Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


Τους συνταξιούχους, σημερινούς και μελλοντικούς, στοχοποιεί και πάλι η συγκυβέρνηση και επεξεργάζεται το θανατηφόρο «μείγμα» των νέων περικοπών σε βάρος των συντάξεων και των εφάπαξ. Ετσι, από τα 5 - 6 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται οι περικοπές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, περίπου τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη ληστεία των συντάξεων και των εφάπαξ.

Ανάμεσα στα μέτρα που επεξεργάζονται είναι:

  • Μείωση από 5% έως 10% στις κύριες συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται η μείωση να επιβληθεί ακόμα και σε συντάξεις των 700 ευρώ και μάλιστα από το πρώτο ευρώ του ποσού. Αν και οι πρώτες διαρροές έκαναν λόγο για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ τώρα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια να βάλει το μαχαίρι ακόμα και στους συνταξιούχους των 700 ευρώ καθώς εκεί βρίσκεται η κύρια μάζα των συνταξιούχων που θα επιτρέψει να αρπάξει τα ποσά που χρειάζεται.
  • Δραστική περικοπή συντάξεων με τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαφόν για δικαιούχους περισσότερων της μίας σύνταξης. Το πλαφόν θα οριστεί γύρω από την περιοχή των 2.300 - 2.500 ευρώ (θα αθροίζονται συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση, επικουρικές ή χηρείας).
  • Παράλληλα με το πλαφόν, περικοπή και τυχόν δεύτερης σύνταξης μέχρι και 35%.
  • Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Δεν αποκλείεται η εξολοκλήρου κατάργηση του ποσού που έχει απομείνει από τη 13η και 14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) και το αντίστοιχο ποσό των 800 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
  • Μείωση όλων των εφάπαξ από 10% έως 40% ακόμα και στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν αναλογιστικό πρόβλημα.
  • Τέλος, δεν έχει εγκαταλειφθεί ούτε το σενάριο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε με την αύξηση του γενικού ορίου στα 66 ή στα 67 χρόνια, είτε με την εφαρμογή των νόμων Κουτρουμάνη - Λοβέρδου αντί για το 2015, το 2013.
Σημειώνεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που επιβλήθηκαν από την αρχή του έτους σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, στις κύριες συντάξεις η μείωση ήταν στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και πάνω ενώ για το ΝΑΤ η μείωση ήταν 7% επί του συνολικού ποσού της σύνταξης.

Τσεκούρι έπεσε και στις γλίσχρες επικουρικές συντάξεις, των οποίων ο μέσος όρος πριν τις περικοπές ήταν μόλις στα 212 ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές από την 1/1/2012 ήταν:

-- 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
-- 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ.
-- 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: