Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ! - ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 13ου και 14ου ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!

Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο θα κληθεί να εφαρμόσει και στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση, καθώς η Κομισιόν θεωρεί πως είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το άλμα του πληθωρισμού και την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αυτό που θα τεθεί επί τάπητος πριν από την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου είναι η δραστική περικοπή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος αδείας - κάτι που εφαρμόστηκε ήδη στον δημόσιο τομέα!

Για το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προειδοποιήσει η τρόικα, κατά την τρέχουσα επίσκεψή της στην Αθήνα, καθώς και το ΔΝΤ-που μέχρι πρόσφατα ήταν στη «γραμμή» της μη παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα- τώρα πλέον θεωρεί καθοριστική την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ριζοσπάστης,  η μονιμοποίηση των μέτρων εξόντωσης των εργαζομένων, αλλά και τα νέα μέτρα παραπέρα συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, μέχρι πλήρους εξόντωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, προαναγγέλλονται μέσω της νέας έκθεσης της Κομισιόν, δίνοντας και τον τόνο των συμπερασμάτων της παρούσας επιθεώρησης στην Ελλάδα από την τρόικα.

Τη φορά αυτή, η νέα σφαγή μισθών και συντάξεων προτείνεται στο όνομα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπεται τους επόμενους μήνες να φθάσει το 6% και ώστε αυτός να μειωθεί έως το 1-1,5%, αλλά και της ...«ανταγωνιστικότητας». Μέσω της έκθεσης, γίνεται σαφές ότι ο χρονικός ορίζοντας ξεπερνάει κατά πολύ την τριετία 2010-2012, αφού οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι «ανάπτυξη» θα υπάρξει μετά το 2012 και αυτό εφόσον τηρηθεί με σιδηρά πειθαρχία το μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, έχοντας ως δεδομένο ότι κάθε άλλο παρά μειώσεις τιμών στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης θα υπάρξουν, και προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός που η ίδια η κερδοφορία του κεφαλαίου γεννάει, προτείνεται το εξοντωτικό για τα ήδη εξαθλιωμένα λαϊκά εισοδήματα «όπλο» της παραπέρα «μείωσης της εσωτερικής ζήτησης», δηλαδή κι άλλο μαχαίρι στα λαϊκά εισοδήματα, ώστε όχι μόνο να μη θιγούν τα κέρδη των καπιταλιστών, αλλά και να ενισχυθούν εν μέσω κρίσης και να φτωχύνει κι άλλο ο λαός. Οπως επισημαίνεται, τα μέτρα αυτά της μείωσης της ζήτησης μέσω περικοπών μισθών - συντάξεων, αλλά και μέσω περικοπών των δημοσίων δαπανών, δηλαδή περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κλπ. «θα είναι κρίσιμα για να μειωθεί ο πληθωρισμός».

Η πρόκληση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων απέναντι στον ελληνικό λαό φθάνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε υποστηρίζεται στην έκθεση της Κομισιόν ότι οι αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων αυξήθηκαν ...δυσανάλογα με των άλλων Ευρωπαίων την τελευταία δεκαετία, αλλά και δυσανάλογα με την παραγωγικότητα. Χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία σύγκριση των ελληνικών μισθών με το μέσο μισθό της ΕΕ. Κατά συνέπεια, όπως σαφώς αναφέρεται, «αντίστοιχα και με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να επιτρέψουν τον περιορισμό του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο».

Παράλληλα μπαίνουν στο τραπέζι οι στρατηγικές στοχεύσεις των μονοπωλίων για τον πλήρη έλεγχο όλων των παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας στο όνομα της «καταπολέμησης των ολιγοπωλιακών δομών». Βάζοντας έτσι στο στόχαστρο των ιδιωτικοποιήσεων τη ΔΕΗ και τον τομέα της παραγωγής ενέργειας, όπως και κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Μάλιστα, γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στην απελευθέρωση των δικτύων μεταφορών και ενέργειας.

Για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών ως προς τα όρια των παρεμβάσεων και το μόνιμο χαρακτήρα τους, γίνεται προειδοποίηση ότι οι «διαρθρωτικές αλλαγές», παρά το θετικό τους ρόλο, δε θα έχουν άμεση θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν, αφού επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την περίοδο μέχρι το 2012 και στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2014, δε θα πρέπει να χαλαρώσουν μετά το έτος αυτό, γιατί πρέπει η Ελλάδα την επόμενη περίοδο και για πολλά χρόνια να έχει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, για να μπορεί να μειώσει το χρέος της.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: