Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ!



Η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα το νέο πακέτο σκληρών αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων με το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μια συμφωνία νέας αφαίμαξης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος σε όφελος της πλουτοκρατίας. Είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα προσχεδιασμένες εδώ και δεκαετίες, οι οποίες εφαρμόζονται πλέρια στην παρούσα φάση με άλλοθι το δημοσιονομικό εκτροχιασμό (εξωτερικό χρέος - δημοσιονομικό έλλειμμα) στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σήμερα παρουσιάζουμε, με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, κωδικοποιημένα το τι θα στοιχίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά κανόνα για μια εργατική - λαϊκή οικογένεια, για τους συνταξιούχους κ.λπ.

1. Εμμεσοι φόροι: Σχεδιάζεται η μετάταξη των προϊόντων που σήμερα φορολογούνται με 13% στο 23%. Αυτό θα οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και πλήθος υπηρεσιών (τρόφιμα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, επισκευαστικές και ιδιωτικές εργασίες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, φυσικό αέριο κ.ά.). Αυτό θα σημάνει ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ορισμένα παραδείγματα: Μια τετραμελής οικογένεια ξοδεύει μόνο για προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες στο σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές αγορές κλπ. περίπου 300 - 400 ευρώ το μήνα, ίσως και παραπάνω. Στο λογαριασμό αυτό εξαιρούνται τα προϊόντα που είναι ήδη στο 23%, π.χ. είδη ατομικής υγιεινής, έκτακτες ανάγκες, απορρυπαντικά κ.ά.

Αρα μιλάμε για αύξηση στα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού το χρόνο 400 - 600 ευρώ και πάνω, δηλαδή 40 έως 50 ευρώ το μήνα παραπάνω, ποσό καθόλου αμελητέο για μια οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα. Αν υποθέσουμε ότι για ΔΕΗ μια λαϊκή οικογένεια πληρώνει 400 - 1.000 ευρώ το χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερα, όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες (χρόνια άρρωστοι, βρέφη, ηλικιωμένοι, κ.λπ.), τότε μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον άλλων 60 - 120 ευρώ ετησίως. Στα έξοδα αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και ο φόρος για την ΕΡΤ.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δύο μέλη της οικογένειας τα χρησιμοποιούν συστηματικά, υπολογίζεται η επιβάρυνση στα 15 - 20 ευρώ το μήνα, 250 - 300 ευρώ το χρόνο.

Σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους παρουσιάζονται και άλλα έξοδα που θα αυξηθούν λόγω των νέων φορομπηχτικών μέτρων, όπως συντήρηση και επισκευή της κατοικίας κ.ά. που δυσχεραίνουν παραπέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Συνέχεια....
-- Αύξηση τελών κυκλοφορίας κατά 20%:
Υποθέτουμε ότι υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο σε μια οικογένεια. Η επιβάρυνση είναι από 30 έως 80 ευρώ ετησίως. Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν και δίκυκλα τα οποία δε γλιτώνουν από τον πέλεκυ των αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας.
-- Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά:
Η επιβολή ενός τέτοιου φόρου υπολογίζεται ότι θα αυξήσει κατά δέκα λεπτά ένα κουτάκι, π.χ., αναψυκτικού ή χυμού. Αν συνεκτιμήσουμε τους 5 - 6 θερμούς μήνες το χρόνο στη χώρα μας τότε η αύξηση των ετήσιων εξόδων μιας οικογένειας μόνο για αναψυκτικά μπορεί να φτάσει τα 150 - 200 ευρώ.
-- Εξίσωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης.
Μέχρι τις 31 Μάη, η μέση τιμή αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,7904 ευρώ/λίτρο. Αντίστοιχα η μέση τιμή πετρελαίου κίνησης ήταν 1,4055 ευρώ/λίτρο. Ποια θα είναι η επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά τη νέα χειμερινή περίοδο με βάση τα νέα μέτρα; Ας υποθέσουμε ότι μια κατοικία για τη θέρμανση χρειάζεται περί τα 1.000 λίτρα πετρελαίου: Η δαπάνη για τη χειμερινή περίοδο (01-10 2010 έως 31-05-11) ήταν: 794 ευρώ. Η δαπάνη για τη νέα χειμερινή περίοδο (01-10-2011 έως 31-05-12) θα είναι: 1.405 ευρώ. Η διαφορά είναι 600 και πάνω. Το ποσό εκτοξεύεται όταν σε ένα σπίτι υπάρχουν χρονίως άρρωστοι, βρέφη, ηλικιωμένοι κ.λπ. καθώς και κύματα ψύχους που εμφανίζονται το χειμώνα ή την άνοιξη.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι η αύξηση αυτή εξομοιώνει τις όποιες διαφοροποιήσεις στα έξοδα των λαϊκών οικογενειών ανά την Ελλάδα, αφού ακόμα και αν σε κάποιες περιοχές (παραμεθόριες) υπάρχουν μειωμένοι φόροι για κάποιες υπηρεσίες, αυτές θα υπερκαλυφθούν με την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Οι περιοχές αυτές, λόγω καιρικών συνθηκών κατά κανόνα, χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα από 1.000 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο και συνήθως το πληρώνουν πιο ακριβά.
2. Αμεσοι φόροι: Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 8.000, ίσως και 6.000 σημαίνει εκτίναξη της φορολογίας κατά 400 - 600 ευρώ ετησίως, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους η αύξηση της φορολογίας μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ λόγω της πιθανής πλήρους κατάργησης του αφορολόγητου ορίου. Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις της φορολογίας θα φέρει η δραστική κατάργηση των φοροαπαλλαγών που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ενώ στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης της φορολογίας κινείται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε μια σειρά από φόρους και τέλη.
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογισθούν τα κύματα ανατιμήσεων που θα υπάρξουν λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων. Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις αυτού του χαρακτήρα θα κυμανθούν από 300 έως 600 ευρώ το χρόνο για κάθε λαϊκή οικογένεια.
Συμπέρασμα: Η δραματική εκτίμηση που υπάρχει με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς είναι ότι θα αφαιρούνται από κάθε λαϊκό σπίτι περίπου 2.000 ευρώ το χρόνο από την εφαρμογή των άμεσα εισπρακτικών αυτών μέτρων.

Η λεηλασία συνεχίζεται: Σε Ασφαλιστικό, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
-- Η κυβέρνηση εκτός των προαναφερθέντων ετοιμάζεται να συρρικνώσει κύριες συντάξεις με την επιβολή νέου ΛΑΦΚΑ, που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα ξεκινάει από τα 1.400 ευρώ (κύρια).
-- Συνθλίβονται οι επικουρικές συντάξεις με την επιβάρυνση νέου ΛΑΦΚΑ επίσης. Η επιβολή του θα ξεκινήσει από τις συντάξεις των 300 ευρώ (επικουρικές) και θα αυξάνει κλιμακωτά. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 50%.
-- Σχεδιάζεται η μείωση των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 10%.
-- Περιστολή, μέσα στο 2011, κατά 300 εκατ. ευρώ της δαπάνης για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Να σημειωθεί ότι το ύψος της δαπάνης είναι τώρα περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
-- Οι μισθοί, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μειώνονται κι άλλο αφού επιβάλλεται αύξηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς κατά 1% έως 3% για λογαριασμό του ΟΑΕΔ για να καλυφθούν οι πακτωλοί επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (φτηνή εργατική δύναμη με το μόχθο του λαού) με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας.
-- Νέα καρατόμηση θα υποστούν και οι ιατροφαρμακευτικές παροχές από τις εξαγγελλόμενες περικοπές, γεγονός που θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους στα δημόσια νοσοκομεία τις εξετάσεις τους, τη νοσηλεία τους κ.λπ. Η εξαίρεση εκατοντάδων φαρμάκων από τη λίστα των συνταγογραφούμενων πλήττει επίσης το εργατικό - λαϊκό εισόδημα καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν την τιμή του φαρμάκου στο σύνολό του. Νέες αυξήσεις εισφορών σε ασφαλισμένους ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (επιστημόνων) θα επιδεινώσουν την ήδη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
-- Πρόσθετα βάρη θα κληθούν να σηκώσουν εξαιτίας των περικοπών σε ΟΕΚ ΟΕΕ χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και συνταξιούχοι που κάλυπταν κάποιες από τις ανάγκες τους από τις παροχές αυτών των οργανισμών, όπως δελτία κοινωνικού τουρισμού, βιβλία, θέατρα, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κ.λπ. Οταν οι περικοπές εφαρμοσθούν γενικευμένα κάποιες από τις λαϊκές ανάγκες θα συμπιεστούν, κάποιες θα πληρώνονται άμεσα και εξολοκλήρου και κάποιες θα μείνουν εντελώς ακάλυπτες.
-- Υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι σε κάθε λαϊκό σπίτι, τον τελευταίο χρόνο, κάποιο μέλος της οικογένειας ή και όλοι εφόσον έχουν δουλειά, έχουν υποστεί μειώσεις είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα (στον ιδιωτικό τομέα επισήμως μέσος όρος είναι 7%). Η κατάσταση είναι πολλαπλά χειρότερη αφού οι περισσότερες μειώσεις δε δηλώνονται στο ΣΕΠΕ.
Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών άτυπα αλλά και με τη σφραγίδα του νόμου θα αυξηθούν αλματωδώς.
-- Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, θέσεων πλήρους απασχόλησης έχει μετατραπεί σε εκ περιτροπής, μερική κ.λπ.

Το συνολικό πλήγμα του λαϊκού - εργατικού εισοδήματος μπορεί να ξεπεράσει για τη λαϊκή πλειοψηφία τα 3.000 ευρώ το χρόνο.
Η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος δεν περιορίζεται μόνο στην εκμετάλλευση στον τόπο δουλειάς αλλά επεκτείνεται σε όλη τη σφαίρα δραστηριοτήτων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που συμβάλλουν στην ίδια την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Επομένως, είναι μονόδρομος η ενιαία πάλη για την αποτροπή των μέτρων. Δεν επιτρέπονται πια αυταπάτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσα στην ΕΕ, όπου νόμος είναι το συμφέρον των μονοπωλίων. Λαϊκή οργανωμένη απάντηση τώρα με γενική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ. Μαζικός απεγκλωβισμός από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τις αυταπάτες του συστήματος. Συμπόρευση με το ΚΚΕ. Για τη λαϊκή συμμαχία, που θα διαμορφώσει νέους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, τελικά για συνολική ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: