Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.......

532:  Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την πνίγει στο αίμα, με 30.000 νεκρούς.

1910:  Γεννιέται στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλονίτες, ο ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καββαδίας.

1928:  Σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας, ύστερα από παρουσίαση που κάνει ο Νίκος Καζαντζάκης, μιλάει ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Τελικά, στις 24 του Φλεβάρη, η κυβέρνηση απελαύνει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.

1945:  Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ. Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίστηκε η 14η Γενάρη του 1945.

1976: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τη μοναδική αρνητική ψήφο καταθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

1976:  Πεθαίνει η Αγκάθα Κρίστι, Αγγλίδα συγγραφέας, που εμπνεύστηκε τον ιδιωτικό αστυνομικό Ηρακλή Πουαρό, ήρωα των περισσότερων μυθιστορημάτων της.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: