Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "BANKING NEWS" ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Μαύρα σύννεφα απλώνονται ολοένα και περισσότερα πάνω από τη Γενική τράπεζα και τους 1500 εργαζόμενους σε αυτήν. Πληθαίνουν καθημερινά τα δημοσιεύματα για τη πώληση ή τη συγχώνευση της Γενικής, ενώ η Διοίκηση της τράπεζας, εξακολουθεί απαράδεκτα να κωφεύει για τις εξελίξεις αυτές και να μην ανακοινώνει τίποτα στους εργαζόμενους. 

Καλούμε το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ, να συγκαλέσει επιτέλους έκτακτο Δ.Σ., προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, έτσι ώστε συντεταγμένα όλοι οι εργαζόμενοι στη τράπεζα, ν' αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις δυσμενείς συνέπειες των εξελίξεων αυτών για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, όπως συνέβη και στην ΑΤΕ.

ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ  ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!     

 Απόσπασμα από το δημοσίευμα της "Banking news":

"Η Societe Generale πουλάει την Geniki bank. Πλέον αυτό είναι επίσημο. Η ΤτΕ έστειλε επιστολή και προς την Societe Generale θέτοντας όρους στην διαδικασία πώλησης της  Geniki bank. Η διαδικασία πώλησης της Geniki bank έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη διεθνής οίκος έχει αναλάβει να διερευνήσει το ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος. 


Η ΤτΕ στην επιστολή αναφέρει στην Societe Generale ότι για να πωλήσει την Geniki bank χρειάζεται:
1)  να ολοκληρώσει αμκ
2)  να καλύψει το funding gap
3) να μην φύγουν κεφάλαια από την Ελλάδα. 


Με βάση πρώτες πληροφορίες η αμκ στην Geniki εκτιμάται στα 300-350 εκατ ενώ το funding gap το κενό χρηματοδότησης στα 650 εκατ ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή αν η Societe Generale δεν καταφέρει να πωλήσει την Geniki δεχόμενη ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει μέτοχος σε άλλη τράπεζα τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί και η λύση της εταιρίας κοινώς να κλείσει η τράπεζα. 


Η Geniki διαθέτει 2,8 δις ενεργητικό, 2,47 δις δάνεια μετά προβλέψεις οι καταθέσεις στα 1,9 δις ευρώ τα υφιστάμενα κεφάλαια 100 εκατ ευρώ και το αποθεματικό στο -1,18 δις ευρώ που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα. 


Η  Γαλλική τράπεζα που ελέγχει το 99,05% της Geniki bank προβαίνει σε reverse split 100 προς 1 και αγοράζει  ομολογιακά δάνεια και πάσης φύσεως δάνεια έναντι αντιτίμου ίσο με την λογιστική αξία των δανείων έως 500 εκατ ευρώ. Αυτό που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι η Geniki bank που διαθέτει 2,47 δις δάνεια και 202 εκατ ομολογιακά θα μπορεί να τα πουλήσει στην Societe Generale έως 500 εκατ ή τα 500 εκατ θα αφορούν την λογιστική αξία των δανείων;


Σημειώνεται δε ότι η Geniki διαθέτει δείκτη ρευστότητας 11% με 11,5% που αυτό σημαίνει ότι απέχει πολύ από τα ελάχιστα όρια του 20% που απαιτεί η ΤτΕ και η κάθε κεντρική τράπεζα. Η Geniki bank είναι ζημιογόνος στην Ελλάδα ενώ οι ζημίες 795 εκατ το 2011 και 66 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2012  κατ΄ ουσία αποδυναμώνουν πλήρως τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν υποχωρήσει στο 4,8 με 5%.


Ένα βασικό ζήτημα της Geniki bank είναι οι σωρευμένες ζημίες που καταγράφονται στα λοιπά αποθεματικά 1,18 δις ευρώ.  Η τράπεζα χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου και ήδη έχει προκαταβάλλει η Societe Generale 60 εκατ.  Όμως λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα καθαρή θέση 100 εκατ θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 300-350 εκατ ευρώ κεφάλαια.."
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: