Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ "ΓΑΜΟΥΣ", ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ "ΣΩΘΕΙ" ΤΟ ....ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ερχόμενη Τρίτη, στη Βουλή, πιθανώς να ενεργοποιήσει την αναμενόμενη εδώ και καιρό διαδικασία ενοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το Ταμείο έχει ως στόχο την αντιμετώιση τυχόν προβλημάτων κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.  Ωστόσο, αυτό, ίσως αποτελέσει το έναυσμα για σημαντικές εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.
 
Οι διοικήσεις των τραπεζών τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς όταν ερωτώνται οι υπεύθυνοι αποφεύγουν οποιαδήποτε δέσμευση και δήλωση και αορίστως σημειώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτε. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν όμως ότι πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τα τηλεφωνήματα και τα γεύματα μεταξύ των τραπεζιτών.  Ολοι τους γνωρίζουν και αποδέχονται στις ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι η οικονομία υποχρηματοδοτείται, ότι τα προβλήματα ρευστότητας περισσεύουν, ότι οι επισφάλειες αυξάνονται και πληθύνονται και ότι οι τράπεζες πρέπει να επανασυνδεθούν το ταχύτερο με τις διεθνείς αγορές χρήματος.
 
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερα και υγιέστερα τραπεζικά σύνολα θα διεκδικούσαν ευχερέστερα την επανασύνδεσή τους με τις διεθνείς αγορές του χρήματος, με αποτέλεσμα να λυθεί ταχύτερα το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και να συντμηθεί ο χρόνος εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το βαθύ τούνελ της κρίσης.
 
Και άλλοι αντιπαραθέτουν ότι οι συγχωνεύσεις δεν εγγυώνται απαραιτήτως κάτι τέτοιο και ότι άλλα πρέπει να γίνουν, προκρίνοντας κυρίως τη διασύνδεση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, οι οποίες είναι ικανές να ανοίξουν ξανά τις κάνουλες της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.
 
Αλλοι βεβαίως θεωρούν ότι πιθανώς θα εξελιχθούν ταυτόχρονα οι δύο συνταγές και συνδυασμένα να αποδώσουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Από χρηματιστηριακές πηγές πάντως σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για κινήσεις εντός του Ιουλίου, οι οποίες και θα ελευθερώσουν τα επιτελεία των τραπεζών.
 
Εκτιμάται ότι πιθανώς να προηγηθούν απόπειρες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως και πωλήσεις θυγατρικών ή συνεργασίες των ελληνικών τραπεζών με διεθνείς ομίλους. Ήδη, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 345 εκατ. ευρώ. Το ίδιο περίπου αποφάσισε προχθές και η Γενική Τράπεζα, μειώνοντας παράλληλα με σπλιτ τις μετοχές και το μετοχικό της κεφάλαιο, απορροφώντας τις μεγάλες ζημιές της.  
 
Επίσης, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας η Εurobank του ομίλου Λάτση πρόκειται να αναγγείλει μια μορφή συνεργασίας με την πολυεθνική τράπεζα ΗSΒC, η οποία θα έχει ως βάση την παρουσία των δύο τραπεζών στην Πολωνία. Πολλοί είναι εκείνοι που αξιολογούν την επερχόμενη περιφερειακή συνεργασία ως βάση για ευρύτερη και ουσιαστικότερη σχέση μεταξύ των δύο τραπεζών.
 
Αν επιβεβαιωθεί, η νέα απόπειρα συνεργασίας της Εurobank με διεθνή εταίρο, πιθανώς να προσφέρει το έναυσμα για κινήσεις σε ολόκληρη την εγχώρια τραπεζική αγορά, οι οποίες προφανώς θα προσδιορισθούν από τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα αξιολογήθηκε από τη διοίκησή της το ενδεχόμενο συνδυασμένων πράξεων, όπως μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ μαζί με πώληση του 30% της τουρκικής Finansbank, που πιθανώς να απέδιδε άλλα τόσα.

Μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε σημαντικά την Εθνική και θα της επέτρεπε να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στην εσωτερική αγορά. Το ίδιο σενάριο, σε δεύτερο πλάνο, προέβλεπε απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και συγχώνευση με την Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός που κατά τους εμπνευστές του σχεδίου θα οδηγούσε σε έναν μεγάλο υπό κρατικό έλεγχο αξιόπιστο τραπεζικό οργανισμό, ικανό να κινήσει χρηματοδοτικά μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα.
 
Στην περίπτωση αυτή, οι δύο ισχυρές ιδιωτικές τράπεζες Εurobank και Αlpha Βank είτε θα συγχωνεύονταν είτε θα αναζητούσαν διεθνείς εταίρους. Το πιθανότερο είναι τα παραπάνω να μείνουν ασκήσεις επί χάρτου, διότι είτε συνήθως τα σχέδια δεν βγαίνουν είτε η πραγματικότητα τα ξεπερνάει, ωστόσο κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί «γάμοι» προετοιμάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο και επιπλέον φαίνεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να αποφύγουν όπως ο Διάβολος το λιβάνι την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

(Από το News room του Δ.Ο.Λ)
. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: