Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.


Συνάδελφοι,  συναδέλφισσες,

Οι τραπεζίτες θωρακίζουν τα κέρδη τους!
Η κυβέρνηση τους παρέχει το θεσμικό- νομικό οπλοστάσιο!
Η  Συνδικαλιστική ηγεσία, στρώνει το έδαφος!


Από τη μια η εργοδοσία της Γενικής Τράπεζας απαιτεί με εξώδικο την υπογραφή Επιχειρησιακής σύμβασης με ʽʼμείωση μισθών και επιδομάτων σε ποσοστό 10%ʼʼ. Βάζει σε εφαρμογή τον επαίσχυντο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί ΣΣΕ και ανοίγει το δρόμο για μειώσεις μισθών  και στον ιδιωτικό τομέα!

Από την άλλη η ηγεσία του σωματείου που πρόσκειται στον "Ενωτικό Σύλλογο"  (πρώην ΔΑΚΕ),  απαντά με εξώδικο και καλεί σε ʽʼδιάλογο για την αναζήτηση αναπτυξιακών πολιτικών της τράπεζαςʼʼ, η δε ΠΑΣΚΕ προτείνει να απευθυνθούν στην ΟΤΟΕ.

Καμιά αναμονή, καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι!

Ας σκεφτούν και ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα! Από πού αντλεί το θράσος η εργοδοσία της Γενικής να προχωράει σε αυτήν την κίνηση, πέρα από τις χρόνιες παραβιάσεις του οργανισμού, εξοντωτικές μεταθέσεις με τη διάλυση οικογενειών, αν όχι από τη στάση υποταγής και συναίνεσης της ηγεσίας του συλλόγου;

Ποιούς εξυπηρετεί η στάση της ΟΤΟΕ, να μη διεκδικεί ΣΣΕ, να καλεί την κυβέρνηση που ήδη έχει νομοθετήσει ʽʼνα μην παραβιάσει το Σύνταγμαʼʼ, να αναζητεί τον ʼʼκοινωνικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξηʼʼ, αν όχι τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση που ανενόχλητοι υλοποιούν τους στόχους τους;

Τι αποδεικνύει το γεγονός της μείωσης των αποδοχών στην ΑΤΕ κατά 10%,της ενημέρωσης στην ΕΤΕ για την ίδια μείωση αν όχι το ενιαίο και σταθερό σχέδιο των τραπεζιτών για μείωση του κόστους εργασίας;


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις των τραπεζών δεν αλλάζουν  την απόλυτη συμφωνία των τραπεζιτών και των μονοπωλίων για το πώς θα φτηνύνει η εργατική δύναμη, πως θα αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων, όρος απαράβατος  για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

Η γραμμή της ανταγωνιστικότητας ισοπεδώνει μισθούς, εργασία, συντάξεις, δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικά αγαθά, αυξάνει τους φόρους για τους εργαζόμενους και τους μειώνει για τα μονοπώλια. Η ανταγωνιστικότητα εσωτερική και εξωτερική είναι το κριτήριο των τραπεζιτών για να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές ή κλείσιμο που θα συνοδευτούν με απολύσεις στον κλάδο.

Αυτή η γραμμή είναι η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν, για αυτήν την ανάπτυξη κόπτονται. Σε αυτή τη γραμμή υποκλίνονται και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. 

Είναι ψέμα ότι τα μέτρα είναι ʽʼαναγκαίο κακόʼʼ λόγω χρέους και ελλειμμάτων. Οι τράπεζες και σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης διατηρούν υψηλή κερδοφορία και συσσώρευση κεφαλαίων. Συνεχώς ενισχύονται με πακέτα δισεκατομμυρίων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ .

Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση. Είναι αποτέλεσμα του δικού τους μοντέλου ανάπτυξης, της καπιταλιστικής οικονομίας. Καμία θυσία λοιπόν για αυτούς που κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι .

Στη σύνοδο κορυφής αποφασίστηκαν νέα σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη μιας χούφτας τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Αυτός είναι ο δικός τους μονόδρομος!

Καλούμε τους εργαζόμενους στις τράπεζες να ξεπεράσουν την απογοήτευση, το φόβο, τις αυταπάτες για ατομικές λύσεις, τη λογική του μικρότερου κακού. Η επίθεση δεν αντιμετωπίζεται κατά τράπεζα. Είναι ενιαία , αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης. ¨Άλλωστε οι τραπεζοϋπάλληλοι βιώνουν κάθε μέρα την απόγνωση των οικογενειών που καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στη δόση του δανείου και στο γάλα του παιδιού τους.

Να ισχυροποιήσουμε το ΠΑΜΕ παντού. Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία όπως και η επίθεση!  ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο. Κλιμάκωση και συντονισμός με την εργατική τάξη.


                             ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: