Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ!


Η οξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται επιδεινώνουν δραματικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τους στερούν το δικαίωμα σε βασικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Σε αφόρητη κατάσταση έχουν περιέλθει οι άνεργοι, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον περασμένο Δεκέμβρη ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 800.000. Απ' αυτούς, 2 στους 3, πάνω από 500.000, δε λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα των 454 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες καταδικάζονται στην εξαθλίωση, οδηγούνται στην αδυναμία να καλύψουν τις στοιχειώδες ανάγκες τους, σε τροφή, ένδυση, στέγη, θέρμανση, εξοβελίζονται από την κοινωνική ζωή. Πληρώνουν την προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας να φορτώσουν στις πλάτες τους την καπιταλιστική κρίση, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους, πληρώνουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που αφαιρεί πόρους από τον ΟΑΕΔ, που προορίζονται για τους ανέργους και να τους προσφέρει στις επιχειρήσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Πολύμορφη όμως επίθεση δέχονται και οι εργαζόμενοι. Με όχημα το νόμο για τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις, οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες επιχειρούν να μειώσουν μισθούς και μεροκάματα. Εκατοντάδες επιχειρήσεις, με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων με την απειλή της απόλυσης, απαιτούν μείωση μισθών, δεν καταβάλλουν δεδουλευμένα, δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις. Αρωγός στην επίθεση αυτή η κυβέρνηση, που μόλις χτες, μέσω της υπουργού Εργασίας, έκανε γνωστό ότι δεν υπογράφει την επέκταση κλαδικών συμβάσεων που προβλέπουν αυξήσεις πάνω απ' αυτές που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που συνυπέγραψαν ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Και εδώ επιβεβαιώνεται και ο άθλιος αντεργατικός ρόλος της πλειοψηφίας, η οποία συνυπογράφοντας το 0% αύξηση (!) για το 2010 και το 1,7% για φέτος, έβαλε στο γύψο της ανταγωνιστικότητας μισθούς και μεροκάματα όχι μόνο τα κατώτερα, αλλά το σύνολο των μισθών.

Στο στόχαστρο εκ νέου μπαίνουν και οι συντάξεις. Στοχοποιούνται οι επικουρικές, ενώ η τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, όπου παρουσιάστηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, προεξοφλούν ότι μετά από το 2015 το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο τη βασική σύνταξη και αυτή για 12 μήνες και όχι για 14. Που σημαίνει ότι η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης είναι το πρώτο βήμα για την οριστική κατάργησή τους στο άμεσο μέλλον. Ζοφερή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Υγεία. Το νέο νομοσχέδιο ρίχνει στον Καιάδα της πιο άγριας εμπορευματοποίησης το αγαθό της δημόσιας Υγείας, επιβάλλει νέα χαράτσια στη λαϊκή οικογένεια, μέσω των ενοποιήσεων των Ταμείων οδηγεί και σε νέες σκληρές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, για τις οποίες, εκτός από τις εισφορές τους υποχρεώνονται να ξαναπληρώσουν νοσοκομεία, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ολα τούτα μαρτυρούν ότι η αντιλαϊκή λαίλαπα δε σταματά. Οτι απαιτεί πλατιά ταξική συσπείρωση και δράση απ' όλη την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η απεργία στις 23 Φλεβάρη μπορεί και πρέπει να γίνει βήμα αγώνα και διεκδίκησης. Οι εργάτες δεν έχουν άλλη επιλογή. Μαζί με το ΠΑΜΕ, με την ταξική γραμμή, απεργώντας μαζικά, να απορρίψουν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της τρόικας, μαζί με το ΠΑΜΕ να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: