Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 4: ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ...!


Νέα βάρβαρα, σαρωτικά μέτρα προβλέπονται από το λεγόμενο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» για την περίοδο 2012-2014, στα πλαίσια εφαρμογής της «μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής». Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, κυβέρνηση και τρόικα συναποφάσισαν τη λήψη μέτρων ίσων με το 8% του ΑΕΠ  (περίπου 19,5 δισ. ευρώ)!

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 23 δισ. που ετοιµάζεται να λάβει η κυβέρνηση έως το 2015, είπε ότι στόχος είναι η µείωση του ελλείµµατος στο 1% του ΑΕΠ (από 9,5% του ΑΕΠ περίπου το 2010). 

Το πακέτο των µέτρων θα αποτελείται κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αύξηση εσόδων. 
Το πρώτο µέρος του, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα µέτρα για το 2011 και το δεύτερο είναι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014, µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ., ορισµένα εκ των οποίων περιγράφονται ήδη στο Μνηµόνιο σε γενικές γραµµές. 

Ακόμα, η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόµη χρόνο, το 2015, εκτός Μνηµονίου, κατά τον οποίο θέλει να µειώσει το έλλειµµα περαιτέρω κατά 3 δισ. ευρώ.



Στα νέα μέτρα μεταξύ άλλων προβλέπονται: Αυξήσεις τιμολογίων, ιδιωτικοποίηση, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, νέες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου, ενώ παράλληλα τινάζουν στον αέρα τη μισθολογική κλίμακα, άγριες περικοπές στις δαπάνες Υγείας, ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα:


Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.


Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.


Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Ασφαλιστικός νόµος, που θα λαµβάνει υπόψη την έκθεση που έχει γίνει για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και την ανάγκη οι δαπάνες για συντάξεις να µην ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ!


  • Για τις δημόσιες επιχειρήσεις προβλέπεται η σύνταξη σχεδίου το οποίο θα έχει ως στόχο «να ευθυγραμμίσει την αποτελεσματικότητά τους με εκείνη των επιτυχημένων ιδιωτικών εταιρειών και των αντίστοιχων με αυτές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε αυξήσεις τιμολογίων και προσαρμογές στη μισθοδοσία, τις παροχές και την απασχόληση. Θα υπάρχουν επίσης κριτήρια που θα προσδιορίζουν ποιες από αυτές θα παραμείνουν στο κράτος.


  • Για τους Ειδικούς Λογαριασμούς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα υπάρχει σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων «θα προσδιορίζει φορείς με αλληλοκαλυπτόμενους σκοπούς, οι οποίοι θα μπορούν να συγχωνευτούν, λογαριασμούς που θα μπορούν να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό και άλλους φορείς οι οποίοι θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν (επειδή ξεπέρασαν την αποστολή τους)»!


  • Για το μισθολόγιο στο Δημόσιο επικαλούνται προκαταρκτική έκθεση επί των αποδοχών και της απασχόλησης στο Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία,«τα συνολικά επίπεδα αποδοχών κινούνται πάνω από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα». Μιλούν ευθέως για «μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στο δημόσιο τομέα» και λήψη μέτρων για τον περιορισμό της, μέσω των μετατάξεων, την άσκηση αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας. Γίνεται επίσης λόγος για αναζήτηση τρόπων «απλοποίησης της μισθολογικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων». Αναφέρει επίσης: «Ενώ θα μειώνει το μισθολογικό κόστος, το σχέδιο θα αποσκοπεί σε κάποια αποσυμπίεση των μισθών με βάση το βαθμό και εξειδικευμένη σταδιοδρομία»!



Ετσι, προβλέπεται ένα "ενιαίο μισθολόγιο" στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.  

Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.

  • Με τη λεγόμενη «Μεταρρύθμιση των κοινωνικών δαπανών», προωθούν νέες περικοπές, μέσω σχεδίου που θα προσδιορίζει τρόπους«για την εξυγίανση των κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό την κατάργηση των αλληλοκαλυπτόμενων δραστηριοτήτων και την εξυγίανση των στόχων τους»!


  • Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θα κατατεθεί σχέδιο για την περίοδο 2011-2013 «το οποίο καλύπτει μεταξύ άλλων τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, το ταχυδρομείο, τις εταιρείες παροχής ύδατος, τα λιμάνια, τις κρατικές τράπεζες και τις εταιρείες τυχερών παιγνιδιών». Θα υπάρξει επίσης μια καταγραφή σε δύο δόσεις των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου, ενώ μέχρι τέλος Ιούνη η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο σημαντικών ακινήτων... Θα προβλέπονται επίσης νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ!  Επίσης, μετάταξη του ΦΠΑ 13% σε 23%!  


  • Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των κρατικών τραπεζών, θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη, οι οποίες «θα θέσουν όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον τύπο ιδιοκτησίας της τράπεζας»!  Η κυβέρνηση επίσης έχει δεσμευτεί να εξετάσει την πώληση των συμμετοχών της σε κρατικές τράπεζες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς...


  • Τέλος, κόβεται µισός µισθός από τους τραπεζικούς υπαλλήλους, συγκεκριµένα το επίδοµα ισολογισµών που λαµβάνουν επιπλέον των 14 µισθών τους! 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: