Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ: - "ΜΑΘΕ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ..!"

«...Λίγο η ανεργία που απογειώνεται, λίγο οι μισθοί που ψαλιδίζονται, μαζί με την ακρίβεια που γιγαντώνει, φέρνουν στο μυαλό, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το διαιτολόγιο της Κατοχής.:

Τότε - πριν από περίπου 70 χρόνια - που είχαν καθιερωθεί μόνιμες στήλες πρακτικής διαιτολογίας στις εφημερίδες της εποχής με οδηγίες του τύπου "Πώς δεν θα έχετε απώλειες τροφών στο μαγείρεμα", για "Τα ψίχουλα και πώς να τα μαζέψετε", για "Τα σέσκουλα... σούπα", για τους "Βλητοκεφτέδες" και τις συνταγές για "Τα χόρτα... φούρνου" ή για τη "Μουσταλευριά... χωρίς μούστο" (...) ο μεγάλος λιμός του χειμώνα του 1941-1942 έκανε τους Αθηναίους να επινοήσουν διάφορους τρόπους διατροφής που σε μια άλλη συγκυρία ούτε που θα τους σκέπτονταν. Τα πολεμικά εδέσματα, όπως είχαν αποκαλεστεί. Το γάλα, όταν υπάρχει, στα γαλακτοπωλεία της εποχής σερβίρεται με αλάτι και όχι με ζάχαρη. Το ρυζόγαλο σερβίρεται φτιαγμένο με σταφιδίνη (...) Η κορωνίδα της συμβουλής προς τις νοικοκυρές της Κατοχής είναι: "Προσοχή στα ψίχουλα"!

Να τι μας λέει ο "διαιτολόγος" της εποχής: "Μαζέψτε προσεκτικά τα ψίχουλα από το τραπέζι, από την κουζίνα όταν κόβεται το ψωμί, από το δοχείο όπου φυλάσσεται το ψωμί. Μέσα σε μία εβδομάδα το πιο πιθανόν είναι να εξοικονομηθεί ένα ποτήρι από ψίχουλα ψωμιού". Συμβουλές μαγειρικής οικονομίας. Πώς τα λίγα τρόφιμα μπορούν να γίνουν αποδοτικά»
.




Δεν υπάρχουν σχόλια: