Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS



Τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και τις συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» αναδεικνύει στο πόρισμα που κατέθεσε χτες για λογαριασμό του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος του Κόμματος στην Εξεταστική Επιτροπή, Θανάσης Παφίλης. Ανάμεσα σε άλλα, τονίζει ότι πρέπει να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (σ.σ. προανακριτική της Βουλής) για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή έργων για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, που, όπως έχει αποδειχθεί, πήραν χρήματα από το ταμείο της «Ζήμενς».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι δυο πολιτικά συνένοχοι για το σκάνδαλο, προχώρησαν χτες στην ανακοίνωση των ονομάτων πρώην υπουργών για τους οποίους ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα (παραδίνεται την Δευτέρα) το κείμενο με «τα πραγματικά περιστατικά» του σκανδάλου «Ζήμενς», στα οποία κατέληξαν από κοινού. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά από εντατικές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν χθες το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη, Χ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Τσοχατζόπουλο, όπως και για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Βουλγαράκη, Χ. Μαρκογιαννάκη, Β. Πολύδωρα, Γ. Παπαθανασίου και Π. Παυλόπουλο. 

Οι παραπάνω 11 πρώην υπουργοί εμπλέκονται στην υπογραφή συμβάσεων με την «ΖΗΜΕΝΣ» και το Δημόσιο στον ΟΤΕ, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, τον ΟΣΕ, τους εξοπλισμούς κ.ά.Από τη μεριά τους, οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτήρισαν το σκάνδαλο της «ΖΗΜΕΝΣ» «πράσινο σκάνδαλο», αλλά δεν προτείνουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τόνισαν ότι για το σκάνδαλο έχουν αναμφισβήτητη ευθύνη ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι πρώην υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Ε. Μαλέσιος, Τ. Μαντέλης, Χ. Βερελής και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ έλεγαν ότι δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο, αλλά ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουν την οποιαδήποτε έρευνα για να αποκατασταθεί «η τιμή και η υπόληψή τους». 

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε ο ΛΑ.Ο.Σ., ζητώντας την εξέταση των Κ. Σημίτη, Τ. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλου και από την ΝΔ των Ν. Μπακογιάννη και Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς αναφορά σε ονόματα, υπέρ της προανακριτικής τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πόρισμα της Εξεταστικής θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια, εάν ζητήσουν 30 βουλευτές τη σύσταση προανακριτικής, γίνεται συζήτηση πάλι στην Ολομέλεια και με μυστική ψηφοφορία περνάει αν υπάρξει πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: