Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.....


Τη μείωση κατά 10% των βασικών μισθών και των επιδομάτων των εργαζομένων στη «Geniki Βank» μέσω της σύναψης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, ζητά επισήμως η διοίκηση της τράπεζας. Την πρωτοβουλία αυτή -η πρώτη επίσημη «κίνηση» για την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στον κλάδο των τραπεζών- γνωστοποίησε η ίδια η διοίκηση της Γενικής με εξώδικο το οποίο απέστειλε στο Σύλλογο των εργαζομένων.


Σύμφωνα με την εξώδικη «πρόσκληση διαλόγου» που αποκαλύπτει η «Η», η μείωση των μισθών και των επιδομάτων ζητείται να γίνει ως «αντίβαρο» στα ζημιογόνα αποτελέσματα της τελευταίας 6ετίας και με στόχο την προσαρμογή της τράπεζας στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Η πρωτοβουλία της γαλλικής διοίκησης της τράπεζας να διαπραγματευτεί με το σύλλογο των εργαζομένων μειώσεις μισθών και επιδομάτων κοινοποιήθηκε μόνο στα ενδιαφερόμενα μέρη.


Και αυτό γιατί αφενός ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τα επιχειρησιακά σωματεία και αφετέρου για να περιοριστούν οι αντιδράσεις σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο, δηλαδή από την ΟΤΟΕ (η οποία διεκδικούσε την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας) και τη ΓΣΕΕ (που έχει ταχθεί κατά των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει θέμα αποτροπής απολύσεων). Το γεγονός ότι η πρόσκληση του διαλόγου εστάλη με εξώδικο, προδιαγράφει, τέλος, την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να πετύχει την εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης προσφεύγοντας ακόμη και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ο ΟΜΕΔ διατηρεί, με το νέο νόμο, τη δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων διαιτησίας σε διαφορές επί των μισθών).


Την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και «ελεγχόμενων» μειώσεων μισθών (αντί των ατομικών συμφωνιών) στηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Η τρόικα έχει δώσει προθεσμία έως το καλοκαίρι στην υπουργό Λ. Κατσέλη ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη ο πρόσφατος νόμος και να δώσει αποτελέσματα (μόνη σύμβαση αυτού του τύπου που έχει υπογραφεί είναι στη ΝΕΟΓΑΛ και μάλιστα χωρίς μείωση μισθών ύστερα από τις αντιδράσεις, ενώ εξώδικο για μειώσεις αποδοχών είχε στείλει και η διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών στο Σύλλογο των εργαζομένων). Με τις επιχειρησιακές συμβάσεις επιδιώκεται να αποκεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις από κλαδικό σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών (ακόμη κι αυτών που θα επεκτείνονται με υπουργική απόφαση ύστερα από γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων).

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: