Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ - ΜΕΡΟΣ Γ΄ και ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ!


Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ!

Η ΣΙΩΠΗ ΟΜΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ!


Συνάδελφοι

Oλοι κρινόμαστε όχι μόνο για το παρελθόν μας αλλά και για το παρόν μας, για τις πράξεις και τις παραλήψεις μας στο χρονικό διάστημα που «ξεκίνησε» την 1η Οκτωβρίου 2008, με τη κατάθεση της αίτησης στο ΕΤΑΤ και εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Στο χρονικό αυτό διάστημα κάποιοι ήτανε παρόντες και κάποιοι απλά δήλωναν «παρόντες», κάποιοι προσπαθούσαν και κάποιοι απλά παρακολουθούσαν.

Είναι λυπηρό και πρωτοφανές την ώρα που όλα κρεμόντουσαν σε μια κλωστή, η πλειοψηφία του ΣΥΓΤΕ να επιλέγει να αντιπολιτευθεί το ΤΑΠΓΤΕ και όχι να στηρίξει τη προσπάθεια.

Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι:

Η SOCIETE GENERALE, είναι αυτή που αρνείται να τηρήσει το νόμο.

Οι Κυβερνήσεις, είναι αυτές που δεν επέβαλαν την τήρηση του.

Η πλειοψηφία του ΣΥΓΤΕ, το τελευταίο ειδικά χρονικό διάστημα, με ένα καταιγισμό επιστολών προς όλες τις κατευθύνσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν αποδέκτες εκείνους στους οποίους τυπικά απευθύνονται αλλά την «εκλογική πελατεία» των προσεχών εκλογών του συλλόγου και με μια σειρά ανακοινώσεων που κινούνται μεταξύ άγνοιας και λαϊκισμού, προσπάθησε να υποδηλώσει ένα ιδιότυπο «παρόν», με τελικό όμως αποτέλεσμα, τη δημιουργία σύγχυσης και αντικειμενικά υπονόμευσης της όλης προσπάθειας.

Δεν είναι δυνατόν, να ζητούν από τη Κυβέρνηση και τα κόμματα, να νομοθετήσουν ειδικά για το ΤΑΠΓΤΕ τη μεταφορά του 1%, από το κλάδο σύνταξης στο κλάδο εφ’ άπαξ, λόγω της σχεδιαζόμενης τότε, μείωσης της εισφοράς και μάλιστα εκ των υστέρων να τους ζητούν και το λόγο γιατί δεν το έπραξαν, όταν είναι σε όλους γνωστό ή θα έπρεπε να είναι, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις στο κλάδο πρόνοιας (εφ’ άπαξ) με νόμο και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να επιβληθούν με νόμο, εισφορές ή άλλες ρυθμίσεις σε κανένα ταμείο ιδιωτικού δικαίου.

Γι’ αυτό εξ άλλου, με τη ψηφισθείσα διάταξη, δεν εντάσσεται στο ΕΤΕΑΜ το ταμείο ή κλάδος του Tαμείου αλλά «οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι επικουρικής σύνταξης του Ταμείου», ως φυσικά πρόσωπα.

Όπως δεν είναι δυνατόν να μας ζητούν να επιταχύνουμε τις «… ενέργειες οι οποίες έχουν αποφασιστεί αλλά εκκρεμούν…όπως Συμβούλιο Επικρατείας, Ευρωπαϊκή Ένωση κτλ», όταν γνωρίζουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας έχει κατατεθεί ήδη από τις 17-9-2009 (Α.Π. 4808).

Δεν μπορεί ακόμη να διατυπώνουν την «περιέργειά» τους όπως λένε σε ανακοίνωση τους και αναφερόμενοι στο ΔΣ του ταμείου να λένε: «…δεν έλαβαν καμία απόφαση για κοινή συνεδρίαση των τριών οργάνων…παρουσία και των νομικών συμβούλων ως προς το σχέδιο νόμου…», όταν γνωρίζουν πολύ καλά την άποψη που διετύπωναν οι νομικοί σύμβουλοι, ακόμη και σε συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «μη το πολυσκαλίζετε».

• Μας καλούν με επιστολή τους «… να καταγγείλουμε τη Γενική Τράπεζα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να της επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις.»

Η μη αναφερόμενη (γιατί άραγε;) αιτία, για την οποία θα έπρεπε κατά την άποψη τους να γίνει καταγγελία, αφορά το περιεχόμενο της τοποθέτησης του Προέδρου του ΤΑΠΓΤΕ κατά τη περσινή ΓΣ της Τράπεζας, από την οποία τα μέλη του σημερινού προεδρείου του ΣΥΓΤΕ απουσίαζαν (γιατί άραγε;), για τη «μη αναγραφή στον ισολογισμό, του κόστους που προβλέπει για τη τράπεζα, η μελέτη του Υπουργείου, για την ένταξη στο ΕΤΑΤ ενέργεια που συνιστά απόκρυψη κρίσιμων οικονομικών προβλέψεων, με αποτέλεσμα την ελλειπή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού».

Σημείωση: Στον φετινό ισολογισμό της ΓΤΕ με έμμεσο και όχι τόσο ορθό τρόπο, υπάρχει αναφορά.

Είναι το λιγότερο οξύμωρο, να μας καλεί το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ να προβούμε στις όποιες ενέργειες, για ζητήματα που εμείς είχαμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε, ενώ εκείνοι ακόμη σιωπούν και όταν μάλιστα, κατόπιν επιλογής τους, απουσίαζαν από τη συγκεκριμένη ΓΣ της τράπεζας, όπου το θέμα ετέθει.

Εξ άλλου πρέπει να σημειωθεί, ότι είχαν και έχουν ακόμη και σήμερα, τη δυνατότητα να προσφύγουν οι ίδιοι, χωρίς τη συνδρομή την δική μας. Ιδού όλη η δόξα δική τους. Γιατί άραγε δεν το πράττουν;

Ζητούσαν με επιστολές και ανακοινώσεις, τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο κλάδο σύνταξης να μη χρησιμοποιηθούν για τη πληρωμή συντάξεων αλλά να μεταφερθούν στο κλάδο εφ’ άπαξ. Εγκαλούσαν μάλιστα τους εν ενεργεία συναδέλφους μέλη του ΔΣ,   ΣΙΩΡΗ – ΞΗΡΟ – ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗ - ΓΙΟΥΡΟΥΚΟ, γιατί δήθεν «ψήφισαν υπέρ των συμφερόντων των συνταξιούχων.»

Πρέπει να σημειωθεί ότι και αρνητικά αν ψήφιζαν οι παραπάνω το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε, διότι εξ αιτίας της αποχής από τις τελευταίες αρχαιρεσίες, της παράταξης που εκπροσωπεί το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του Ταμείου είναι συνταξιούχοι.

Είναι όμως το λιγότερο λυπηρό και απαράδεκτο, να διατυπώνονται από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους εργαζομένων, τέτοιες λογικές διαχωρισμού και κοινωνικού αυτοματισμού, έτσι ώστε να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου, κάτι που διαχρονικά έχει χρησιμοποιηθεί μόνο από κυβερνήσεις και εργοδότες, με σκοπό να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους, όταν αυτές στρέφονται εναντίον των εργαζομένων.

Θα μπορούσε όμως να ληφθεί μια διαφορετική απόφαση; Φυσικά και όχι, γιατί από τις αρχές του 2009, που με απόφαση του ΔΣ, η οποία επικυρώθηκε και από τη ΓΣ του Ταμείου, έγινε λογιστικός διαχωρισμός των δύο κλάδων, θα ήταν νομικά αίολο και δεοντολογικά ανήθικο, αν χρησιμοποιούντο τα χρήματα του ενός κλάδου για εξυπηρέτηση του άλλου.

Φυσικά, ο λογιστικός διαχωρισμός των δύο κλάδων θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, όπως πολλοί επιμέναμε, γιατί έτσι θα προστατευόντουσαν κυρίως τα δικαιώματα των νεότερων γενεών.

Δεν μπορεί λοιπόν κάποιοι σήμερα, που ενώ στο παρελθόν είχαν την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να το πράξουν, αλλά αδιαφόρησαν, να γίνονται σήμερα τιμητές, αντί να αναλογίζονται τις προσωπικές τους ευθύνες.

Εξ άλλου είναι απορίας άξιον, πως μπορεί να κόπτεσαι για τα συμφέροντα κάποιων, όταν την μια τους εγκαταλείπεις, παραιτούμενος, και σε κρίσιμη μάλιστα περίοδο και την άλλη, με τη μη συμμετοχή σου στις εκλογικές διαδικασίες, να αρνείσαι τη τιμή να τους εκπροσωπείς.

Σημείωση: Στο προηγούμενο ΔΣ, με απόλυτη υπευθυνότητα οι συνταξιούχοι μέλη του ΔΣ (ΤΑΥΡΗΣ – ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ – ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ - ΠΗΛΟΣ κ.α.), έστω και με επιφύλαξη ορισμένων, ψήφισαν να εκχωρηθούν τα ακίνητα μόνο στο κλάδο του εφ’ άπαξ, όπως επίσης και δεν απαίτησαν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του κλάδου αυτού, για πληρωμή των επί 1 ½ χρόνο, απλήρωτων συνταξιούχων.

Με την ίδια υπευθυνότητα και οι εν ενεργεία συνάδελφοι του ΔΣ (ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - ΤΣΟΥΚΑΛΑ), όσες φορές χρειάστηκε (περίπου 6), ψήφισαν την καταβολή συντάξεων από τα χρήματα που συγκεντρωνόντουσαν στον αντίστοιχο λογαριασμό.

Όσοι λάκισαν και όσοι δεν θέλησαν να εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους, δεν μπορούν να απαιτούν εκ των υστέρων τα ίδια δικαιώματα παρέμβασης για ορισμένους μάλιστα ισχύει η ρήση «το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Εκείνο όμως που φθάνει στα όρια της γελοιότητας, είναι οι αναφορές που γίνονται σε διάφορες ανακοινώσεις όπως, «…περιμένουμε απαθέστατοι…» (προσέξτε το πρώτο πρόσωπο) ή σε επόμενη ανακοίνωση, όπου απευθυνόμενοι μάλλον στον εαυτό τους, γράφουν: «Το ασφαλιστικό ψηφίζεται στις 8 Ιουλίου και έπρεπε να βρισκόμαστε καθημερινά έξω από τη Βουλή  και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε …… Δυστυχώς όμως καμία παρέμβαση από πλευρά μας».

Πράγματι, δυστυχώς δεν οργάνωσαν καμία αντίδραση ούτε κατά της Κυβέρνησης που δεν επιβάλει, όπως και η προηγούμενη, την εφαρμογή του νόμου ούτε κατά της SOCIETE GENERALE που δεν τον τηρεί.

Αλήθεια ποιος και τι τους εμπόδισε να είναι «καθημερινά έξω από τη Βουλή και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε ……»

Θυμίζουμε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση προβλημάτων ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών, οι σύλλογοι των εργαζομένων ήταν εκείνοι που έκαναν τις απεργίες και τα συλλαλητήρια , οι σύλλογοι των εργαζομένων έκαναν τις παραστάσεις σε εργοδοσίες, Υπουργεία και κόμματα, γιατί οι σύλλογοι είναι αυτοί που κάνουν τους αγώνες, χωρίς την μεσολάβηση των διαχειριστικών οργάνων που είναι τα ταμεία.

Ας μη προσπαθούν λοιπόν να μεταθέσουν τις ευθύνες και να μας κατηγορούν, γιατί δεν πήραμε εμείς, το ΔΣ του ταμείου, απόφαση, για να κάνει αγώνα ο σύλλογος των εργαζομένων!!!

Τέλος πάντων, εκείνοι ποιες δράσεις αποφάσισαν εν όψει της ψήφισης του νόμου;

Που συγκεντρώθηκαν οι θιγόμενοι εργαζόμενοι της Γενικής Τράπεζας στα πραγματοποιηθέντα συλλαλητήρια:

Τι ακριβώς έγραφε το πανό του ΣΥΓΤΕ στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, το οποίο έγινε την ημέρα ψήφισης του Νόμου;

Εμείς πάντως, ούτε είδαμε ούτε ακούσαμε κάτι.

• Πανηγύρισαν πριν λίγες ημέρες με την «ευτυχία της άγνοιας», γράφοντας, «Θέλουμε με υπευθυνότητα να σας ενημερώσουμε ότι με όλως πρόσφατη απόφαση του, το Συμβούλιο Επικρατείας κατέληξε ότι είναι Συνταγματική η υπαγωγή των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ».

Δυστυχώς όμως η Συνταγματικότητα κρίθηκε για θέματα που οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι ουδόλως επιθυμούσαν.

Οι σύλλογοι των τραπεζών, τα ταμεία των οποίων εντάχθηκαν στο ΕΤΑΤ, στη προσπάθεια τους να επιτύχουν καλλίτερους όρους για τη σύσταση ενιαίου ταμείου, προσέφυγαν με συγκεκριμένες αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ, η ολομέλεια του οποίου μεταξύ άλλων, πρόσφατα αποφάσισε, ότι:

«Η υπαγωγή στο ΕΤΑΤ είναι νόμιμη όπως νόμιμες είναι και οι συνταξιοδοτικές διαφοροποιήσεις που στηρίζονται στο χρόνο πρόσληψης και ασφάλισης του καθ’ ενός θεωρείται ακόμη νόμιμη η νομοθετική αλλαγή στο καθεστώς ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων έστω και αν οδηγεί σε χειροτέρευση κάποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θεωρείται δε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή γιατί δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Επίσης έκρινε ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αποτελούν μεν προστατευόμενα κατ’ αρχήν περιουσιακά δικαιώματα πλην όμως δεν προστατεύεται το δικαίωμα για σύνταξη ορισμένου ύψους ποσού, ούτε η προσδοκία χορήγησης μελλοντικών αυξήσεων στις ήδη καταβαλλόμενες παροχές».

Προς τι λοιπόν ο πανηγυρισμός;

Μήπως γιατί οι αδελφοί σύλλογοι έχασαν τις προσφυγές;

Ή μήπως γιατί με τη βούλα πλέον του ΣτΕ, οι νέοι συνάδελφοι, απώλεσαν οριστικά δικαιώματα σε σχέση με τους παλαιούς;

Εκείνο όμως που αποτελεί αποκορύφωμα ανεύθυνης και λαϊκίστικης τακτικής είναι η θέση και η προσπάθεια επιστημονικοφανούς αιτιολόγησης, για αποκλεισμό των συνταξιούχων μελών και αποπομπή τους από το ταμείο.

Η ανερμάτιστη αυτή τακτική, είτε από άγνοια, είτε (πράγμα που αρνούμαστε να δεχτούμε) από πρόθεση, υπονομεύει ευθέως το αίτημα για ένταξη στο ΕΤΑΤ.

Κατ’ αρχήν πλανάται ένα ερώτημα. Γιατί το Προεδρείο του ΣΥΓΤΕ ξιφουλκεί κατά των συνταξιούχων;

Πραγματικοί αντίπαλοι δεν υπάρχουν;

Δεν υπάρχει κυβέρνηση; δεν υπάρχει εργοδοσία;

Σε τι θα βλάψουν οι συνταξιούχοι τους εργαζόμενους, όταν μάλιστα εδώ και δύο χρόνια δεν λαμβάνουν τίποτα από αυτά που προορίζονται για τους εργαζόμενους;

Τι τάχα θα αποφασίσουν οι συνταξιούχοι εναντίον και για λογαριασμό των εν ενεργεία, μήπως να ξαναπάρουν εφ’ άπαξ;

Επισημαίνουμε την αναφορά του νόμου στη παρ. 1 του Αρ.65,

«… οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι επικουρικής σύνταξης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος, υπάγονται υποχρεωτικά, από την πρώτη του μεθεπομένου μήνα από το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).»

Όπως με σαφήνεια προκύπτει στο ΕΤΕΑΜ δεν εντάχθηκε το ταμείο αλλά οι ασφαλισμένοι. Εξ άλλου δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά μια και ένα σωματείο, όπως είναι το ταμείο, ούτε διαλύεται, ούτε οι σκοποί του τροποποιούνται με νόμο.

Θα μπορούσαμε να αντιπαρέλθουμε τον άκρατο λαϊκισμό, όπως εκφράζεται μέσω ανακοίνωσης, από το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ, « … επιβάλλεται η αποχώρηση των συνταξιούχων από το ΔΣ και η ανάδειξη νέας διοίκησης με δικαίωμα ψήφου μόνο στους εν ενεργεία υπαλλήλους μέλη του -ΤΑΠΓΤΕ- …», με την απλή ερώτηση, γιατί δεν συμμετείχατε στις εκλογές του ταμείου, ώστε όλοι οι εκλεγμένοι στο ΔΣ να είναι σήμερα εν ενεργεία;

Όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα. Αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση, «Αυτή η μεταβολή που ο νόμος επιφέρει στους σκοπούς του Καταστατικού δεν μπορεί να αφήνει αμετάβλητη τη σύνθεση του Ταμείου, καθώς πλέον οι συνταξιούχοι δεν έχουν κανένα σύνδεσμο με το ΤΑΠΓΤΕ, …» (Οι δυο υπογραμμίσεις δικές μας).

Στηριγμένοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης του προεδρείου του ΣΥΓΤΕ στο νομικά ανεπίτρεπτο, ότι ο νόμος άλλαξε τους σκοπούς σωματείου, όπως είναι το ΤΑΠΓΤΕ, καταλήγουν στο επικίνδυνο συμπέρασμα ότι, «πλέον οι συνταξιούχοι δεν έχουν κανένα σύνδεσμο με το ΤΑΠΓΤΕ».

Συμπέρασμα κατά τους συντάκτες: το Επικουρικό Ταμείο, του οποίου βάσει του Ν. 3371/05, επιδιώκουμε την ένταξη στο ΕΤΑΤ, δεν υφίσταται πλέον γιατί με νόμο, κατά τους συντάκτες της ανακοίνωσης, έχει καταργηθεί.

Καλλίτερη συνηγορία θα μπορούσε να έχει η SOCIETE GENERALE και όσοι δεν επιθυμούν την ένταξη του Ταμείου στο ΕΤΑΤ;

Συνάδελφοι

Το ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ, σύσσωμο και χωρίς ψεύτικους διαχωρισμούς, είναι αποφασισμένο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των ασφαλισμένων μελών μας, στο ΕΤΕΑΜ.

• Ορθή εφαρμογή της ένταξης και κατάταξης στις κλάσεις και τα κλιμάκια του ΕΤΕΑΜ.

• Συνέχιση και ένταση των προσπαθειών για ένταξη στο ΕΤΑΤ.

• Επιτάχυνση των διαδικασιών τροποποίησης του καταστατικού στο κλάδο εφ’ άπαξ.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη που αφορά τα παραπάνω ζητήματα θα υπάρξει άμεση και λεπτομερής ενημέρωση.

Με την ευκαιρία, θέλουμε διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το ταμείο, μόνο με το κλάδο εφ’ άπαξ πλέον, να καταστεί και πάλι το ισχυρό στήριγμα και πλεονέκτημα των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα.

Καλούμε όμως όλους και κύρια τους νέους συναδέλφους, να μη παραπλανούνται ούτε να εκβιάζονται, η συμμετοχή τους στο ταμείο, είναι βάσει του οργανισμού, προσωπικό δικαίωμα του καθ’ ενός και υποχρέωση της τράπεζας να το αποδεχθεί.

Ας πάρει ο καθ’ ένας μόνος του, την υπόθεση του Ταμείου στα χέρια του, κάθε νέα εγγραφή δυναμώνει το ταμείο, κάθε νέα εγγραφή είναι δικό μας όφελος.


Συνάδελφοι

Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε οποιονδήποτε ατέρμονο, άγονο και τελικά επιβλαβή διάλογο αντιπαράθεσης με κανένα, εμείς θα επιστρέψουμε στη σιωπή μας και στη δουλειά μας, αφήνοντας άλλους απλά να θορυβούν, γιατί ως γνωστόν, όσοι δεν έχουν να επιδείξουν έργο, θορυβούν μήπως και τους προσέξουν.


ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

TΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: