Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!

Αναδημοσιεύουμε από το Banking.gr:

Το τραπεζικό σύστημα κλονίζεται, η πραγματική οικονομία καταρρέει και το χρηματιστήριο δεν θα αργήσει να ακολουθήσει!

Οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν είναι ενθαρρυντικές τουναντίον είναι ανησυχητικές. Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται μια συστημική απειλή την εκροή καταθέσεων που πλήττει καίρια την ρευστότητα τους.Αιτία της εκροής η χείριστη και αναξιόπιστη ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ και υποθηκεύσει 135 δις ευρώ από την περιουσία τους, από τα στοιχεία ενεργητικού τους. Η εκροή αποτελεί μείζον πρόβλημα στον κλάδο.
Ταυτόχρονα ανανεώσεις repos δεν μπορούν να υπάρξουν άρα λήγουν προσεχώς 3-4 δις ευρώ τα οποία δεν θα ανανεωθούν άρα θα λείψουν από το σύστημα 3-4 δις ευρώ. Ελλείψει ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Και ούτε θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία όσο το πρόβλημα ρευστότητας οξύνεται.


Ας μην υπάρχουν αυταπάτες, οι ελληνικές τράπεζες ούτε μπορούν ούτε είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία όσο το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει οξύ.


Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο προφανώς θα επηρεασθεί και από τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου τα οποία δεν θα είναι καλά το χρηματιστήριο δεν μπορεί να έχει πολλές ελπίδες.


Αν δεν συμβεί κάτι ώστε να αλλάξει η κατάσταση στην οικονομία, αν δεν συμβεί κάτι π.χ. πρωτοβουλίες για deals που προφανώς θα αναθερμάνουν την οικονομία το χρηματιστήριο θα ακολουθήσει ένα ολισθηρό δρόμο.


Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν προβαίνουμε σε προβλέψεις αλλά σε διαπιστώσεις δυστυχώς δυσάρεστες. Η  αντιαναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθείται καθώς σε προτεραιότητα είναι τα έσοδα  και όχι η ανάπτυξη η Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδο και μαζί θα παρασυρθεί  και το χρηματιστήριο. Όλα αυτά θα διαψευσθούν μόνο αν υπάρξουν ανατροπές και αυτές δεν διαφαίνονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: