Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΓΑΛ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΗΜΕΡΑ....

Σήμερα, Τρίτη, στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Δράμας, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους, αποθρασυμένη από το θεσμικό πλαίσιο που της εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενάντια στον αντεργατικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε στη ΝΕΟΓΑΛ επέβαλε στους εργάτες μείωση μισθού 9%.

Στο μεταξύ, Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη, κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα. Αναλυτικά, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σπ. Χαλβατζής, επισημαίνεται:

«Επιχειρησιακή Σύμβαση για μείωση των αποδοχών κατά 9%, τουλάχιστον για μία διετία, υπέγραψε η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ με το σωματείο της επιχείρησης που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι καταδικάζουν με κινητοποιήσεις την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Στην αιτιολογική έκθεση που υπογράφουν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης και του σωματείου και κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ, σημειώνεται ότι μείωση των αποδοχών κατά 9% είναι "εύλογη και αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της και η παραπέρα μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας στις νέες συνθήκες της αγοράς".

Η σύμβαση υπογράφεται σε μία περίοδο κερδοφορίας για τη ΝΕΟΓΑΛ. Συγκεκριμένα η εταιρεία είχε κέρδη 2 εκατομμύρια ευρώ το 2009 που σημαίνει ότι πρόβλημα λόγω κρίσης δεν έχει, αντίθετα, αξιοποιεί στο έπακρο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων της και χτυπάει στο ψαχνό μισθούς και δικαιώματα με σκοπό να αυγατίσει τα κέρδη της. Μάλιστα σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της, Χ. Σεβαστίδη, και το 2010 θα κλείσει με κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2010 προχώρησε σε μείωση της τιμής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος κατά 10 λεπτά στο 1 λίτρο και αντίστοιχα στις υπόλοιπες συσκευασίες 1/2 λίτρου και 2 λίτρων.

Με το παράδειγμα της ΝΕΟΓΑΛ αποκαλύπτεται ότι η μείωση των μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κερδοφορία ή όχι των επιχειρήσεων. Η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων δε θα έχει ημερομηνία λήξης καθώς το νομοθετικό οπλοστάσιο στα χέρια του κεφαλαίου έχει εμπλουτιστεί ώστε να μπορεί να ικανοποιεί κάθε αξίωσή του προκειμένου να κάνει ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης».

Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής, ρωτά την υπουργό, «πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για την απόλυτη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων που προκαλεί η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων; Πώς αντιμετωπίζει την αντίδραση και την κατακραυγή που προκαλεί στην εργατική τάξη η εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των μισθών και σε κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων;».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: