Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ;;; ΣΤΑ 850 εκατ. € ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΣ SOCIETE GENERALE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Τα παρακάτω στοιχεία επαληθεύουν και τη τοποθέτηση πριν λίγες μέρες, στη Συνέλευση των Μετόχων, του εκπροσώπου της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ σδ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΥ! Δυστυχώς η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να αντιδράσουν γιατί είναι εκείνοι που πληρώνουν πάντα το "μάρμαρο"!  Η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ - Ενωτικού Συλλόγου στον ΣΥΓΤΕ, έχει σκοπό να κάνει κάτι για τη προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ή και πάλι δεν γνωρίζει τίποτα;;;

Το δημοσίευμα, με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2010, είναι από τον διαδυκτιακό τόπο  www. bankingnews.gr  και έχει ως εξής: 

"Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η εξέλιξη στην Geniki bank στο α΄ 6μηνο του 2010 να βρεθεί δηλαδή χωρίς κεφάλαια. Μάλιστα εμφάνισε αρνητική καθαρή θέση 39,22 εκατ ευρώ.

Μάλιστα το core tier 1 στην Geniki διαμορφώνεται στο 2,42% που είναι και το χαμηλότερο στην Ελλάδα και βεβαίως είναι εκτός των ορίων που θέτει η ΤτΕ...  Όταν αγόρασε την τράπεζα δεν διέθετε κεφάλαια και μετά από 5 χρόνια πάλι δεν διαθέτει κεφάλαια. Έτσι η τράπεζα προχωράει σε υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου 340 εκατ ευρώ για να ενισχύσει τα κεφάλαια της τα οποία θα ανέλθουν στα 300 εκατ μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Συνολικά από τότε που αγόρασαν την Geniki bank έως και την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου η Societe Generale έχει δαπανήσει ή καταγράψει ζημίες 850 εκατ ευρώ.  Πραγματικά εντυπωσιακές ζημίες για μια τόσο μικρή τράπεζα που κατέχει το 1,6% του μεριδίου αγοράς δανείων στην Ελλάδα και το 1,3% των καταθέσεων.

Το τι συνέβη έχει αναφερθεί εκτενώς ωστόσο το γεγονός ότι οι νέες προβλέψεις όχι οι σωρευμένες αλλά οι νέες προβλέψεις σε ένα εξάμηνο αντιστοιχούν στο 5,7% των δανείων αποδεικνύει ότι το βασικό πρόβλημα είναι τα χορηγούμενα δάνεια.

Οι σωρευτικές προβλέψεις ανέρχονται στα 631 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν σε NPLs 16%.  Πίεση αξιόλογη καταγράφεται και στην ρευστότητα ο συντελεστής 16% από 20% που προσδιορίζεται ένδειξη ότι και η Societe Generale εστιάσθηκε μάλλον στην αύξηση κεφαλαίου των 340 εκατ ευρώ.

Τα δάνεια αποτελούν το μεγάλο αγκάθι της τράπεζας. Κάρτες, επιχειρηματικά και καταναλωτικά εμφανίζουν τεράστιες επισφάλειες.  Με βάση πληροφορίες τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Geniki bank διαμορφώνονται στο 25% με 28% που αποτελεί ρεκόρ. Είναι πασιφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές δομικές αλλαγές στην τράπεζα.
Στο α΄ τρίμηνο τα κεφάλαια ανέρχονταν σε 250 εκατ ευρώ θα υπάρξει απομείωση 142 εκατ ευρώ και παράλληλα οι ζημίες των 214 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο οδήγησαν την τράπεζα να εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση. Η Geniki bank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα διαθέτει 300 εκατ ευρώ κεφάλαια

Τρία θα είναι τα στάδια.

Στάδιο 1

Reverse split με αναλογία 10 προς 1.

Θα προηγηθεί για τον σκοπό αυτό η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,72 σε 7,2 ανά μετοχή με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) με αναλογία 10/1, δηλαδή με μείωση του αριθμού των μετοχών από 354.998.669 σε 35.499.866.
Στάδιο 2

Παράλληλα προχωράει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 142.354.462,66 ευρώ με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών, με μείωση της ονομαστικής αξίας της τιμής της μετοχής από 7,2 σε 3,19 ανά μετοχή
Στάδιο 3

Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι ύψους 339,773 εκατ ευρώ και θα εκδοθούν 3 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, στην τιμή των 3,19 ευρώ.

Χρονικά θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2010 ή το αργότερο Νοέμβριο του 2010."
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: