Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΠΥΡΑ!


Με συντονισμένα εκβιαστικά πυρά, κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία προσπαθούν να αποσπάσουν συναίνεση από το λαό στα βάρβαρα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου» και τις άλλες αντιλαϊκές ανατροπές που φέρνουν μαζί τους τα επόμενα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισημαίνει ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί «μονόδρομο» για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Μιχαέλ Κέμερ, εκτελεστικό διευθυντή της Ενωσης Γερμανικών ιδιωτικών Τραπεζών (BdB), η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 10 - 20 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να υποστηρίξουν κινήσεις εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους, αλλά απαιτούν σχετικά κίνητρα, με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή περαιτέρω αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με εκτιμήσεις της «Barclays», το 95% του ελληνικού χρέους το κατέχουν τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Σύμφωνα με έρευνα, της «Εvolution Securities», οι τράπεζες «Fortis», «Dexia» και «Societe Generale» έχουν την υψηλότερη έκθεση σε πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η βρετανική «Barclays» θα είχε απώλειες ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γερμανικές «Hypo Real Estate» και «Depfa» κατέχουν μαζί ελληνικό χρέος ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης «Fitch»,Αντριου Κολκουχούν, επιμένει ότι οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, διευκρινίζει ότι η Μεγ. Βρετανία δε θα συμμετέχει στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, όπως δε συμμετέχει και στο τρέχον δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 50 μεγάλων γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων και τραπεζικών ομίλων (με συνολικό τζίρο περί τα 1,5 τρισ. ευρώ) με κοινή καταχώρηση στο γερμανικό και γαλλικό Τύπο ξεκινούν καμπάνια με την οποία διατυπώνουν την ανησυχία τους για το μέλλον της ευρωζώνης και τα αιτήματά τους από τις αστικές κυβερνήσεις. Μεταξύ των 50 πολυεθνικών, συγκαταλέγονται οι «Siemens», BMW, «Daimler», «Telekom», «Thyssen-Krupp», «Allianz», «Bosch», «Deutsche Bank», «Societe Generale», «Total», «Continental», «Air France-KLM» και «France Telekom..

Οι επιχειρήσεις καλούν σε «στήριξη» των κρατών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κράτη αυτά θα πρέπει να υλοποιήσουν αποτελεσματικά μέτρα. Μάλιστα, ζητούν την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη διασφάλιση της εφαρμογής του, με την επιβολή αυστηρών και άμεσων κυρώσεων στα κράτη - παραβάτες.

Θέσεις μάχης παίρνουν και οι τραπεζίτες ενόψει της καταστροφής συσσωρευμένων κεφαλαίων, αλλά και των φρέσκων δανείων που για λογαριασμό της πλουτοκρατίας ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Σε χτεσινό ραπόρτο του, το γαλλικό μονοπώλιο της Sosiete Generale, (ιδιοκτήτης και της Γενικής Τράπεζας), «εκτιμά» ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει και τα νέα δάνεια στήριξης, ακόμη και στην περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: