Μέτρα απέναντι στο λαό και για πρόσθετα ποσά ύψους 28,2 δισ. ευρώ κλιμακώνει από φέτος και μέχρι το 2015 το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν ακόμα και τα 50 δισ. που σχεδιάζεται να εισπράξει η κυβέρνηση από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την αποπληρωμή μέρους του χρέους και δίνοντας ταυτόχρονα χώρο δράσης στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Με το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» έρχονται στην κυριολεξία να σμπαραλιάσουν κάθε πτυχή του ανθρώπινου μόχθου, να επιβάλλουν την καρατόμηση σε μισθούς και συντάξεις, με τη μορφή και των «έκτακτων εισφορών», όπως ονόμασαν τα μόνιμα χαράτσια, να αυξήσουν τους φόρους σε βάρος και της μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, να καρατομήσουν μέχρι και τα επιδόματα της ανεργίας, τις συντάξεις του ΟΓΑ, στην κυριολεξία τα πάντα... Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χτες στη Βουλή σε ένα άρθρο, ενώ οι παραπέρα αντιλαϊκές εξειδικεύσεις έρχονται για ψήφιση στο επόμενο 10ήμερο με τη μορφή «εφαρμοστικού νόμου».
Το σχέδιο νόμου αποτελεί επί της ουσίας τον πολυετή «ευέλικτο» κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να τον εμπλουτίζουν κάθε φορά στη βάση των εκάστοτε αναγκών της πλουτοκρατίας.
Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση, ότι το μνημόνιο και οι συμφωνίες της κυβέρνησης με ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατία θα αποτελούσαν την απαρχή για μια ολοκληρωτική, στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων, με αποκλειστικό στόχο να μεταφερθούν στις πλάτες του λαού οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα και η ανάγκη για άμεση αντίδραση - αντίσταση στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, με στόχο την ανατροπή.
Η σφοδρή κλιμάκωση περιλαμβάνει και τα παρακάτω:
Μείωση φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα: Προβλέπουν «εξοικονομήσεις» ύψους 6 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η «έκτακτη εισφορά» σε μισθούς και συντάξεις για φέτος (400 εκατ. ευρώ) και για το 2012 (ακόμη 1,4 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίθηκε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά που θα κυμανθεί από 1% έως 3% για τα ετήσια εισοδήματα είτε άνω των 8.000 ευρώ, είτε άνω των 10.000 ευρώ. Παρότι έκτακτη, η πρόταση είναι να ισχύσει για τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος (εισοδήματα του 2010).
Την ίδια στιγμή καταργούν ή καρατομούν τις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν σήμερα για τις δαπάνες των νοικοκυριών (νοίκια, στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια παιδιών, αποδείξεις λιανικής κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε νέες αυξήσεις των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης (900 εκατ. ευρώ). Ειδικό «κουστούμι» με αντικειμενικά κριτήρια ετοιμάζουν για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Συνεχεια....
Στους φόρους κατανάλωσης και σε πρώτη φάση (από 1 Σεπτέμβρη 2011)αυξάνουν το ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% (1 δισ. ευρώ για φέτος και για το 2012). Επιπλέον έσοδα (565 εκατ. ευρώ), που επίσης κλιμακώνουν από φέτος, προβλέπουν από «άλλους ειδικούς φόρους» χωρίς, για την ώρα, να τους εξειδικεύουν. Επίσης από τα τσιγάρα για 300 εκατ. ευρώ στη διετία 2011-2012.
Από φέτος (500 εκατ. ευρώ) ετοιμάζουν τα νέα χαράτσια (με τη μορφή ΕΤΑΚ) απέναντι στη λαϊκή κατοικία, με το συνολικό κονδύλι μέχρι το 2015 να φτάνει στα 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ. ευρώ φέτος), τη φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (100 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Καρατόμηση κοινωνικών δαπανών: Το συνολικό κονδύλι φτάνει στα 3,1 δισ. ευρώ. Από τις εξοικονομήσεις σε ΟΕΕ - ΟΕΚ - ΟΑΕΔ κλπ. προβλέπουν 661 εκατ. ευρώ, ποσά που αφορούν και στην καρατόμηση επιδομάτων ανεργίας κ.ά. Επίσης παραπέρα περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μειώσεις στοεφάπαξ, μείωση 6% στις συντάξεις ΟΓΑ - ΝΑΤ, «εισφορά» 8% στους συνταξιούχους κάτω από 60 χρονών για ποσά πάνω από 1.700 ευρώ, περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων.
Νέα χαράτσια σχεδίασαν τάχα για την ενίσχυση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Επιβάλλουν λεγόμενες «εισφορές αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», στην πραγματικότητα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας στους δημοσίους υπαλλήλους (455 εκατ. ευρώ) και στουςελευθεροεπαγγελματίες (100 εκατ. ευρώ).
Δημόσιος τομέας: Από φέτος μπαίνει σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο (αναστολή χορήγησης μισθολογικών ωριμάνσεων, εφαρμογή του κανόνα για 1 πρόσληψη σε κάθε 10 «αποχωρήσεις» κ.ά., με το ποσό της «εξοικονόμησης» μέχρι το 2015 να φτάνει στα 970 εκατ. ευρώ. Ετοιμάζουν τηναπόλυση του συνόλου των συμβασιούχων (μείωση 50% μόνο για φέτος) και κατά 10% για καθένα από τα επόμενα χρόνια! Αύξηση των ωρών εργασίας, προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης άνευ αποδοχών κ.ά. Με τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις σε πρώην ΔΕΚΟ και άλλους φορείς περιμένουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Υγεία: Προβλέπουν «εξοικονομήσεις» και έσοδα πάνω 750 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από την αύξηση στα έσοδα των νοσοκομείων, ειδικές συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές, χρέωση αλλοδαπών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, περιορισμός υπηρεσιών για ανασφάλιστους. Πρόσθετες περικοπές (για 985 εκατ. ευρώ) προβλέπουν για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
ΟΤΑ: Το σύνολο των παρεμβάσεων φτάνει στα 1,4 δισ. ευρώ. Ανταποδοτικά χαράτσια (500 εκατ. ευρώ) ετοιμάζουν σε βάρος των δημοτών και ακόμη 755 εκατ. ευρώ από την καρατόμηση των δαπανών που ολοφάνερα θα «πατήσει» σε μαζικά λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων.
Οι «μη κατανεμημένες παρεμβάσεις», δηλαδή τα ποσοτικοποιημένα μέτρα που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί φτάνουν σε ακόμη 1,3 δισ. ευρώ.
Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι:
-- Η αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες και μείωση της δαπάνης για υπερωρίες.
-- Παρακράτηση 7% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.
-- Νέα αύξηση των εισιτηρίων συγκοινωνιακών φορέων και των τελών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
-- Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας.
-- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη, πισίνες κλπ.
Επίσης, Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί βάζουν μπροστά το σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για τα 50 δισ. ευρώ που ετοιμάζονται να παραδώσουν στα μονοπώλια και άλλους «επενδυτές». Βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι, νευραλγικές υποδομές, μεταφορές - δίκτυα, φιλέτα δημόσιας γης, η περιουσία του λαού εκχωρείται «σούμπιτη», με κλιμάκωση από φέτος και μέχρι το 2015. Ηδη έχουν καταλήξει και στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο και περιλαμβάνεται στην έκθεση της τρόικας.
Για φέτος (2011) έχουν προβλέψει 5 δισ. ευρώ και ακόμη 10 δισ. ευρώ για το 2012. Οπως προκύπτει από τη σχετική λίστα στην επόμενη διετία, μέχρι και το 2013, σκοπεύουν να ξεπουλήσουν μέχρι και την τελευταία «καρφίτσα» που έχει απομείνει σε δημόσιες επιχειρήσεις. Προς τα τέλη του 2013 και μέχρι το 2015 κλιμακώνουν και με τα φιλέτα δημόσιας γης.
2011 (5 δισ. ευρώ): Στο σφυρί, για φέτος, ετοιμάζουν: ΕΥΑΘ (τουλάχιστον 40%), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (σύμβαση επέκτασης), ΟΠΑΠ (σύμβαση επέκτασης και στη συνέχεια το 34%), ΟΛΘ (ποσοστό 23,3%), κρατικά λαχεία, ΕΑΣ (99,8%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ΔΕΠΑ (55%), ΔΕΣΦΑ (31%), ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%), ΛΑΡΚΟ (55,2%), ΟΔΙΕ (100%), άδειες κινητής τηλεφωνίας, Καζίνο Πάρνηθας (49%), ΕΛΒΟ (72,6%).
Επίσης, κομμάτια από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού («Ελληνικό 1»), όπως και κρατική ακίνητη περιουσία (πακέτο 1). Ηδη, έχουν ολοκληρώσει με το 10% του ΟΤΕ.
2012 (10 δισ. ευρώ): Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (πώληση τουλάχιστον 21%), ΕΛΠΕ (35,5%), Αγροτική Τράπεζα (38,6%), Εγνατία Οδός, ΕΛΤΑ (τουλάχιστον 40%), Λιμένες 1, ΕΥΔΑΠ (27,3%), Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κρατική ακίνητη περιουσία 2, ΔΕΗ (17% και πώληση περιουσιακών στοιχείων), ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι 1, περιφερειακά αεροδρόμια 1, Ελληνικό 2, κρατική ακίνητη περιουσία 3, ψηφιακό φάσμα 1, ΕΥΑΘ (αδιευκρίνιστο ποσοστό), ελληνικά χρυσωρυχεία 1.
2013 (7 δισ. ευρώ): Κρατική ακίνητη περιουσία 4, ελληνικά χρυσωρυχεία 2, ψηφιακό φάσμα 2, ΕΥΔΑΠ (αδιευκρίνιστο ποσοστό), ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι 2.
2014 (13 δισ. ευρώ): Δημόσια ακίνητη περιουσία, ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι 3.
2015 (15 δισ. ευρώ): Δημόσια ακίνητη περιουσία, ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι 4.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου