Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο  αλλά να είναι βέβαιοι όλοι οι εργαζόμενοι, ότι θα το ξετυλίξουμε το κουβάρι και θ' αποκαλύψουμε τι πραγματικά συμβαίνει!  Γιατί κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με το εργασιακό και ασφαλιστικό μέλλον 1800 συναδέλφων!

Μένουμε έκπληκτοι από τη στάση εδώ και αρκετό καιρό, του προέδρου και του προεδρείου του "Ενωτικού"  στον ΣΥΓΤΕ, απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι τα εξώδικα της τράπεζας,  ενέργεια "πρωτοπόρα"  σε όλο το τραπεζικό χώρο, που ζητά μειώσεις αποδοχών κι επιδομάτων!

Μια στάση απαράδεκτη κι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί αντί να βάλουν σε κίνηση το Συλλογικό όργανο με αγωνιστικές αποφάσεις, επιλέγουν το δρόμο της αδράνειας και της μυστικής διπλωματίας!  Αντί να εμψυχώσουν τους εργαζόμενους και να τους καλέσουν ν' απαντήσουν στις προκλήσεις της εργοδοσίας με μαζικές κινητοποιήσεις, επιλέγουν το δρόμο των επιστολών, των νομικών σοφιστειών και των ...συνδικαλιστικών "εξωδίκων"!  Αποφεύγουν   να ενημερώσουν τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. για το περιεχόμενο του τελευταίου εξωδίκου, ενώ την ίδια στιγμή το κοινοποιούν στον ημερήσιο τύπο!  Ζητάνε με προχθεσινή ανακοίνωσή τους, από τα μέλη του Δ.Σ. να βρίσκονται σε ...επιφυλακή(!) για έκτακτη συνεδρίαση την ίδια μέρα και ακόμη τη περιμένουμε! (Γιατί εμείς, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία, είναι το κύτταρο της συνδικαλιστικής δράσης και δεν υποτάσσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στα κελεύσματα της Ομοσπονδίας και μάλιστα όποτε μας βολεύει!). Καλούν ακόμη, τα κόμματα να πάρουν θέση, ενώ το Συλλογικό όργανο, μ' ευθύνη του προεδρείου, είναι σε χειμερία  νάρκη!

Στη προσπάθειά μας να συνθέσουμε αυτό το πολύπλοκο παζλ, προκειμένου ν' αποκαλυφθεί όλη η εικόνα  του εμπαιγμού των εργαζομένων, σας παραθέτουμε και τα εξής:

1.  Από τις αρχές το χρόνου και παρά τις καταγγελίες μας, το προεδρείο του "Ενωτικού"  με εισήγηση του προέδρου, αποφάσισε να "χορηγήσει" πίστωση χρόνου ...3 μηνών(!)  μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011 στη Διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου να ...απαντήσει στο υπόμνημα προβλημάτων που είχε δοθεί στις 23 Ιανουαρίου!  Αυτή η "πίστωση χρόνου", δόθηκε μάλιστα σε μια περίοδο που η εργοδοσία της Γενικής, είχε ...ανεβάσει ρυθμούς με καθημερινές διώξεις και αντεργατικές ενέργειες σε βάρος όλων των συναδέλφων!   

2. Στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου, ημέρας του πρώτου εξώδικου της τράπεζας, το προεδρείο του "Ενωτικού"  με εισήγηση του προέδρου, (σε συνεννόηση με την ΟΤΟΕ, όπως ανέφερε) και κατόπιν ειδικής "ερμηνείας" του νομικού συμβούλου, αποφασίζει τη αποστολή απαντητικού εξώδικου και μόνο, απορρίπτοντας κάθε άλλη ενέργεια μαζί με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προτείναμε!  Έτσι η εργοδοσία κέρδισε πολύτιμο χρόνο, μέχρι να επιφέρει και το δεύτερο κτύπημα προχθές, με το εξώδικο προσφυγής στον ΟΜΕΔ!     

3.   Τη ίδια μέρα το απόγευμα της 23ης Μαρτίου και μετά το συμβούλιο, ο πρόεδρος του ΣΥΓΤΕ, μαζί με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, συναντούν τη Διοίκηση, εν αγνοία των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.! 

4.  Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα και όλως τυχαίως(!)  έκαναν την εμφάνισή τους  σε κάποιες εφημερίδες,  κείμενα περί προθέσεων της εργοδοσίας της Γενικής για "εθελούσιες εξόδους", καθώς και για την ανάγκη "ευελιξίας" του συνδικαλιστικού κινήματος, μπροστά στην απειλή "απολύσεων"!  Στον επόμενο τόνο, το μήνυμα ήταν η αναγκαιότητα "επιχειρησιακών συμβάσεων"  με μειώσεις μισθών για αποφυγή των "απολύσεων", επισείοντας τον "μπαμπούλα" του απαράδεκτου αντεργατικού νόμου της Κυβέρνησης!    Στόχος από τη μιά το Ταμείο και τα τεράστια κέρδη της τράπεζας από τυχόν  συρρίκνωσή του και από την άλλη, τα μεγάλα κέρδη επίσης, από τη μείωση του λειτουργικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων! 

5.  Στο προχθεσινό Γενικό Συμβούλιο και σε ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ,  τι τελικά συζητήθηκε στη συνάντηση με τη Διοίκηση της Γενικής, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση από τον ίδιο, αλλά ούτε και από τον πρόεδρο του ΣΥΓΤΕ!   

Αυτά, είναι μερικά από τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύνθεση του "παζλ".  Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο στο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, εμείς θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε και θα επανέλθουμε! 
.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: