Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ..!


Νέες παρεμβάσεις και προσαρμογές στο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει ψηφίσει σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η πλήρης εφαρμογή του για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι νέες παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνονται σε συνεννόηση με την τρόικα, επικεντρώνονται στους νόμους για τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και το Φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω των διαρροών αλλά και της δημιουργίας κλίματος δήθεν «διαφωνιών» ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας και στο κλιμάκιο της τρόικας να κερδίσει χρόνο για λογαριασμό των εργοδοτών, προκειμένου να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η εφαρμογή των επιχειρηματικών συμβάσεων. Αν και κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια μέχρι το Σεπτέμβρη, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην ψήφιση νέου αντεργατικού νόμου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για σύναψη ατομικών συμβάσεων σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν ενδίδουν στις εργοδοτικές πιέσεις και δεν αποδέχονται την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Χτες η υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του «Φλας» ότι στην ατζέντα των συζητήσεων που θα γίνουν στη συνάντηση της Δευτέρας με τους εκπροσώπους της τρόικας είναι και το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων. «Οι επιχειρησιακές συμβάσεις βεβαίως είναι στην ατζέντα των θεμάτων που συζητάμε. Αυτός είναι ένας νόμος που μόλις ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό το νόμο βεβαίως τον συζητάμε. Γιατί; Γιατί θέλουμε να δούμε πώς υλοποιείται, τι αποτελέσματα έχουμε. Θα τον συζητήσουμε και μετά από τρεις μήνες και μετά από έξι μήνες, όπως και όλες τις άλλες τομές που γίνονται στην ελληνική οικονομία, το Ασφαλιστικό μας και η πορεία του, το Φορολογικό μας και ούτω καθεξής».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αφού αξιολογηθούν θα γίνουν «βελτιωτικές κινήσεις», δηλαδή ακόμα πιο επώδυνες τροποποιήσεις προκειμένου να τεθούν σε μαζική εφαρμογή. «Αυτό ισχύει για όλες τις πολιτικές. Και για το Ασφαλιστικό και για τα Εργασιακά και για το Φορολογικό. Παρακολουθούμε την υλοποίηση των πολιτικών, έτσι ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε και να κάνουμε, εάν χρειαστεί, βελτιωτικές κινήσεις».

Ταυτόχρονα, η υπουργός Εργασίας, θέλοντας να προλειάνει το έδαφος για πρόσθετες αντεργατικές παρεμβάσεις, εκτός από το ζήτημα του «μη μισθολογικού κόστους», για το οποίο η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% από φέτος μέχρι και το 2013, έθεσε και ζήτημα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

«Το πρωτεύον για μένα είναι το μη μισθολογικό κόστος, παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί πάρα πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Να πω ένα παράδειγμα, είχαμε κάποιες κλαδικές συμβάσεις που είχαν μια αύξηση 30% τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν η οικονομία μπήκε σε ύφεση». Ετσι, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στηρίζει ανοιχτά τους εργοδότες να προχωρήσουν και να επιβάλουν μείωση μισθών!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: