Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΖΟΓΟΥ ΜΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Πολιτική διά πυρός και σιδήρου απέναντι στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα ταυτόχρονα με τις ρυθμίσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα και με άλλα μέτρα είναι οι άξονες του μνημονίου που συνυπέγραψε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ΕΕ και ΔΝΤ. Η επίθεσή τους θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο στις σημερινές συνθήκες του αδυσώπητου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, κράτη, μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πολεμικό πεδίο το τραπεζικό κεφάλαιο είναι από τη «φύση» του και τη λειτουργία μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα ο βασικός κρίκος για τη διοχέτευση των υπερσυσσωρευμένων κερδών και του πλούτου σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Για την ικανοποίηση των όρων και προϋποθέσεων ευκολότερης πρόσβασης στον πακτωλό από τα λιμνάζοντα σήμερα κεφάλαια, στην κάνουλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις άλλες πηγές είναι που διαγκωνίζονται μεταξύ τους, γι' αυτό και διαμορφώνουν νέες κολεγιές και κυρίως νέες συμφύσεις με τα κράτη και τους πολιτικούς διαχειριστές του συστήματος.

Πάνω σε αυτό το έδαφος είναι που πατάει και η «πρόταση» της Τράπεζας Πειραιώς προς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για εξαγορά όλων των ποσοστών που σήμερα έχει το δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) με 77,31% και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) με 33,04%. Το μήνυμα ήδη είχε σταλεί από την ίδια την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδας (τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) που εδώ και μήνες παρότρυναν για νέο κύκλο συγχωνεύσεων - εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για τη γιγάντια συγχώνευση η Πειραιώς (όμιλος Σάλλα) πρόσφερε συνολικά 701 εκατ. ευρώ, που απ' ό,τι φαίνεται είναι και το πρώτο χτύπημα, το πρώτο επεισόδιο από αυτά που θα ξετυλιχτούν στη συνέχεια.

Eτσι βάζουν στο χέρι μπόλικη διαθέσιμη ρευστότητα, τη μάζα των καταθέσεων, τα δάνεια, τα δίκτυα καταστημάτων, όπως και σε βασικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής που σήμερα ανήκουν στην ΑΤΕ, το δίκτυο των ΕΛΤΑ, σε άλλες τράπεζες, όπως στην Αττικής, όπου σήμερα η ΑΤΕ έχει το 20% κ.ά. Ηδη το παιχνίδι αρχίζει να ανοίγει. Ενας δεύτερος πυλώνας συγχωνεύσεων - εξαγορών είναι το πακέτο: ΑΤΕ - ΤΤ - Τράπεζα Αττικής - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή άλλου. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το ένα ή το άλλο σχήμα θα εκχωρήσει τα πάντα σε ιδιώτες. Αυτό άλλωστε προβλέπουν και στο μνημόνιο, με βάση τα οποίο τα ποσά από ιδιωτικοποιήσεις θα φτάνουν σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια.

Το φαινομενικά οξύμωρο στην πρόταση εξαγοράς, όπως και οποιασδήποτε άλλης πέσει στο τραπέζι, βρίσκεται στο γεγονός ότι όλες οι τράπεζες έχουν πάρει τρανταχτές ενισχύσεις και από το κρατικό πακέτο ενίσχυσης με τα 28 δισ. ευρώ, χώρια το τζάμπα χρήμα της ευρωτράπεζας, το νέο πακέτο με τα ακόμη 10 δισ. ευρώ χρηματοδότησής τους από ΕΕ - ΔΝΤ που θα το χρυσοπληρώσει και με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους ο λαός. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών, των προκλητικών διευκολύνσεων προς την πλουτοκρατία να σημειωθεί και ότι οι ντόπιες τράπεζες, σήμερα, έχουν δανειστεί και διαχειρίζονται τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 90 δισ. ευρώ !
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: