Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

Νέα επιδείνωση σημείωσε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο β' 3μηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο ρυθμός μεταβολής υποχώρησε κατά 3,5% από 2,5% το α' τρίμηνο. Η συρρίκνωση του παραγωγικού πλούτου της χώρας έρχεται ως αποτέλεσμα της περικοπής μισθών και επιδομάτων που προχώρησε η κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γεγονός που περιόρισε την κατανάλωση. Παράλληλα όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της οικονομίας σημαντική ήταν η πτώση των επενδύσεων και της δημόσιας κατανάλωσης συμβάλλοντας στη μείωση του ΑΕΠ.Ταυτόχρονα η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε ενμέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.

Παράλληλα, απογοητευτική είναι η εικόνα στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς το ποσοστό διαμορφώθηκε το Μάιο στο 12%, έναντι 8,5% το Μάιο 2009 και 11,9% τον Απρίλιο 2010. Με τα χειρότερα να έρχονται το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.431.326 άτομα, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185 άτομα

Αυτές τις πληγές επιβεβαιώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας έδωσε ένα πραγματικό «κρεσέντο» αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων που φανερώνουν την κρίση της πραγματικής οικονομίας.

Και έτσι όπως φαίνεται θα κλείσει η εβδομάδα. Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η Υπηρεσία θα δείχνει νέα επιδείνωση της ύφεσης του ΑΕΠ στο βʼ τρίμηνο με τους αναλυτές να την υπολογίζουν από 3,3% έως 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Το πρώτο τρίμηνο η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είχε διαμορφωθεί στο 2,5%.

Το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να εκτιμά ότι η ύφεση α είναι μικρότερη εν αντιθέσει με τον πληθωρισμό που κατά την τρόικα θα κινηθεί στο 4,75%.

Προηγήθηκε η «βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.

Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα του τρένου της ανάπτυξης.

Φέτος υπέκυψαν για τα καλά στην οικονομική κρίση και ως «σωτήρας» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η παραοικονομία. Η ύφεση με την σειρά της δυσχεραίνει τα σχέδια υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την είσπραξη πρόσθετων φόρων.

Οι περιορισμένες αγορές αγαθών που κάνουν τα περισσότερα νοικοκυριά, οδηγούν σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Από την στιγμή που περιορίζονται οι καθημερινές δαπάνες και παγώνουν οι μεγάλες αγορές, το κράτος δεν εισπράττει τους προβλεπόμενους φόρους (π.χ. όπως ο ΦΠΑ).

Η στάση των αγορών προκαλεί με την σειρά της πιέσεις σε όλο τον κύκλο της παραγωγής και του εμπορίου, χονδρικού και λιανικού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, να μειώνουν προσωπικό ή ακόμη και να κλείνουν.

*Ανάπτυξη: «Στεγνώνει» από καύσιμα φέτος η μηχανή της ανάπτυξης οδηγώντας έτσι την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει φέτος τα επίπεδα του 4% ( -2,5% στο πρώτο τρίμηνο) σκιαγραφώντας το μέγεθος της τρικυμίας που θα καλύψει φέτος το περιβάλλον της οικονομίας. Καίριοι κλάδοι όπως η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα, το εμπόριο κλπ. εδώ και δύο χρόνια στροβιλίζονται ήδη στη δίνη της οικονομική κρίσης. Η ύφεση που στο β΄ τρίμηνο υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 3,5% δυσχεραίνει τα σχέδια υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την είσπραξη πρόσθετων φόρων. Οι περιορισμένες αγορές αγαθών που κάνουν τα περισσότερα νοικοκυριά, οδηγούν σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Από την στιγμή που περιορίζονται οι καθημερινές δαπάνες και παγώνουν οι μεγάλες αγορές, το κράτος δεν εισπράττει τους προβλεπόμενους φόρους (π.χ. όπως ο ΦΠΑ). Η στάση των αγορών προκαλεί με την σειρά της πιέσεις σε όλο τον κύκλο της παραγωγής και του εμπορίου, χονδρικού και λιανικού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, να μειώνουν προσωπικό ή ακόμη και να κλείνουν.

* Πληθωρισμός: Νέο άλμα έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ο οποίος εκτοξεύτηκε στα επίπεδα του 5,5% από 5,2% που ήταν τον Ιούλιο. Οι αυξήσεις στον ΕΦΚ των καύσιμων αλλά και του ΦΠΑ ήταν αυτές που πυροδότησαν το νέο κύμα ανατιμήσεων, το οποίο- όπως λένε άνθρωποι της αγοράς- θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Μεγάλοι χαμένοι από την έκρηξη του πληθωρισμού οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται για έναν πρόσθετο λόγο (εκτός από τα μέτρα λιτότητας), τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ακρίβεια κάνει τα ελληνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές. Την άσχημη κατάσταση επιδεινώνει και η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από τον Ιούλιο, καθώς μπορεί οι επιχειρήσεις να απορρόφησαν την πρώτη αύξηση του φόρου ( ολόκληρη ή μέρος αυτής ) με σκοπό να προσελκύσουν καταναλωτές, αδυνατούν όμως να πράξουν το ίδιο και με την δεύτερη.

* Ανεργία: Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στη χώρα μας.Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει μεγάλη έκρηξη της ανεργίας και ανεβάζει τον αριθμό των ανέργων σε 1 εκατομμύριο, από τους περίπου 600.000 στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

* Βιομηχανική παραγωγή: Διαρκή συρρίκνωση υφίσταται μήνα με το μήνα ο κλάδος της βιομηχανικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ τον Ιούνιο ο δείκτης «έγραψε» απώλειες της τάξης του 4,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα εξαιτίας της αρνητικής επιρροής που ασκεί στον κλάδο η διεθνή οικονομική κρίση. Σε δωδεκάμηνη βάση το βιομηχανικό προϊόν υποχωρεί κατά 5,8%.

* Οικοδομική δραστηριότητα: Στον ρυθμό της οικονομικής κρίσης κινείται ο κατασκευαστικός κλάδος καταδεικνύοντας έτσι το μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχουν στον χώρο της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαίου του 2010 εμφανίζει μείωση κατά 22,4% στον αριθμό των αδειών και κατά 28% στον όγκο .Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του μεγέθους των πιέσεων που δέχεται η ανάπτυξη, καθώς ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, αφού η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ξεπερνά το 20%.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: