Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.....


Νέο βαρύ χτύπημα στους συνταξιούχους δίνει η κυβέρνηση, βάζοντας σε άμεση εφαρμογή μεγάλες περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ. Πρώτα στη σειρά θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει κύριες συντάξει κάτω των 700 ευρώ. Αφού η κυβέρνηση τις περιέκοψε δραστικά, τώρα επιβάλλει χαράτσι και στις επικουρικές.


Ετσι - σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και αναμένονταν να περιληφθούν σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου - από 1η Νοέμβρη και μετά:
  • Στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%.
  • Αντίστοιχα για τους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης μειώνεται κατά 15% στο σύνολο της σύνταξης.
  • Ειδικά για τις επικουρικές του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων η μείωση ανέρχεται στο 20% και για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 500 ευρώ η μείωση θα είναι 50%.
  • Ακόμα, από 1η Νοέμβρη μειώνεται κατά 20% η κύρια σύνταξη των συνταξιούχων άνω των 55 ετών, για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, και κατά 40% το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Με άλλη διάταξη, επιβάλλονται μειώσεις και στις εφάπαξ παροχές ορισμένων ταμείων ως εξής:

-- Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που εξήλθαν της υπηρεσίας μέσα στο 2010 (από 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010), το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε αυτούς που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2011 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ κατά 20%.

-- Στους ασφαλισμένους του προσωπικού της ΔΕΗ η μείωση για αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, το εφάπαξ μειώνεται κατά 25% και για το 2011 κατά 30%.

-- Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ βοήθημα των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ, που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από 1/1/2011 και μετά, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του βοηθήματος.

Οι συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, θα υποστούν περαιτέρω μείωση της σύνταξής τους. Και αυτό γιατί προβλέπεται, ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις (είτε ο δικαιούχος είναι μετά τα 60, είτε πριν) εφαρμόζεται στο συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑΜ, που λαμβάνουν σε υποκατάσταση κύριας σύνταξης.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: