Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...!


Τα παλαμάκια στη κυβέρνηση τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, οι «προτάσεις» - καρμπόν, από το συνολικό στρατηγικό σχέδιο που ξετυλίγει η πλουτοκρατία, είναι οι βασικοί άξονες της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν χρήσιμη η θέσπιση ενός συνδυασμού μόνιμων περιορισμών στις κυριότερες δημοσιονομικές μεταβλητές», αξιώνει το εδώ παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να συμπληρώσει ότι οι «σχετικές ρυθμίσεις και ο μηχανισμός εφαρμογής τους θα πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά». Οι «μόνιμοι περιορισμοί» που θέλουν να επιβάλουν αφορούν στη μόνιμη αποστέρηση από κάθε λαϊκό δικαίωμα και για ολόκληρη την γκάμα της ζωής. Απόλυτα κατηγορηματικός για τα παραπάνω, είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, τονίζοντας ότι οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις «δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο, αλλά αποτελούν μέρος μιας μεγάλης πορείας ανασυγκρότησης», πορεία που θα «είναι μακρά και που σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή»...

Αναγκαίος όρος και βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η καθυπόταξη του λαού. Να και η συνταγή που δίνει για το συγκεκριμένο η Τράπεζα της Ελλάδας: «Να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα άρνησης, ανυπακοής και ανομίας, που δημιουργούν ρήγμα στο κράτος δικαίου (!) και, αν γενικευτούν, θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο»! Οι τραπεζίτες, που, για λογαριασμό και των άλλων σαπρόφυτων, και μόνο από τα εθνικά πακέτα διάσωσης, ξεκοκαλίζουν 98 δισ. ευρώ, αξιώνουν ανοιχτά πλέον και «αποτελεσματικά» μέτρα καταστολής, προκειμένου κατά το δυνατόν ανενόχλητοι να εφαρμόσουν την εγκληματική πολιτική τους. 

Η ...επιστημοσύνη των τραπεζιτών έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης στην οποία ανήκουν. Γιατί οι «εκτιμήσεις» που δίνουν ως προς το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Ετσι, για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση που δημοσιοποίησε χτες «εκτιμά» την κατρακύλα του ΑΕΠ για την προηγούμενη χρονιά (2010) οριακά πάνω από 4% έναντι 4,52% που ανακοινώθηκε επίσης χτες από τη Στατιστική Υπηρεσία. Κατά τα λοιπά, η Τράπεζα Ελλάδας «εκτιμά» ότι η σταθεροποίηση του ΑΕΠ θα επέλθει το 2012, μετά από ρυθμό πτώσης λίγο πάνω από 3% για το 2011.

Με πρόσχημα και το κρατικό χρέος που η δική τους πολιτική φουσκώνει για να το φορτώσει στο λαό, η Τράπεζα της Ελλάδας αξιώνει και τα παρακάτω:

Ιδιωτικοποιήσεις: Για το συγκεκριμένο είχαν πλήρη ενημέρωση. Στην έκθεση τονίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση και ακόμη ότι τα αρχικά προβλεπόμενα ποσά (7 δισ. ευρώ) μπορούν να «αυξηθούν σημαντικά αν υπάρξει καλύτερη καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».

Ευέλικτη εργασία: Αγωνιούν για τη συνεπή εφαρμογή των νόμων που πέρασαν και για την «αποτελεσματική αξιοποίηση από τους κοινωνικούς εταίρους».

Πρώην ΔΕΚΟ: Αξιώνουν μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις. Επίσης την εφαρμογή του νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και του υπό ψήφιση, χτες, για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

«Επιχειρηματικότητα»: Μαζί με την ευέλικτη εργασία, το άνοιγμα στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» κ.ά., κάνουν λόγο για την εφαρμογή «σχεδίου δράσης για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα με στόχο να αρθούν τα εναπομείναντα εμπόδια». Για το ποια είναι τα «εμπόδια» παραπέμπουν κατ' ευθείαν στις ανακοινώσεις του ΣΕΒ που «έχει καταγράψει και αναδείξει τα εμπόδια αυτά, τα οποία αφορούν 30 πεδία, όπου απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις». Θετική εξέλιξη είναι για την Τράπεζα της Ελλάδας ο νέος λεγόμενος «επενδυτικός νόμος». Στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι και η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, του πακτωλού με τα κοιναγορίτικα κεφάλαια για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τράπεζες: Ανησυχούν για την «ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων», δηλαδή για τα δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο» και που τα βλέπουν να φουσκώνουν με εντατικότερους ρυθμούς από φέτος. Στο τέλος Σεπτέμβρη του 2010, οι «καθυστερήσεις» - από τρεις μήνες και πάνω - φτάνουν στο 10% της συνολικής μάζας των δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις (από 7,7% το Δεκέμβρη του 2009). Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών πέταξαν στο 9,7%(από 7,4%) και τα καταναλωτικά στο 18,4% (από 13,4%). Ετσι τα «επισφαλή» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών διογκώθηκαν στα 7,8 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε ακόμη 6,5 δισ. ευρώ με τη ...σούμα να φτάνει σε 14,3 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν απογειωθεί στα 26 δισ. ευρώ...
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: