Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ "ΘΑΥΜΑ": ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! - ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ν.Δ. - Ε.Ε. - ΔΝΤ!

Η γερμανική αγορά εργασίας φαίνεται να σταθεροποιείται και τα ονομαστικά ποσοστά ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι χαμηλά σε σύγκριση με τους εταίρους της, αλλά τα στοιχεία δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο φαίνονται: Το «μικρό θαύμα» το βιώνει ουσιαστικά η υπενοικίαση εργαζομένων, ενώ το μειωμένο ωράριο (με μειωμένες αποδοχές) συνεισφέρει επίσης στη συγκράτηση του ποσοστού των ανέργων.!!!!

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας (ΒA) του υπουργείου Απασχόλησης, μία στις τρεις νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία τον Ιούνιο αφορούσε «υπενοικίαση εργαζομένων» -σε ποσοστό 34,9%, από 26,2% τον Ιανουάριο, όπως σημειώνει το γερμανικό Spiegel. Τα στοιχεία έδωσε η γερμανική κυβέρνηση σε απάντησή της που έδωσε σε επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο.

Κατά το «leasing» εργαζομένων (!), υπάρχουν μεν όροι αμοιβής από τους εργοδότες, αλλά δεν προβλέπεται κατώτατος μισθός.!!! Μαζί με την υπενοικίαση, η προώθηση πολιτικών που ευνοούν το μειωμένο ωράριο -και συνεπάγονται μικρότερες αμοιβές- έχουν καταφέρει να ρίξουν το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία κοντά στο 7%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, αλλά έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει μία νέα ομάδα απασχολούμενων «δεύτερης κατηγορίας».

Το σχέδιο «Κurzarbeit» της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει πάντως ότι τα ταμεία του Δημοσίου θα συμπληρώνουν ένα μέρος του μισθού που δεν καταβάλλεται.  Το αποτέλεσμα όμως, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς οι εργοδότες δεν θα προβούν σε νέες προσλήψεις όσο η οικονομία βγαίνει από την κρίση και έτσι η Γερμανία θα βιώσει ανάκαμψη χωρίς νέες θέσεις εργασίας.Αυτό βεβαίως, σημειώνει το Bloomberg, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καταναλωτική κίνηση.

Τα - (ανύπαρκτα και ξεπουλημένα) - συνδικάτα και η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το κόμμα της "Αριστεράς", χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ανησυχητικά τα στοιχεία κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της εργασίας σε ευρύτερο πλαίσιο. Έρευνα από το ΙΑQ του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ υποστηρίζει ότι το 20% των Γερμανών απασχολούμενων γενικά κερδίζουν λιγότερο από 10 ευρώ για μερικές ώρες, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται μάλιστα ακόμη και κάτω από τα πέντε ευρώ!!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: