Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ, σδ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΥ, στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, στις 9 Ιούλη 2010.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας παραθέτουμε για ενημέρωσή σας, ολόκληρη τη παρέμβαση του εκπροσώπου της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ, σδ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΥ, στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, που λόγω περιορισμένου χρόνου, κατατέθηκαν τα βασικά της σημεία:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια από αυτήν της προηγούμενης Δευτέρας 28 Ιουνίου, που είχε διακοπεί λόγω μη ύπαρξης απαρτίας στο βασικό θέμα της αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου.

Θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για ένα «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ» στον Ελλαδικό χώρο και το λέω αυτό, γιατί πραγματικά είναι παράδοξο, μία τράπεζα να παρουσιάζει δείκτες ανάπτυξης, σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων τραπεζών και για έκτη συνεχή χρονιά να ανακοινώνει ζημιές 107 εκατ. €, ενώ και στο Α΄ τρίμηνο του 2010, παρουσιάζει ζημιές 45 εκατ. €!! Πότε θα απαντήσετε ως Διοίκηση σε αυτό το τεράστιο ζήτημα;; Δεν έχετε επιτέλους υποχρέωση, απέναντι στους εργαζόμενους, τους μικρομετόχους και την ελληνική κοινωνία;;

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Κάτω από τις άστοχες επιχειρηματικές σας επιλογές και το λαθεμένο όσο και αντεργατικό οργανόγραμμα που εφαρμόζετε εδώ και χρόνια, παρά τις επισημάνσεις μας και τις καταγγελίες που έχουμε κάνει ως εργαζόμενοι, έχετε μειώσει με δική σας ευθύνη το μερίδιο της τράπεζας στην αγορά από το 2004, στους τομείς των καταθέσεων και των Repos, που είναι στο 0,99% και στις χορηγήσεις στο 1,43%! Προσέξτε όμως τώρα: Αν και τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά χαμηλά, εν τούτοις παραμένουν σχετικά καλύτερα από άλλες τράπεζες, που καταγράφουν κέρδη! Τι συμβαίνει λοιπόν, θα μας απαντήσετε;;

Το κόστος λειτουργίας που καταγράφεται σε σχέση με τα λειτουργικά έσοδα, είναι περίπου 83%, καθόλου άσχημο, όταν οι Γάλλοι στην Εμπορική έχουν κόστος 91,7% και πάντως σε σχέση με άλλες τράπεζες που έχουν θεαματικά κέρδη, βρίσκεται πολύ κοντά! Και να σημειώσω εδώ ότι στο κόστος λειτουργίας περιλαμβάνονται και τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού, που είναι αρκετά χαμηλότερα από άλλες τράπεζες, όπως θα δούμε παρακάτω!

Κυρίες και κύριοι,  Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θαυμάστε αποτελέσματα της ΓΕΝΙΚΗΣ Τράπεζας – και δεν το λέω ειρωνικά – αλλά όταν παρουσιάζει ζημιές έχοντας περιθώριο επιτοκιακού κέρδους 3,10% με 31/12/2009, ενώ άλλες τράπεζες όπως η ΕΘΝΙΚΗ με 2,45%(!), η ΕΜΠΟΡΙΚΗ με 1,79%, και η ALPHA με 1,98%, παρουσιάζουν κέρδη ενώ ο μέσος όρος όλων των κερδοφόρων τραπεζών βρίσκεται στο ….1,83% (!!), πως αλλιώς να το πούμε; Κι όμως η ΓΕΝΙΚΗ βγάζει ζημιές! Πως γίνεται αυτό το «θαύμα», μόνο οι Διοικούντες γνωρίζουν!

Μόνο οι Διοικούντες γνωρίζουν, όταν ακόμη οι προμήθειες ως προς το Ενεργητικό είναι 0,69%, ενώ ο μέσος όρος των τραπεζών κυμαίνεται στο 0,31%! Όταν τα καθαρά λειτουργικά κέρδη ανέρχονται στο 0,90% με μέσο όρο το 1,13%, ενώ πολλές τράπεζες βρίσκονται κάτω από τη ΓΕΝΙΚΗ και παρουσιάζουν κέρδη. Επίσης, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται αρκετά ψηλά στο 9,89% με μέσο όρο τραπεζών στο 12,5%, με πολύ μεγαλύτερη όμως κεφαλαιακή συσσώρευση. Όταν ακόμη, τα λειτουργικά έσοδα της Γενικής σε σχέση με το Ενεργητικό, είναι 3,85%, με μέσο όρο τραπεζών το 2,44%!

Επειδή κάποιοι ίσως θέλουν να με προλάβουν, αναφέροντας τις μεγάλες προβλέψεις που γίνονται στον ισολογισμό της Γενικής, αντιστρέφω το επιχείρημα και ρωτάω: Γιατί πρέπει να γίνεται τέτοιες προβλέψεις;; Κάτω από ποια ανάγκη ή σκοπιμότητα;; Να μας το πείτε αμέσως! Γιατί δηλαδή, καταγράφονται από τη ΓΕΝΙΚΗ τράπεζα σωρευμένες προβλέψεις ως προς τις χορηγήσεις ύψους 9,2% (!), όταν η ΕΘΝΙΚΗ καταγράφει 2,4%, η EUROBANK 3%, η ALPHA το ίδιο, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1,9%, ενώ ο μέσος όρος όλων των τραπεζών δεν υπερβαίνει το 3,3%;; Φωτογραφίζει μήπως «απατεώνες» με αυτόν τον τρόπο η Διοίκηση της Τράπεζας; Ομολογεί θαλασσοδάνεια;; Ή περνάει στις προβλέψεις, ενήμερες χορηγήσεις για άλλους σκοπούς;;; Κάτι πρέπει να πείτε κύριοι της Διοίκησης και κύριε Διευθύνοντα σύμβουλε που πρέπει να έχετε ήδη ενημερωθεί!

Ετσι κι αλλιώς πάντως, μπαίνουν σοβαρά ερωτήματα για τη τακτική αυτή! Γιατί η Διοίκηση φαίναται πως προσπαθεί με τον τρόπο αυτό, να δημιουργήσει την εντύπωση στους πάντες, ότι τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά στη Τράπεζα. Δημιουργείτε κύριοι, μια τραγική εικόνα στην αγορά και μάλιστα λοιδορώντας τους εργαζόμενους, ότι τάχα αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη κατάσταση και πως δεν πρέπει εξ’ αυτού του λόγου να έχουμε καμία διεκδίκηση, αλλά μάλλον να είμαστε τυχεροί που έχουμε μια θέση ….εργασίας!

Θα πρέπει ν’ αναφέρω με την ευκαιρία, ότι οι εργαζόμενοι στη ΓΕΝΙΚΗ Τράπεζα είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι στον τραπεζικό χώρο! Η μισθοδοσία σαν μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στα λειτουργικά έξοδα, μόλις και μετά βίας ξεπερνά στη ΓΕΝΙΚΗ το 49%, όταν στην ΕΘΝΙΚΗ είναι το 73,8%, στη EUROBANK το 60,61%, στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ και στη ΠΕΙΡΑΙΩΣ πάνω από το 60% και στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟ 79,21%! Από πού λοιπόν προέρχονται οι ζημιές, όταν έχει απαξιωθεί έτσι το προσωπικό της Τράπεζας;; Πως δικαιολογεί η εργοδοσία της Τράπεζας τις ζημιές, όταν έχει περικόψει τεράστια ποσά από παροχές, υποβαθμίσεις, «εθελούσιες» απολύσεις, όταν ξεσπιτώνει κόσμο και δημιουργεί υπηρεσιακά «γκέττο» όπως στα ΣΠΑΤΑ για να γλυτώνει έξοδα κι επιδόματα, όταν έχει καρπωθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την άρνηση αυξήσεων και κυρίως από τη παρακράτηση της εισφοράς 5% από τους νέους συναδέλφους μετά το 2005, στο Επικουρικό Ταμείο;;; Πότε θα απαντήσετε σε όλα αυτά κύριοι της Διοίκησης;;

Κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,  Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Είναι προφανές δυστυχώς, πως είτε υπάρχουν άλλοι σκοποί, είτε η Διοίκηση δεν αντιλαμβάνεται πως μειώνοντας τη Τράπεζα, ζημιώνονται όλοι: Εργαζόμενοι, Μέτοχοι, αλλά και τα ίδια τα στελέχη! Αδυνατώ να πιστέψω το δεύτερο!

Γι’ αυτό είμαι αναγκασμένος να ρωτήσω: Πότε επιτέλους, οι υπεύθυνοι διοικούντες θα δώσουν λόγο για την εικόνα που παρουσιάζει η Τράπεζα; Πως είναι δυνατόν να βρίσκονται 660 εκ.ευρώ στις εμπλοκές;; Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι αυτών των χρηματοδοτήσεων που πρέπει να γίνουν τόσες προβλέψεις; Εχετε την ευθύνη να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση, γιατί καλείτε και τους μικρομετόχους να καταβάλουν χρήματα για την αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου.

Ποιος θ’ αναλάβει αλήθεια την ευθύνη για τον αντεργατικό και αντιλειτουργικό σχεδιασμό της Τράπεζας; Ποιος ευθύνεται για το άνοιγμα καταστημάτων 4 ατόμων και τα τεράστια ποσά που ξοδεύτηκαν, ενώ σήμερα τα κλείνετε με ανυπολόγιστο κόστος για την ίδια τη Τράπεζα και τους εργαζόμενους;; Τα στελέχη που σχεδιάζουν τη τύχη της Τράπεζας, πριν κρίνουν τους υπαλλήλους των 800 και 1000 €, έχουν κάνει την αυτοκριτική τους ;; Ολοι αυτοί έπιασαν τους στόχους τους; Πως δικαιολογούν τις αμοιβές τους;;

Τι θα κάνετε τη νέα χρονιά που προβλέπεται χειρότερη και ήδη το Α΄τρίμηνο «τρέχει» με μεγάλες ζημιές, όπως προανέφερα;; Θα κάνετε πάλι “reverse split” ή θα πουλήσετε ξανά ακίνητα, όπως κάνατε με το κτίριο του Μοναστηρακίου, πέρυσι;

Ποιος θ’ αναλάβει την ευθύνη για την απαξίωση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, βάζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, μετά από 35 χρόνια σκληρής δουλειάς στη γωνία; Τι θα κάνει άραγε το Μ.Τ.Σ. που εκμηδενίζεται η περιουσία του, ενώ «πούλησε» τη Τράπεζα με πολιτικές εντολές λίγο πριν τις εκλογές του 2004, για να …..αξιοποιηθούν δήθεν τα περιουσιακά του στοιχεία;;;

Θεωρώ, κυρίες και κύριοι, πως κάποτε επιτέλους θα πρέπει η Διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, να δικαιολογήσει αυτή τη κατάσταση. Δεν ξέρω μήπως και οι ορκωτοί λογιστές θα πρέπει να μας δώσουν μια απάντηση γιατί αυτά τα κέρδη, γιατί περί κερδών πρόκειται, μετατρέπονται σε ζημιές! Μήπως – και το απεύχομαι – η Γενική Τράπεζα χρησιμοποιείται σαν «χωνευτήρι ζημιών» και τα όποια κέρδη μεταφέρονται μέσω των θυγατρικών στη Γαλλία;;; Και ποιος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη Γενική τράπεζα κατ’ αυτόν τον τρόπο, ζημιώνοντας και υποκλέπτοντας τον μόχθο των εργαζόμενων, που δουλεύουν από το πρωΐ μέχρι το βράδυ, σχεδόν πάντα με απλήρωτες υπερωρίες;;;

Να θυμηθούμε το σκάνδαλο με τις μεγάλες καθυστερήσεις της «Societe Hellas”, που εξαγόρασε ακριβά πριν μερικά χρόνια η Γενική Τράπεζα;; Ποιός θα πληρώσει γι’ αυτό; Πάλι οι εργαζόμενοι;;

Κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,  Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σε αυτό το «πάρτι» που στήνει το Χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας που όντας υπεύθυνο για τη κρίση, ζητάει τώρα και τα «ρέστα», πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους ν’ απαντήσουν άμεσα! Η Γενική Τράπεζα με τη στάση της εργοδοσίας της, μας απαξιώνει και μας λοιδωρεί, φορτώνοντας τα αίτια των ζημιών σε μας, όπως κάνουν και σε ολόκληρη τη χώρα οι κύριοι υπεύθυνοι της κρίσης οι τραπεζίτες και το χρηματιστικό κεφάλαιο, καταργώντας ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, βάζοντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να πληρώσουν τα σπασμένα!

Ο κ. Κωστόπουλος της ALPHA BANK, μας τόπε ξεκάθαρα για το «πάρτι»: «…δεν υπάρχει λόγος να μεμψιμοιρούμε και ν’ απογοητευόμαστε! Η χώρα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση! …» Ξέρουμε πολύ καλά τι εννοεί!

Καλούμε τη Διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, να δώσει απάντηση σε όλα όσα αναδείξαμε, γιατί έχει υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους και στους μικρομετόχους. Να δώσει απαντήσεις και για το «πάρτι» των ζημιών που εμφανίζει κάθε χρόνο αδικαιολόγητα και για το μόχθο των εργαζόμενων που τον καρπώνεται με απαράδεκτο τρόπο!

Σας ευχαριστώ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: