Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΓΟΣ...!



Οποιος άκουγε χτες τις πρώτες διθυραμβικές τηλεοπτικές ανακοινώσεις για την πιθανή συγχώνευση της «Εθνικής Τράπεζας» με την «Alpha Bank», λίγο απείχε από το να πιστέψει πως επίκειται κοσμογονία! Ειδικά όσοι είναι χωμένοι ως το λαιμό στα χρέη! 

Οι «αναλυτές» βεβαίωναν πως ανοίγει η κάνουλα για φτηνά και μπόλικα δάνεια. Οταν, τελικά, τέλειωσε ο τζόγος, έμεινε μια φτωχική είδηση πως κοντά 200 εκατομμύρια ευρώ - από τα χρήματα που «δεν υπάρχουν» - είχαν μέσα σε λίγη ώρα αλλάξει χέρια στο χρηματιστήριο!  


Ετσι, χοντραίνει το παιχνίδι γύρω από τις συγχωνεύσεις τραπεζών, για την απόσπαση ζωτικού χώρου και μεριδίων από την πίτα, πλαίσιο μέσα στο οποίο εκκολάπτεται η γιγάντωση των μονοπωλίων με τη διαμόρφωση νέων σχημάτων και επιχειρηματικών συμφωνιών. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, μετά από κύκλο συνεννοήσεων για τουλάχιστον 1 μήνα, υπέβαλε χτες και επίσημα πρόταση «φιλικής συγχώνευσης» στον όμιλο της Αlpha Bank. Τα παζάρια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με την Alpha να απαντά στη συνέχεια ότι «απορρίπτει» την πρόταση παίρνοντας υπόψη τόσο την «αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί» όσο και τους όρους που κρίνονται «ασύμφοροι» για τους ίδιους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο με την παρότρυνση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ) μπαίνει «στα γεμάτα» σε φάση παραπέρα συγκέντρωσης. Η γιγάντωση των μονοπωλίων φέρνει τα ακόμη χειρότερα συνολικά για το λαό και ειδικά για τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Στους 20.000 φτάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις δυο τράπεζες και μόνο για το δίκτυο που έχουν αναπτύξει μέσα στη χώρα. Είναι απόλυτα φανερό ότι η μείωση του «λειτουργικού κόστους» θα «αδειάσει» πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι παραπέρα συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Εμπαιναν καιρό πριν με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος τόσο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Τράπεζα της Ελλάδας και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ). Ο υπό συζήτηση νέος επιχειρηματικός όμιλος μαζί με φρέσκο κρατικό πακέτο στήριξης (ακόμη 30 δισ. ευρώ), από το οποίο έχει να παίρνει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι, προικοδοτείται και με την επίσης κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και που αφορά στη μείωση των μισθών στις τράπεζες. Εδώ και πάνω από 6 μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο συμβούλων της για τις αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό κλάδο, έχει προσλάβει τις Deutshe Bank, HSBC και lazard με την τελευταία να ειδικεύεται και στις αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, πριν από την «άρνηση» της Αlpha δήλωσε σχετικά: «η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες» τάχα δηλαδή ότι η κυβέρνηση είναι αμέτοχη, ισχυριζόμενος ότι οι συγχωνεύσεις αποβλέπουν και στην «ταχύτερη έξοδο από την κρίση».

Η Εθνική Τράπεζα σε επίσημη ανακοίνωση σημειώνει πως η πρόταση εξαγοράς υποβλήθηκε στις 18 Γενάρη. Στη συνέχεια (3 Φλεβάρη) συνυπέγραψαν με την Alpha «συμφωνία εμπιστευτικότητας και αποκλειστικών διαπραγματεύσεων» ενώ προχώρησαν και σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της πρότασης.

Με βάση τους ισολογισμούς (12μηνο 2009) το υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό σχήμα αποκτά τα παρακάτω μεγέθη :

  • Το σύνολο του ενεργητικού φτάνει στα 200 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται στην 27η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
  • Οι λεγόμενες συνέργειες, δηλαδή η μείωση των κάθε είδους δαπανών, τις υπολογίζουν στα 550 με 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι θα τις πετύχουν με τον «εξορθολογισμό του κόστους άντλησης κεφαλαίων», δηλαδή με την άντληση ακόμη φτηνότερου χρήματος καθώς και από άλλους παράγοντες. Και οι ίδιοι ομολογούν ότι δρομολογούν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, ισχυριζόμενοι ότι θα έχουν τη δυνατότητα να «ελαχιστοποιήσουν τυχόν κοινωνικό αντίκτυπο».
  • Η αναλογία συμμετοχής στον νέο όμιλο - στη βάση της πρότασης που υπέβαλε η Εθνική - διαμορφώνεται σε 71% για την Εθνική Τράπεζα και 29% για την Alpha.
  • Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών οι μεγαλομέτοχοι της Alpha θα έχουν κέρδος 23,7% πάνω από την μέση χρηματιστηριακή τιμή στο τελευταίο 12μηνο.
  • Η μάζα με τα ίδια κεφάλαια (12μηνο 2009) διαμορφώνεται σε 14 δισ. ευρώ.
  • Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα (2009) στα 7,2 δισ. ευρώ.
  • Τα δάνεια και άλλες απαιτήσεις στην πελατεία τους φτάνουν τα127 δισ. ευρώ.
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους (12μηνο 2009) στα 5,8 δισ. ευρώ και από προμήθειες σε 1 δισ. ευρώ.


    Η είδηση για τη συγχώνευση όπως προείπαμε, «διέρρευσε» στο χρηματιστήριο και ακολούθησε απότομη άνοδος των τιμών, ενώ στη συνέχεια υπήρξε απόφαση αναστολής του τζόγου μέχρι νεοτέρας. Απόπειρα συγχώνευσης των δυο τραπεζών είχε γίνει και το 2001 χωρίς αποτέλεσμα.
    .

    Δεν υπάρχουν σχόλια: