Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!


Δεν υπογράφει και δεν εγκρίνει η κυβέρνηση να τεθούν σε ισχύ Κλαδικές Συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις, αλλά και άλλους καλύτερους εργασιακούς όρους πάνω απ' αυτούς που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Την αντεργατική αυτή θέση αυτή έκανε καθαρή χτες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη,δηλώνοντας ότι δε θα υπογράψει και δε θα εγκρίνει όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις πάνω από ό,τι ορίζει η ΕΓΣΣΕ που έχει συνάψει για την τριετία 2010-2012 η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Σημειώνεται ότι στο γραφείο της υπουργού βρίσκονται ήδη 5 κλαδικές συμβάσεις προκειμένου με την υπογραφή της να τεθούν σε ισχύ και παράλληλα να επεκταθούν σε ολόκληρο τον κλάδο που αφορούν!

Οπως είπε η υπουργός, όσες συμβάσεις δεν πληρούν τους όρους της ΕΓΣΣΕ και ορίζουν καλύτερους όρους μισθολογικούς και εργασιακούς, θα τις αναπέμπει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας «για πληρέστερη αιτιολόγηση», δηλαδή επί της ουσίας δεν επιτρέπει την εφαρμογή τους. Ετσι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη γνωστή τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι με την οποία απαγορεύεται στον ΟΜΕΔ να εγκρίνει κλαδική σύμβαση με αυξήσεις πάνω από αυτό που ορίζει η ΕΓΣΣΕ, δηλαδή κάτι καλύτερο απ' αυτά που συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους συνεταίρους της στον ΣΕΒ, για 0% αύξηση για το 2010 και το 1,7% περίπου για το 2011.

Μάλιστα όπως είπε η αρμόδια υπουργός, ήδη στην πρόσφατη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους τους είχε ενημερώσει σχετικά, κάτι που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέκρυψε τόσες ημέρες! Και βέβαια η απόκρυψη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού τώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι με την τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι έβαζε «στον πάγο» όχι μόνο τους κατώτερους μισθούς και τα κατώτερα μεροκάματα, αλλά όλες τις κλαδικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία καλεί τους εργαζόμενους στις 23 Φλεβάρη να απεργήσουν «για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας», συμβάσεις δηλαδή του 0%!

Στο μεταξύ και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, σε πολλές επιχειρήσεις στηΘεσσαλία οι εργοδότες άρχισαν να μεθοδεύουν την εφαρμογή τους. Το αντεργατικό τερατούργημα επιχειρούν να το περάσουν, με τη βοήθεια κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, βάζοντας το «πιστόλι στον κρόταφο» των εργαζομένων, απειλώντας τους ότι εάν δεν αποδεχτούν και δε συναινέσουν στο πετσόκομμα των μισθών και των δικαιωμάτων τους, τότε θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τα κρούσματα εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, που σημειώνονται στη Θεσσαλία και έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τη ψήφιση του νέου νόμου, είναι πολλά, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι αυτός αποθρασύνει πλήρως τους επιχειρηματίες. Ορισμένα απ' αυτά είναι:

  • Στη βιομηχανία «Αλφα Κεράμικα», στη Λάρισα, η εργοδοσία «προτείνει» την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μείωση αποδοχών κατά 20%. Μάλιστα, για να επιβάλει την υπογραφή της, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), έχει αμολήσει τους μπράβους της μέσα στο εργοστάσιο για να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους που αντιδρούν έντονα. Πριν λίγο καιρό στην «Αλφα Κεράμικα» έγιναν απολύσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στην παραγωγή πήραν υποχρεωτική άδεια, από την κανονική όσοι δικαιούνταν και άνευ αποδοχών οι υπόλοιποι.
  • Στην εφημερίδα «Θεσσαλία», στη Μαγνησία, η εργοδοσία «προτείνει» την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης για μείωση των μισθών κατά 15%.
  • Μειώσεις μισθών επιχειρεί να επιβάλει και η εργοδοσία στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος», στα Φάρσαλα, ιδιοκτησίας του προέδρου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών Ευρ. Δοντά.
  • Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», στη Λάρισα, ο εργοδότης έκοψε τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι και 20% χωρίς να φαίνεται στις μισθολογικές καταστάσεις, στις οποίες φαίνεται ότι πληρώνονται βάσει της Συλλογικής Σύμβασης.


Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άγρια και ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους και ένα άνευ ορίων όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, που ήρθε να ενισχύσει και ο νέος νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν μαζικά και δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, για να βάλουν φραγμό στην επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση, τρόικα και εργοδοσία.
.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: