέδειξαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως βασικό εργαλείο της ληστρικής πολιτικής.


Κεντρικό σύνθημα όλων των παρεμβάσεων, που έδινε και το στίγμα της πανελλαδικής κινητοποίησης: «Ο πλούτος παράγεται από το λαό και ανήκει στο λαό»!

Στην Αθήνα συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από τηνΤράπεζα της Ελλάδας μοιράζοντας ανακοινώσεις στους περαστικούς και τους εργαζόμενους καλώντας το λαό της Αθήνας να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει. «Να πού πηγαίνουν τα λεφτά», ακουγόταν από τα μεγάφωνα: Το κράτος έδωσε στις τράπεζες 55 δισ. ευρώ, έχουν στη διάθεσή τους 60 δισ. ευρώ από την ΕΕ και μέσα στο 2009 αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε 8 δισ. ευρώ. Τα πανό έγραφαν: «Οι τράπεζες ληστεύουν το λαό. Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί» και «Προστασία των ανέργων, όχι των κερδών της πλουτοκρατίας», ενώ μεγάλες πικέτες με τα αιτήματα των διαδηλωτών «πλαισίωσαν» την είσοδο της τράπεζας. Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε μέσα στην τράπεζα και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το νόημα της κινητοποίησης καλώντας τους να δυναμώσουν το λαϊκό μέτωπο και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους άμεσα.



Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις συμβολικές καταλήψεις τραπεζών σε πέντε εργατοπεριοχές της Αττικής. Στην Ελευσίνα, στο Μενίδι, στην Παλλήνη και στο Λαύριοέγιναν συμβολικές καταλήψεις υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας και σταΑνω Λιόσια της Αγροτικής Τράπεζας με πανό που έγραφαν: «Να διαγραφούν τώρα τα χρέη των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους». Ενδεικτική ήταν η θερμή ανταπόκριση και συμφωνία του κόσμου για την κινητοποίηση και για τα αιτήματα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με μαζικές εξορμήσεις που έγιναν στους κεντρικούς δρόμους των 5 περιοχών.

«Προστασία των ανέργων τώρα και όχι των κερδών της πλουτοκρατίας». Το γιγαντοπανό με τις υπογραφές ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, από τις 6.30 το πρωί είχε ήδη πάρει τη θέση του μπροστά στην κεντρική είσοδο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά. Ακολούθησε πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Κοραή, όπου οι διαδηλωτές «στόλισαν» με τις πικέτες το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Πειραιά.


Συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμοί τραπεζών έγιναν επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη,   από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, απαιτώντας άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

  • Να διαγραφούν τώρα τα χρέη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, καθώς και των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρείες τους για τον εκφοβισμό των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί σε ανέργους ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, με ευθύνη του κράτους.
  • Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια (αντίστοιχα 200.000 ευρώ και 100 τ.μ. για το ζευγάρι).
  • Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.
  • Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.
.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: