Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥΧΩ ΓΙΑ ..ΜΕΤΑ!


Και νέο εργασιακό νόμο, έως το τέλος Μάιου, καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την προώθηση και επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας! Σε αυτό το σχέδιο νόμου, θα υπάρχει και ο περιορισμός της δυνατότητας του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις!


Στο υπουργείο έχουν κατασταλάξει στο ότι θα προωθηθούν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων θα γνωμοδοτεί το ΑΣΕ και κατά συνέπεια θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις. Αυτή η υπό όρους επέκταση έρχεται ως απάντηση στις έντονες πιέσεις της Τρόικας των δανειστών, που επιμένουν ότι το δικαίωμα θα πρέπει να καταργηθεί, ώστε να «τρέξουν» πιο γρήγορα και χωρίς δυσκολίες οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και να μειωθεί το κόστος εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το... φιάσκο της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στη ΝΕΟΓΑΛ, δεν έχει υπογραφεί καμία νέου τύπου σύμβαση. Πολλοί δε, υποστηρίζουν ότι η επίκληση οικονομικών δυσχερειών και η αρνητική δημοσιότητα που αυτό θα επιφέρει αποτρέπει τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή ειδικών συμβάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προχωρούν σε περιορισμό του κόστους, εφαρμόζοντας ατομικές συμφωνίες.

Οι δανειστές όμως, (δηλαδή οι διεθνείς και ντόπιοι τοκογλύφοι),   επιμένουν πως πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με πρόβλεψη για μείωση μισθών, ενώ θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ρίξει στη μάχη και όλα τα υπόλοιπα «όπλα» μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις, όπως είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η περαιτέρω μείωση του κόστους των υπερωριών καθώς και η δυνατότητα διακοπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη τους, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται βροχή από ειδικές συμβάσεις, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στην Αττική, τη Μακεδονία  και τη Θράκη βρίσκονται σε κατάσταση αναδιάρθρωσης και ήδη συζητούν με τα σωματεία εργαζομένων ή τις τοπικές ομοεπαγγελματικές οργανώσεις, για την υπογραφή ειδικών συμβάσεων.  

Παράλληλα, πληθαίνουν καθημερινά οι εταιρείες που προχωρούν στην εφαρμογή άλλων, ελαστικών μορφών απασχόλησης, με κυριότερη την εκ περιτροπής εργασία και τις διαθεσιμότητες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: