Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ 25 δισ. €, ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!!

Προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των νέων εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες είναι η κατάθεση σχεδίου πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Ο υπουργός, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία, αν και προσπάθησε να αποδείξει ότι η η εγγυοδοσία αυτή των τραπεζών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύγκλιση με την πολιτική της ΝΔ, δεν απέφυγε τα ειρωνικά σχόλια από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που τελικά όμως υπερψήφισε την τροπολογία. 

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσαν τα μικρότερα κόμματα, που αμφισβήτησαν ευθέως τις διασφαλίσεις ότι τα χρήματα θα καταλήξουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και καταψήφισαν. 

Η Αριστερά δε, έθεσε και το εξής ζήτημα: «δεν θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει ένας απολογισμός με του πού δόθηκαν τα προηγούμενα 25 δισ.;».

«Δεν χαρίζουμε τίποτα στις τράπεζες και η κίνησή μας δεν συνεπάγεται την αυτόματη παροχή εγγυήσεων 25 δισ. Τους δίνουμε την δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, κατόπιν υποβολής σχετικού σχεδίου από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διοχετευτούν χρήματα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός στη Βουλή.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η πρόσθετη αυτή εγγυοδοσία, (με την οποία αναπροσαρμόζονται τα ποσά τα οποία προέβλεπε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008), δεν συνιστά σύγκλιση της κυβερνητικής πολιτικής με εκείνην της ΝΔ, αλλά τουναντίον διατήρηση της «ριζικής διαφοράς τους», καθώς η ρύθμιση, σκοπεί μεν στην ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με τελικό αποτέλεσμα την ενίσχυση της «πραγματικής οικονομίας, των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων». 

Πρόκειται για μια «παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα», τόνισε με έμφαση ο υπουργός.

Τα επιχειρήματα ωστόσο αυτά δεν φαίνεται να έπεισαν την Νέα Δημοκρατία, που αν και υπερψήφισε την τροπολογία, ο εκπρόσωπος της δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές για την «ανακολουθία» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας τη στάση του όταν ως αντιπολίτευση έκρινε το αντίστοιχο νόμο Αλογουσκούφη για τη στήριξη των τραπεζών.

«Ποια είναι αυτή η περίφημη πραγματική οικονομία για την οποία μιλάει ο κος υπουργός; Ποιος κρίνει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Οι Τράπεζες!» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης απέναντι στις Τράπεζες και την κοινωνία, προβλέποντας «κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των εργαζομένων από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο, δεν αποσκοπεί μονάχα στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά στην εξασφάλιση για τους κεφαλαιοκράτες, ενός φτηνού εργατικού δυναμικού.» 

»Στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής εντάσσονται και τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το χτύπημα των επικουρικών, η νέα φορολογική επιδρομή με την μετάταξη εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: